logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-29AD30C - Zerwana synchronizacja pozioma i skacząca ramka teletekstu

robnicam 04 Mar 2003 22:16 1675 4
REKLAMA
  • #1 116008
    robnicam
    Poziom 11  
    Problem z tym telewizorem polega na zerwaniu synchronizacji poziomej (położony obraz) a dodatkowo na teletekście "skacząca" ramka.
    Proszę o pomoc :!:
    Robnicam
  • REKLAMA
  • #2 116179
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Trudno radzić , bo nic nie piszesz o tym , co już robiłeś - nikt nie wie , co potrafisz . Masz oscyloskop ? Przy tej usterce będzie pomocny .
  • REKLAMA
  • #3 116360
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Napisz na jakim układzie jest P.cz, często tam umieszczony jest separator i selektor, który jest podejrzany. Może to uszkodzenie powodować jakiś element w jego aplikacji na przykład kondensator elektrolityczny. Poprostu za mało danych jak na razie.
  • REKLAMA
  • #4 116731
    robnicam
    Poziom 11  
    Oczywiście że mam oscyloskop. Jak na razie sprawdziłem napięcia zasilania na signal board i 100 Hz booard (bo ktos mi mówił o pustych elkach) ale wszystko jest OK.
    Jeżeli chodzi o p.cz. to chyba nic z tego ponieważ po AV usterka występuje także. Ale dzięki za zainteresowanie problemem.
    Jutro przymierzam się do podmiany bloku cyfrowego bo mam drugi telewizor z podobną cyfrówką(nie sprawdziłem jeszcze czy jest taka sama) i mam nadzieję że trochę przybliży mnie to do namierzenia usterki.
    Będę wdzięczny za dalsze pomysły :) :)
  • #5 117027
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Jasne, jak po AV to samo to p.cz odpada. Jak "wyczaisz" to napisz powodowało ta usterkę. Jestem zainteresowany tematem.
REKLAMA