logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV plazma Samsung PS-50C91H - uszkodzony powtórnie Y-SUS.

gkrz 01 Cze 2012 11:21 4605 2
REKLAMA
  • #1 10955183
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam. Trafił do mnie kiedyś taki samsung jak w temacie, usterka standardowa, moduł y-sus komplet tranzystorów i górny skan, oraz kondensatory na obu wymienione. Po około 6miesiącach trafia do mnie z powrotem. Uszkodzony y-sus tak jak poprzednio, scany przemierzyłem wszystkie, wszystkie wyglądają na sprawne. Znajoma ( bo to znajomej :)) mówiła ze czasem coś tak jakby zaskwierczało, syknęło, ale chodził dalej. Oczywiście wiem że jak poleci dolny scan to raczej matryca do wymiany, ale tu skany są wszystkie OK, nawet ten wcześniej wymieniony. Ze starego zestawu zostały mi tranzystory (teoretycznie sprawne) i postanowiłem założyć w miejsce uszkodzonego (padł jeden, przynajmniej miernikowo) Ale niestety po włączeniu TV leci następny i tak jeszcze 2 razy. Jaka może być przyczyna uszkadzania tego modułu ? ( napięcia OK) I tak przy okazji spytam, czy ktoś wie jaka powinna być rezystancja tych tranzystorów na sprawnym module ? ( oczywiście mierząc "diodą") Pozdrawiam.
    Acha, moduł y-sus to: LJ41-05120A
  • REKLAMA
  • #2 10955677
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam,

Popraw numer modułu Y-sus.
    Ten 'Szajsung' to 'nieporozumienie produkcyjne'. Jak działał 6 mies po naprawie, to i tak nieźle :D, głównie pada górny y-scan, komplet mosfetów (również powierzchniowe), dioda zenera smd oraz elektrolity.

W tym modelu bywało różnie. Scalak na górnym bufforze się uszkadzał i niszczył Y-sus. Powtarzający się, ten sam scalak uszkadzający się na y-bufforze dolnym świadczył o zwartej matrycy. Samoistnie uszkadzający się Y-sus (przy dobrych Y-scanch przed i po uszkodzeniu) gdy załączony jest górny buffer lub nawet gdy tylko sam dolny jest włączony (brak wtedy obrazu, tylko poświata) świadczy o dodatkowej usterce na Y. Wówczas po usterce wybije FETy pod lewym radiatorem podłączone do linii Vs. Dodatkowo aby to potwierdzić trzeba dokładnie sprawdzić wszystkie piny na rezystancję (buffer dolny-PDP )aby wnioskować, ze Ysus był uszkodzony przed awarią mosfetów i podłączeniem.

Moja porada: zostaw już ten Y-sus w spokoju i wymień płytę, bo po kolejnej naprawie efekt może być różny nawet kończący się tym, ze Y-sus zabije jeden z y-scanów już po uruchomieniu. Musisz mieć w 100% pewność, że y-scany są sprawne jak założysz nowy Y-sus.

Powodzenia!
REKLAMA