logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użycie procesora wzrasta przy szybkim przesuwaniu okna.

donpablox 14 Sty 2005 13:25 1218 8
REKLAMA
  • #1 1137490
    donpablox

Poziom 11  
    Witam na forum.
    Problem polega na tym ze jak otwoze okno i nim szybko ruszam to uzycie procesora dochodzi do 60% Jest to sempron 2200 plyta asrok ram good ram 512 -wkladalem inne ramy i sie nic nie zmienilo. Dodam ze gra nfsu 2 chodzi plynnie prawie na pelnych detalach. Sprzet jest nowy samemu skladany.
    Konto firmowe:
    MONTER
    Okulickiego 4, Bydgoszcz, 85-799 | Tel.: 503XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.monter.bydgoszcz.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1137594
    radekr
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Wydaje mi się że jest to normalne, sprawdziłem na P4 2.6GHz i mi dochodzi do 70%. Zresztą skoro NFS2 działa Ci płynnie to wszystko jest w pożądku.
  • Pomocny post
    #3 1137634
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Hm to zaden problem, przeciesz to windows. No chyba ze wolabys mnie j watow przeksztalacac w cieplo.

Hehe ogolnie co cie podkusilo do takich pomiarow hehe, to bardzo ciekawe.
  • REKLAMA
  • #4 1137741
    donpablox

Poziom 11  
    Jest to komputer mojej dziewczyny i porownywalem z moim uzyciem procesora wynosilo 5-10% na duronie 1000 a od kilku dni sempron 3000 dlatego mnie to zaniepokoilo tylko ze ja mam windows 2000 a ona xp.
    Konto firmowe:
    MONTER
    Okulickiego 4, Bydgoszcz, 85-799 | Tel.: 503XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.monter.bydgoszcz.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1137772
    Vizzle
    Poziom 21  
    Specjalnie dla ciebie na moim Sempronie 2600+ zabawa okienkiem zajmuje 8% na max.
    W moim XP mam wylaczony cukierkowy wyglad (ona pewnie nie i to dlatego), i optymalizowalem go Tweak-XP Pro v4. Tylko niewiem czy to ostatnie cos dalo bo nierobilem pomiarow.
  • Pomocny post
    #6 1137847
    asgoroth
    Poziom 16  
    proponuje (jesli to winxp) wylaczyc wszystkie wodotryski. jsli nie wiesz jak, to we wlasciwosciach Moj Komputer->zakladka Zaawansowane->Ustawienia wydajnosci-. i tu wybieramy doastosuj wyglad do najlepszej wydajnosci czy cos takiego. po tym zabiegu powinno sie zmniejszyc obciazenie procka
    pzdr
  • #8 1138010
    donpablox

Poziom 11  
    Wyglad ma ustawiony na taki jak win 2000.
    Jesli to tylko ustawienia to nie ma sie czym przejmowac, nfs2 chodzi ladnie.
    Obawialem sie ze cos moze z procesorem lub plyta glowna jest nie tak.
    Konto firmowe:
    MONTER
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1138138
    Vizzle
    Poziom 21  
    No to dla sprawdzenia procka polecam Prime95 (dzieki niemu znalazlem uszkodzony RAM).

Podsumowanie tematu

✨ Problem wysokiego użycia procesora (do 60%) podczas szybkiego przesuwania okna na komputerze z procesorem Sempron 2200 i płytą główną Asrock został uznany za normalne zachowanie systemu Windows XP. Porównania z innymi procesorami, takimi jak Pentium 4 2.6 GHz i Duron 1000, wskazują na podobne lub niższe obciążenie CPU. Wskazano, że efekt ten może być związany z ustawieniami graficznymi systemu, zwłaszcza efektami wizualnymi w Windows XP, które można wyłączyć w panelu właściwości systemu (optymalizacja do najlepszej wydajności). Dodatkowo zalecano użycie narzędzia Prime95 do testów stabilności procesora i pamięci RAM. Wydajność w grach, np. Need for Speed Underground 2, pozostaje dobra, co sugeruje brak problemów sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA