logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 3542, cztery krótkie sygnały po około minucie od włączenia laptopa

webster456 16 Wrz 2019 19:37 609 8
REKLAMA
  • #1 18171144
    webster456
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem z laptopem Dell Inspiron 3542 procesor i7. Laptopa zakupiłem z nie działającą klawiaturą. Szybko okazało się że złącze klawiatury na płycie głównej jest uszkodzone. Po zakupie nowego złącza i wymianie okazało się że komputer przestał się włączać a po około minucie laptop generuje cztery krótkie sygnały dźwiękowe. Poszperałem troszkę w internecie i okazało się że te sygnały wskazują na problem z zapisem/odczytem z pamięci RAM.. Podmieniłem więc kość z uszkodzonego laptopa do sprawnego i okazało się że pamięć jest sprawna. Pytanie gdzie popełniłem błąd? Czy np. zwarcie na złączu od klawiatury mogło uszkodzić któryś układ na płycie głównej?
  • REKLAMA
  • #2 18171732
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Po czym wywnioskowałeś że to właśnie złącze było uszkodzone?

Włączasz laptopa z podpiętą klawiaturą?

Wstaw zdjęcia tego wymienionego złącza.
  • REKLAMA
  • #3 18171927
    webster456
    Poziom 8  
    Po rozkręceniu laptopa zauważyłem że plastyk w złączu dociskający taśmę jest ułamany więc docisnąłem złącze i klawiatura zaczęła działać. Zamówiłem więc całe złącze i je wymieniłem. Przed uruchomieniem laptopa nie widziałem zwarć między pinami. Zdjęcie podeślę wieczorem.
  • REKLAMA
  • #4 18171972
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Na tym forum o modelu napisano 67-tematów
    W Link podano namiar na SM
    - zobacz jak podłaczone jest złacze klawiatury i pod co

Cytat:
    więc docisnąłem złącze i klawiatura zaczęła działać.
    Zamówiłem więc całe złącze i je wymieniłem.

I wtedy zaczął 4x beep ?

:idea: Dell Inspiron 3542
    Processor i5-4210U
    :?: gdzie jest kontroler pamięci
  • #5 18172219
    webster456
    Poziom 8  
    Tak, po wlutowaniu złącza przy pierwszym uruchomieniu nie wyświetlał już obrazu tylko wentylator się załączył a po około minucie w kółko robi 4x beep :) .W tym modelu zainstalowany jest procesor i7 czwartej generacji. Kontroler z tego co wyczytałem kontroler pamięci RAM jest w hybrydzie czyli procesorze..
  • REKLAMA
  • #6 18172231
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Na tym forum o modelu napisano 67-tematów
    W Link podano namiar na SM
    - zobacz jak podłaczone jest złacze klawiatury i pod co

Cytat:
    więc docisnąłem złącze i klawiatura zaczęła działać.
    Zamówiłem więc całe złącze i je wymieniłem.

I wtedy zaczął 4x beep ?

:idea: Dell Inspiron 3542
    Processor i5-4210U
    :?: gdzie jest kontroler pamięci
  • #7 18172250
    webster456
    Poziom 8  
    Klawiatura podłączona jest pod kontroler KBC. Ma on coś wspólnego z pamięcią RAM?
  • #8 18173289
    lufex
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Odłącz taśmę matrycy, zobacz czy nie będzie 8 sygnałów, miałem podobny przypadek, ale coś było z 1 bankiem ramu, i na pewno uszkodzona była taśma matrycy.
  • #9 18179606
    webster456
    Poziom 8  
    Witam wszystkich zainteresowanych,

Problem nie włączającego się laptopa i czterech sygnałów został rozwiązany poprzez zresetowanie biosu (wyciągnięcie baterii) na około 24h :) . Jeśli chodzi o klawiaturę to okazało się że ścieżki na płycie głównej są przepalone . Na moje szczęście w tym konkretnie modelu na płycie głównej znajduje się jeszcze jedno złącze FPC klawiatury. Po podłączeniu do tego złącza klawiatura działa już poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell Inspiron 3542, który po wymianie uszkodzonego złącza klawiatury przestał się włączać i generował cztery krótkie sygnały dźwiękowe. Po wymianie złącza klawiatury i sprawdzeniu pamięci RAM, która okazała się sprawna, użytkownik zastanawiał się nad możliwymi uszkodzeniami na płycie głównej. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie połączeń oraz odłączenie taśmy matrycy. Ostatecznie problem został rozwiązany przez zresetowanie BIOS-u poprzez wyjęcie baterii na 24 godziny, a klawiatura zaczęła działać po podłączeniu do innego złącza FPC na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA