logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop OK9. Szukam wszelkich informacji dotyczących tego sprzętu.

OTLamp 14 Sty 2005 22:08 1737 9
REKLAMA
  • #1 1139111
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 504
    Witam wszystkich

Poszukuję wszelkich informacji na temat oscyloskopu OK9 firmy Radiotechnika.Najbardziej interesuje mnie zestaw lamp zastosowanych w tym przyrządzie, ponieważ posiadany przeze mnie egzemplarz nie posiada ich w ogóle, a chciałbym to cudo ożywić.Mile widziany byłby schemat.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1229217
    diff
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Coś mi się wydaje że ta firma jeszcze istniejeWrocław poszukaj ich strony szukaj lamp elektrometrycznych diff
  • REKLAMA
  • #3 1229443
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Można spróbować, ale- jest jedno ale... Kiedyś wysyłałem im e-maila z prośbą o schematy KR-7202. W odpowiedzi dali mi do zrozumienia, że... NIE MAJĄ dokumentacji technicznych z tamtych czasów! Krew człowieka zalewa...
  • REKLAMA
  • #4 1229554
    OTLamp
    Witam

Nawet nie próbowałem kontaktować się z tą firmą bo wiem, że i tak nic bym nie wskórał. Będę musiał kiedyś usiąść i zrysować schemat. Wtedy spróbuję dopasować jakieś lampy. Podejrzewam, że mogły tam być zastosowane dwie E180F we wzmacniaczu odchylania pionowego i coś w podstawie czasu i wzmacniaczu odchylania pionowego (juz nie pamiętam nawet ile tam lamp było)

Pozdrawiam
  • #5 1230087
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Miałem (tak mi się zdaje- było to ładnych parę lat temu) kiedyś ten oscyloskop - niestety miał spalone trafo zasilające. Próbowałem uzyskać jakiekolwiek informacje na jego temat z Radiotechniki, ale bez powodzenia. Oscyloskop poszedł na części.
  • REKLAMA
  • #7 1231041
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Mój egzemplarz też już miał wcześniej trafo przewijane. Po rozwinięciu okazało się, że przyczyną spalenia było przebicie na uzwojeniu wysokiego napięcia. Z lamp które tam były to pamiętam że w zasilaczu wchodziło kilka EZ80 i EL84 (te z anodą na górze), reszty nie pamiętam.
  • #8 1232418
    OTLamp
    krzkomar napisał:
    Mój egzemplarz też już miał wcześniej trafo przewijane. Po rozwinięciu okazało się, że przyczyną spalenia było przebicie na uzwojeniu wysokiego napięcia. Z lamp które tam były to pamiętam że w zasilaczu wchodziło kilka EZ80 i EL84 (te z anodą na górze), reszty nie pamiętam.

O ile dobrze pamiętam to w moim jest tylko jedna EZ81. Może ten Twój to był jednak jakiś inny OKx(x)?
  • #9 1232558
    diff
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    KR7202może mam szukać?
  • #10 1232802
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Może się przydać, o ile za wiele roboty to by nie zajęło. Zawsze najpierw szukam schematu, później dopiero grzebę w jakimś, zwłaszcza tak skomplikowanym aparacie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oscyloskopu OK9 produkcji firmy Radiotechnika, ze szczególnym naciskiem na zestaw lamp zastosowanych w tym urządzeniu oraz poszukiwanie schematu elektrycznego. Użytkownicy wskazują, że dokumentacja techniczna z tamtego okresu jest trudno dostępna, a kontakt z producentem nie przynosi rezultatów. W oscyloskopie OK9 prawdopodobnie stosowano lampy E180F we wzmacniaczu odchylania pionowego oraz lampę EZ81 w zasilaczu, choć pojawiają się różnice w relacjach dotyczących liczby i typu lamp (wspomniane są także EZ80 i EL84). Kilka egzemplarzy miało problemy z transformatorem sieciowym, często przewijanym z powodu uszkodzeń, w tym przebicia na uzwojeniu wysokiego napięcia. Użytkownicy sugerują samodzielne sporządzenie schematu w celu dopasowania lamp i naprawy urządzenia. W dyskusji pojawia się również model KR-7202 jako potencjalny punkt odniesienia do poszukiwań schematów.
REKLAMA