logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 1545 - wyłącza się po dotknięciu rogu klawiatury i kopie prądem

03 Cze 2012 12:46 2966 11
  • #1 10962023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 10962313
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Nie masz "bolca" uziemienia w gniazdku elektrycznym 230V.
    Nawet zasilacz od laptopa potrzebuje uziemienia, którego Ty nie masz.
    Założę się ,że po dotknięciu obojętnie którego metalowego elementu laptopa , zostaniesz "porażony" prądem.
    Co do nóg na ziemii - w tedy zamykasz obwód, i dlatego mocniej "kopie".
    Rada - korzystaj z gniazd posiadających kontakt z uziemieniem.
    Nie chodzi mi o rozwiązanie typu: "podłączam przedłużacz z bolcem ochronnym do gniazdka sieciowego bez bolca".
    Mogę Ci jedynie napisać co ja zrobiłem w podobnej sytuacji [był to PC] ,lecz ostrzegam ,że to tylko podzielenie się doświadczeniem ,a nie rada.
    Z uwagi ,że mieszkam w domu jednorodzinnym,a ogrzewanie mam węglowe, a sam piec jest mocno przymontowany do ziemi , wyprowadziłem przewód z bolca uziemienia z gniazdka (do którego nie było doprowadzone uziemienie). Przewód który podłączyłem do bolca w gniazdu, przymontowałem za pomocą opaski uciskowej do oczyszczonego ze wszelkiej farby , rury ogrzewania (oczyściłem papierem ściernym).
    Jeżeli mieszkasz w bloku nie rób tego - narażasz innych mieszkańców na niemiłe "doznania" z grzejnikiem...
  • #3 10962338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10962348
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Witam.

A jaki kłopot zaprosić elektryka i wymienić kilka gniazdek!!!

Chyba, że chcesz się tym zająć, dopiero jak ktoś zginie.

Pozdrawiam.
  • #5 10962357
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    xE5150 napisał:
    Witam.

A jaki kłopot zaprosić elektryka i wymienić kilka gniazdek!!!

Chyba, że chcesz się tym zająć, dopiero jak ktoś zginie.

Pozdrawiam.

No to niech zapłaci za wymianę gniazdek, jaki problem ;)
    Tylko ciekawe co mu to da, skoro zapewne do samych gniazd doprowadzona jest tylko faza i zero ;)
  • #6 10962370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10962372
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Znając polskich elektryków , zmostkuje jeszcze uziemienie z zerem i "Pan zobaczy, hula jak powinno" kasę weźmie i pójdzie, a potem zdziwienie, gdy nie daj Bóg w puszcze zero mu się przepali i na obudowie będzie miał czyściutką faze ;)
  • #8 10962445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10962478
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Jeszcze raz.
    O ile masz dobrze uziemione ogrzewanie , to możesz podłączyć bolec uziemienia do rury od ogrzewania (byle byś pamiętał o dobrym oczyszczeniu miejsc kontaktu przewodów z rurą).
    Jeśli jesteś pewien ,że ktoś w innym pokoju przy dotknięciu rury/grzejnika nie zostanie "trafiony" to próbuj.
    Zerowanie jest na pierwszy rzut oka dobre, lecz pomyśl co się stanie ,gdy gdzieś w puszcze ściennej zero się upali - w tedy na obudowie (np. owego laptopa) pojawia się faza...
    Lipa troszkę - nie prawdaż :?:

Dodano po 2 [minuty]:

PS. - no chyba ,że masz możliwość wbicia w piwnicy co najmniej metrowego pręta w ziemię, to w tedy możesz dodatkowo nim uziemić rury od ogrzewania [przy tej opcji spokojnie gniazdo/listwę od laptopa uziemiaj do ogrzewania) ,lub bezpośrednio do niego [owego pręta] podłączyć przewód ochronny z gniazdka.

Moderowany przez piterus99:

Za udzielenie niebezpiecznej dla zdrowia i życia porady nagradzam ostrzeżeniem na podstawie regulaminu, punkt 3.1.11.

• #10 10962523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10964259
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    Adrian_1591 napisał:
    Jeśli jesteś pewien ,że ktoś w innym pokoju przy dotknięciu rury/grzejnika nie zostanie "trafiony" to próbuj.
    Rozumiem, że Kolega chce pomóc, ale pisanie takich bredni powoduje, że włosy stają dęba.
    Z uwagi na zagrożenie zdrowia i życia przez korzystanie z powyższych "porad", wątek raportuję.
    Autorowi zaś zalecam niezwłoczny kontakt z uprawnionym elektrykiem lub wymianę zasilacza laptopa.
  • #12 10964552
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Ze względu na niebezpieczne porady, temat zamykam. Autorowi polecam skontaktować się z wykwalifikowanym elektrykiem oraz autoryzowanym serwisem producenta, gdyż taka sytuacja z pewnością nie jest normalna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 1545 zgłasza problem z wyłączaniem się urządzenia oraz odczuwaniem porażenia prądem przy dotykaniu rogu klawiatury. Problemy te są związane z brakiem uziemienia w gniazdku elektrycznym, co prowadzi do niebezpiecznych sytuacji, zwłaszcza gdy użytkownik ma stopy na podłodze. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby skontaktować się z elektrykiem w celu wymiany gniazdek na te z bolcem uziemiającym. Pojawiają się również pomysły na alternatywne metody uziemienia, takie jak podłączenie do rury ogrzewania, jednak są one obarczone ryzykiem. W końcu, ze względu na niebezpieczeństwo, temat został zamknięty, a użytkownik został zachęcony do skontaktowania się z profesjonalistą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA