logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować VLAN dla drukarek i komputerów w projekcie sieci?

axxxon 10 Cze 2012 15:20 2285 12
  • #1 10986447
    axxxon
    Poziom 9  
    Witam!
    Dostałem do zrobienia projekt z sieci, niestety jako że nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie. Otóż przytoczę przykładowy schemat:

Na niebiesko oznaczyłem gniazda sieciowe, na zielono kable. Mam następujący problem, otóż w każdej sali ma znajdować się jedna drukarka i do 4 komputerów, natomiast drukarki mają być w odrębnej sieci vlan, a pcty w odrębnej, jak tego dokonać? dla drukarek dać odrębny switch przed routerem, jak przydzielić do vlanu gniazdka sieciowe?
  • #2 10986461
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    axxxon napisał:
    natomiast drukarki mają być w odrębnej sieci vlan

Zastosować switch-a zarządzalnego z możliwością konfiguracji VLAN-ów.
  • #3 10987340
    axxxon
    Poziom 9  
    czy da się to zrobić w prosty sposób na 2 piętrach? czy będzie na drugim piętrze potrzebny dodatkowy switch?
  • #4 10987393
    jimasek
    Zwykle pomieszczenie gdzie schodzą się wszystkie kable tzw. serwerownia jest jedna więc w czym problem?
  • #5 10987432
    axxxon
    Poziom 9  
    tak wiem, ze podałem rysunek tylko 1 pietra, natomiast mam tez 2 pietro,
    stad moje pytanie, czy potrzebny mi będzie dodatkowy switch, czy da się to spiac jednym?
  • #6 10987442
    jimasek
    Moim zdaniem błąd w projekcie. Wszystkie kable wprowadził bym do jednego pomieszczenia. Zawsze masz jeden punkt ze sprzętem i większe pole manewru w konfiguracji. Nie musisz dublować, szafek, ups, chłodzenia-wentylacji czy instalacji prądowej. Jeżeli jest to jeden budynek to chyba 100m nie przekroczysz.
  • #7 10987457
    axxxon
    Poziom 9  
    niestety takie zadanie otrzymałem, więc kwestią dla mnie jakby problematyczną jest tylko podzielenie wszystkiego na vlany, gdzie pokoje p1-p9 to jeden vlan, pokój a1, hr1,w1 to kolejne oddzielne, oraz drukarki są oddzielnym vlanem. Przypisanie gniazdek do vlanów po podzieleniu ich podejrzewam że nie będzie problemem już.
  • #8 10987479
    jimasek
    axxxon napisał:
    Dostałem do zrobienia projekt z sieci

Pisałeś że dostałeś do zrobienia projekt sieci, więc pisze że dla mnie jest błędnie wykonany, chyba że są jakieś odgórne założenia, których nie przedstawiłeś. Będziesz musiał zainstalować dodatkowego switch-a to oczywiste.
    No chyba że mowa o "zadaniu domowym" ;)
  • #9 10987523
    axxxon
    Poziom 9  
    tak,to z tymi dwoma pokojami z sprzętem sieciowym jest odgórnym założeniem, nie do negocjacji oczywiście. Czyli wychodzi na to że ostatecznie będe musiał użyć 6 switchy, 2 routery pod kable oraz oraz jeden router z wifi... czy dalej coś źle licze?
  • #10 10987533
    jimasek
    To już zależy o jakich switch-ach rozmawiamy (ilość portów) i jakim budżecie musisz się zmieścić, poza tym kwestia routerów i ich doboru też zależy od ogólnej koncepcji działania sieci i łącza internetowego jakie będą obsługiwały. Kwestia sieci bezprzewodowej tez dla mnie źle rozwiązana jeżeli masz mieć pokrycie całego obiektu jedno urządzenie nie wystarczy, chyba że są inne założenia.
  • #11 10987568
    axxxon
    Poziom 9  
    kwestia wifi to po prostu pokrycie jednego pokoju, więc nie będzie jakiegoś błąkania się dużego, pytanie tutaj mi się pojawiło czy z jednego switcha można zrobić więcej niż 1 vlan?
  • #12 10987652
    jimasek
    axxxon napisał:
    pytanie tutaj mi się pojawiło czy z jednego switcha można zrobić więcej niż 1 vlan?

Oczywiście że można, wszystko zależy od doboru sprzętu no i koncepcji działania sieci. Czy będzie to VLAN statyczny przypisany do portu na switch-u czy też dynamiczny konfigurowany na routerze na podstawie adresów fizycznych.
  • #13 10987865
    axxxon
    Poziom 9  
    no to skoro tak, to sobie adminów i hrowców wrzuce na jeden switch z routingiem statycznym :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konfiguracji VLAN dla drukarek i komputerów w projekcie sieciowym. Użytkownik zapytał o możliwość podziału na VLAN-y w kontekście dwóch pięter budynku, gdzie w każdej sali ma znajdować się jedna drukarka i do czterech komputerów. Uczestnicy sugerowali zastosowanie zarządzalnego switcha, który umożliwia konfigurację VLAN-ów. Wskazano, że wszystkie kable powinny być prowadzone do jednego pomieszczenia (serwerowni) dla uproszczenia konfiguracji. Użytkownik potwierdził, że musi użyć kilku switchy i routerów, a także zapytał o możliwość utworzenia więcej niż jednego VLAN-u na jednym switchu, co zostało potwierdzone. Podkreślono również znaczenie doboru sprzętu oraz koncepcji działania sieci.
REKLAMA