logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD Hyundai L70S+ mruga dioda power ale się nie włącza.

BolekCBR71 04 Cze 2012 11:14 1449 8
REKLAMA
  • #1 10965519
    BolekCBR71
    Poziom 10  
    Witam mam monitor Hyundai L70S+ jakiś czas temu włączyłem komputer i w monitorze mrugała dioda power (na zielono) przez chwilkę szybkim tempem po czym zaczęła mrugać mniej więcej co sekundę i świeciła przez sekundę jednocześnie przy zapalaniu diody było słychać takie "pyk" z monitora po czym normalnie się włączał. Kilka dni później czas tego szybkiego mrugania wydłużył się na tyle że musiałem czekać 30 minut az monitor się włączy, później godzinę, a teraz już po około 9 godzinach czekania zrezygnowałem. Próbowałem odłączać kabel zasilający i ten od karty graficznej i nic nie pomogło. Nie da się tego monitora wgl. wyłączyć (przyciskiem power) jak tylko dostanie zasilania cały czas szybko mruga na zielono (nawet gdy nie podłącze kabla tego od karty graficznej, a wydaje mi się że wtedy powinna świecić się cały czas na pomarańczowo.) Z tego wychodzi chyba że jest jakiś problem z zasilaniem monitor mam już rozkręcony i jestem gotowy do działań lecz nie wiem od czego zacząć więc, moje pytanie brzmi od czego można było by zacząć, co pomierzyć, jakie są najczęstsze przyczyny takiego zachowania monitora? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10965549
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cześć.
    Na początek trzeba sprawdzić i być może rozładować kondensatory mogące "trzymać" w sobie jeszcze napięcie. Myślę tu o kondensatorze występującym bezpośrednio za mostkiem prostowniczym oraz kondensatorach przy wyjściach tego zasilacza.
    W dalszej części proponuję zacząć od oględzin, głównie pod kątem wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych oraz wszelkich elementów będących osmolonych/okopconych.
    Powodzenia
    Mateusz
  • REKLAMA
  • #3 10965632
    BolekCBR71
    Poziom 10  
    Jeśli dobrze myślę chodzi o zasilacz w samym monitorze czyli zaraz za wtyczką? Dodam że ten monitor podłączany jest nie bezpośrednio do gniazdka tylko do zasilacza komputera. Tymczasem popatrze dokładnie czy są jakieś spuchnięte kondensatory i pomierzę wszystkie które znajdę czy mają jakiekolwiek napięcie, a w jaki sposób można je (gdyby nie były rozładowane) rozładować, bo gdzieś słyszałem ze można zewrzeć nóżki ze sobą ale nie wiem czy to czegoś nie uszkodzi.
  • REKLAMA
  • #4 10965675
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Cześc.
    BolekCBR71 napisał:
    ... gdzieś słyszałem ze można zewrzeć nóżki ze sobą ale nie wiem czy to czegoś nie uszkodzi.

Odradzam tę metodę.
    Chodzi o zasilacz w samym monitorze.
    W praktyce wykonuje się to za pomocą żarówki podłączanej na chwilę pod dany kondensator.
    W przypadku Twojego monitora zmierz najpierw napięcia: na kondensatorze znajdującym się zaraz za mostkiem prostowniczym (w pobliżu wejścia zasilania z sieci 230V), a w drugiej kolejności napięcia na kondensatorach elektrolitycznych znajdujących się na wyjściu zasilacza (zazwyczaj w pobliżu złącza którym zasilacz jest podłączany do płyty MAIN).
    Być może cała operacja sprowadzi się do pomiarów i upewnienia się co do samoistnego rozładowania się owych kondensatorów, ale według warto nie pomijać tego.
    Powodzenia
    Mateusz
  • #5 10966082
    BolekCBR71
    Poziom 10  
    Witam ponownie, znalazłem jeden duży kondensator który po odłączeniu kabli od monitora miał ponad 20V (był nie daleko wtyczki od kabla zasilającego) trzymałem miernik cały czas i zaczeło spadać napięcie przy 9V odłączyłem miernik poczekałem chwilę i podłączyłem ponownie i nadal było 9V podłączyłem więc pod ten kondensator kilka diód LED błysneły i zgasły ponownie podłączyłem miernik i było 1.32V trzeba go rozładować całkowicie do zera? oglądając reszte kondensatorów zauważyłem że te takie płaskie okrągłe (nie znam dokładnie ich nazwy) już wcale nie są takie bardzo płaskie, jak by je troche napompowało.
  • #6 10966158
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Wymień te napompowane i powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #7 10966161
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Cześć.
    BolekCBR71 napisał:
    ...te takie płaskie okrągłe (nie znam dokładnie ich nazwy) już wcale nie są takie bardzo płaskie, jak by je troche napompowało.

Zalecam doszukanie, np. poprzez wyszukiwarkę internetową, co to takiego... :idea:
    W dalszej kolejności zalecam doszukać o prawidłowym wyglądzie tych podzespołów oraz wyglądzie pozwalającym określić ich stan jako uszkodzone.
    Z poważaniem
    Mateusz
  • #8 10966246
    BolekCBR71
    Poziom 10  
    Te płaskie napompowane to są napewno kondensatory chyba ceramiczne zrobiłem ich zdjęcia jutro z rana postaram sie je opisac i wrzucić a dało by się sprawdzić czy te napompowane są sprawne? np. wylutować, naładować ładowarką do telefonu i sprawdzić czy trzymają napięcie, czy to nic nie da?
  • #9 10968427
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Kolego lepiej będzie dla Ciebie i tego monitora, jeśli udasz się z nim do serwisu. Sprawa jest banalna, elektrolity po stronie wtórnej do wymiany i nie trzeba przy tym żadnych czarów odprawiać.

Przy samodzielnych naprawach monitorów potrzeba podstawowej wiedzy z zakresu podstaw elektroniki oraz budowy i zasady działania serwisowanego monitora. Tej wiedzy wymagamy również na forum, koledze natomiast tej wiedzy brakuje. Proszę oddać sprzęt w ręce fachowca.

Usuwam - regulamin pkt 3.1.13, 3.1.15, 3.1.16, 3.1.17 oraz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 5

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD Hyundai L70S+ wykazuje problem z zasilaniem, objawiający się mrugającą diodą power oraz długim czasem oczekiwania na włączenie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie zasilacza, zwłaszcza kondensatorów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatorów, w tym ich rozładowanie oraz wymianę spuchniętych elementów. Wskazano na konieczność pomiaru napięcia na kondensatorach oraz zalecenie skonsultowania się z serwisem w przypadku braku doświadczenia w naprawach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA