logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu

Los_sandalos 16 Gru 2006 17:03 4774 22
  • #1 3337717
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Witam, poszukuję instrukcji (użykowania + schematy) do oscyloskopu KR7203A. Generalnie nie pracuje wcale. Są 2 usterki (conajmniej) - nie pracował poziom a kiedyś przypadkiem zrobiłem jakieś zwarcie i usadziłem zasilacz.
  • Pomocny post
    #2 3337821
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    poczekaj do przyszłego roku, ponieważ już w tym tam, gdzie mam dostęp do instrukcji od tego oscyloskopu, nie wybieram się.
    Tylko cała DT to jest kilkaset stron, czy jesteś gotów za tyle stron zapłacić za odbitki ksero?

Pozdrawiam
  • #3 3337836
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Jeśli wcześniej nie zdobędę to oczywiście będę zainteresowany. Wiem, że są wersje elektroniczne - łatwiej mi to wydrukować u siebie - bez kłopotu. Niemniej dziękuję za "ofertę".
  • #5 3366228
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Otrzymałem już serwisówkę za darmo od jednego z kolegów na forum (Leszka) i bardzo mu za to dziękuję. Na razie stwierdziłem brak napięć +5 i -15 V. Muszę pomyśleć nad schematem ale wygląda na to, że umarł tranzystor T1810 (BCP211) - driver tranzystora mocy. Zniknięcie -15 V spowodowało wyłączenie się stabilizatora +5 V. Taka moja analiza - załączam schemat z naniesionymi napięciami z pomiarów. Napięcia wskazałem dla jasności strzałkami. Poza jednym - na uzojeniu 10 - 11
    to wszystkie są w odniesieniu do masy oscyloskopu.
    Załączniki:
    • zasilacz.rar (81.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 3366325
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    za nim cokolwiek zaczniesz wymieniać, to odpowiedz mi na poniższe pytanie:
    czy na bazie T1810 (chyba, bo bardzo niewyraźny jest ten schemat) jest napięcie +70V? Jeśli tak, to masz nieźle "narozrabiane".
    Sprawdź całe otoczenie R1815, ponieważ zastosowane tam półprzewdniki takiej wartości napięcia nie wytrzymały.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
  • #7 3366391
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Tak - jest tam +70, tłumaczy to też napięcie na kondensatorze filtrującym aż prawie +30 9kondensator jest na 25 V). Pytanie co strzeliło oprócz tego drivera? Schemat jest dość dziwny bo oprócz T1811 nic nie "dusi" napięcia +70 do masy. Chyba, że prąd bazy T1810 jest taki duży,że rezystor 36k jest wystarczający - w takim razie jeśli jest +70 na bazie to znaczy, że nie przewodzi ona prądu czyli potwierdza uszkodzenie T1810. Pytanie tylko czy jeszcze co nie dostało.

Pozdrawiam, życzę wesołych świąt i dziękuję za odpowiedź!
  • Pomocny post
    #8 3366477
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    dobrze rozumujesz, to już taka przezorność konstruktorów z INCO (potem KABiD) i trzeba sprawdzić wszystkie półprzewodniki na około.
    Oczywiście T1810 ma "odpaloną" bazę, ale i T512 jest "martwy", a co jeszcze to musisz dokładnie sprawdzić.

Pozdrawiam
  • #9 3366526
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Chyba masz na mysli T1812 (BCP107) - nie jestem przekonany, czy jest padnięty - chyba jest w stanie zaporowym - baza mna mniejszy potencjał niż emiter więc nie musiał dostać. Oczywiście dla zasady wymienię. Zamiast BDP281 i 283 dam BDP285, zamiast BCP107 - BC107 tlko gorzej z BCP211 bo BC211 ostatnio szukałem i był problem, gdzieś widziałem ale 5zł za taki to trochę przesada. Muszę wymyślić jakiś zamiennik.
  • #10 3374495
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Wymieniłem T1819 - zamiast BCP211 podszedł BC939. Napięcia ok, oscyloskop ruszył. Niestety jeszcze ma zimne luty bo zachowanie się nie jest prawidłowe. Na razie dziękuję za pomoc, działam dalej.
  • #11 3374592
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    a na ekranie widzisz coś?
    Jeśli tak, to ustaw poziomą linię na środku i pomierz napięcia na pinach podstawki lampy obrazowej względem masy.
    Tylko patrz na schemat, ponieważ niektóre z występujących tam napięć są znacznych wartości i ze źródła o dużej rezystancji, więc potrzeba właściwego woltomierza o rezystancji rzędu 1MΩ/V

Pozdrawiam
  • #12 3374714
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Generalnie sam oscyloskop już pracuje. Chodzi o to, że coś "skacze" mi tor Y. Obraz sam zmienia wysokość, kształt. Synchronizacja i X pracuje chyba poprawnie. Jak dostałem oscyloskop to już nie pracował więc nie wiem czy tak było cześniej. Samo zmienia się np. wzmocnienie - obraz na ekranie jest znacznie większy niż powinien - sygnał pochodzi z kalibratora. Ponieważ oscyloskop nie pracował ładnych parę latek, więc kondensatorki muszą dojść do siebie (może to jest powód) - właśnie się wygrzewa. jeśli nie pomoże to trzeba będzie szukać jakichś zimnych lutów itp. Przydałoby się siknąć czymś w potencjometry (zna ktoś coś dobrego?).
    Załączam parę fotek (na ekranie powinien być sygnał 1Vpp z kalibratora). Fotki słabej jakości bo z lampą nie było nic widać na ekranie (nawet jak jasność na maxa) a w pokoju mam ciemno (długie czasy naświetlania).
    Załączniki:
    • Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu 1.jpg (109.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu 2.jpg (33.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu 3.jpg (97.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu 4.jpg (144.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja i schematy do oscyloskopu KR7203A - naprawa zasilacza i poziomu 5.jpg (90.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3374809
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    eee... to już jest prawie dobrze, tylko nie masz prawidłowo ustawionej ostrości oraz zbieżności strumienia na ekranie.
    Do czyszczenia styków, itp., używam środków w spray'u z Kontakt Chemie, najpierw do czyszczenia; Kontakt 60, potem do zmycia tego; Kontakt WL, a na końcu do zabezpieczenie antykorozyjnego Kontakt 61.
    To jest jeden z bardziej udanych modeli oscyloskopu z byłej Radiotechniki Wrocław (choć potem nazywało się to INCO, a na końcu KABiD).
    Miałem w swojej eksploatacji kilka takich egzemplarzy i nie było z nimi większego kłopotu a pracują do dziś.

Pozdrawiam
  • #14 3374966
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Nie chodzi o jakość obrazu na ekranie - ta akurat jest ok, chodzi o te samoczynne skoki wysokości sygnału, wyświetlanie czegoś, nie wiem czego zamiat prostokąta. Oscyloskop jest "czuły na dotyk" :D - obraz skacze i zmienia się jak się dotyka gałek od Y.
  • #15 3375067
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    1.ustaw napięcia w zasilaczu
    2.do rozebrania dzielniki wejściowe Y w obydwu kanałach
    -zimne luty
    -pęknięte elementy
    -przewody, i końcówki elementów mogące dotykać masy lub siebie nawzajem
    3.przesmarować wszystkie przełaczniki i potencjometry ( bez wyjatku) dobrym preparatem

dopiero potem można z pomocą serwisówki wziąć się za kalibrację oscyloskpu ( zaczynając od zasilacza i dzielników wejściowych)

-generalnie na gruntowne postawienie na nogi takiego oscyloskopu trzeba poświęcić kilkanaście godzin pracy
  • #16 3375071
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    wynika z tego, iż ten egzemplarz jest mocno wyeksploatowany, sprawdź potencjometry nastawy (PeRki, te na tekstolicie zaciskanie, nie są zbyt pewne, warto je dobrze przemyć i kapnąć kropelkę przewodzącego kleju na metalizowane zakończenie i styk doprowadzenia) na płytkach, oraz regulacyjne na płycie czołowej, również warto otworzyć boxy dzielników i wzmacniaczy toru Y i dokładnie przemyć (jak srebro poczerniało, to tylko Kontakt 61) styki przełączników.
    Mogą być również "zimne luty", ale tu pozostaje tylko Metoda Stukana... :D aż do pozytywnego skutku.
    Tu, w tym oscyloskopie, obraz nie ma prawa "podskakiwać", mimo dostawania sporych "szturchańców" z obojętnie której strony... :D

Pozdrawiam
  • #17 3375207
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Jak już pisałem oscyloskop był od kilku lat nie używany, co najmniej 5 przestał na nieogrzewanym strychu. Stopień zużycia trudny do zgadnięcia - oscyloskop pochodzi z jakiegoś dawnego serwisu TV - RADIOPAN czy jakoś tak.

Wyskoczyła usterka - brak odchylania w osi X - plamka stoi na początku - po lewej za ekranem.
    Pewnie gdzieś jakiś zimny lut. Lutownicę czas wziąć do ręki
  • #18 3375292
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    jak plamka "stanęła" z lewej strony, tó również może być z powodu braku autostartu samobieżnej podstawy czasu.
    Jeszcze jedno; jak zobaczysz kondensatory elektrolityczne w plastikowych kubkach czerwonych lub niebieskich, to je powymieniaj, ponieważ na 99% utraciły swą pojemność.

Pozdrawiam
  • #19 3375634
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    -QUARZ - nie doradzałbym na starcie wymiany kondensatorów
    -na kilkadziesiąt naprawionych polskich oscyloskopów raz czy dwa razy musiałem wymienić ze trzy elektrolity
    -wynikało to nie tyle z konieczności ich wymiany ile z chęci wyeliminowania jednego z potencjalnych uszkodzeń ( czasami jak brakuje pomysłu to zaczyna się metodą eliminacji- zawężanie obszaru uszkodzenia)

elektrolity w przyrządach pomiarowych były nieco lepsze niż te np. w TV

-jeśli już wymieniać elektrolity to tylko z stabilizatorach niskich napięć i to elektrolity o najmniejszych pojemnościach i napięciach
  • #20 3375676
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    rubens napisał:
    -QUARZ - nie doradzałbym na starcie wymiany kondensatorów
    -na kilkadziesiąt naprawionych polskich oscyloskopów raz czy dwa razy musiałem wymienić ze trzy elektrolity
    -wynikało to nie tyle z konieczności ich wymiany ile z chęci wyeliminowania jednego z potencjalnych uszkodzeń ( czasami jak brakuje pomysłu to zaczyna się metodą eliminacji- zawężanie obszaru uszkodzenia)

elektrolity w przyrządach pomiarowych były nieco lepsze niż te np. w TV

-jeśli już wymieniać elektrolity to tylko z stabilizatorach niskich napięć i to elektrolity o najmniejszych pojemnościach i napięciach

przeczytałeś i zrozumiałeś co na ten temat napisałem? Mam nieodparte wrażenie, iż nic nie zrozumiałeś... :cry:
    Przecież nie pisałem o wszystkich, tylko o pewnym typie elektrolitów, które po dziesięciu latach przeważnie były wyschnięte; cytat:
    "
    Jeszcze jedno; jak zobaczysz kondensatory elektrolityczne w plastikowych kubkach czerwonych lub niebieskich, to je powymieniaj, ponieważ na 99% utraciły swą pojemność.
    "
    Koniec cytata.

Pozdrawiam
  • #21 3375884
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Tym razem zabrakło napięcia +5V, reszta była ok. Główny tranzystor w linii+5V "zaniemógł". Napięcie na kolektorze i bazie było, na emiterze nie. Obecny BDP281 zamieniłem na BD911 (15A) więc chyba nie siądzie. Maszyna ruszyła. ;)
  • #22 3398175
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Problemy z obrazem (skoki, zakłócenia) ustały po zaaplilikowaniu spray`a "Kontakt". Na razie czekam, czy się nie odnowią - zobaczymy czy efekt jest trwały.
  • #23 16975340
    Stanbi
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Przy naprawie starego sprzętu panuje opinia, że należy zacząć od wymiany elektrolitów.
    Nic bardziej mylnego proponuję ostrożność, znacznie lepiej pooglądać przejścia sygnału oscyloskopem
    oraz sprawdzić tętnienia na zasilaczach i przy zasilaniu poszczególnych bloków .
    Naprawiałem ostatnio KR7203A i z marszu zacząłem wymienić wszystkie dostępne elektrolity.
    Jakie było moje zdziwienie gdy wszystkie 22 szt Elwy o pojemności 47 i 100uF były sprawne i posiadały większą niż znamionowa pojemność
    a także ESR i Rs były jak najbardziej w w normie.
    Uznanie dla naszej byłej rodzimej ELWY wytrzymały ponad 30 lat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy oscyloskopu KR7203A, w szczególności problemów z zasilaczem i torem poziomu (Y). Użytkownik poszukiwał instrukcji obsługi i schematów serwisowych, które ostatecznie otrzymał w wersji elektronicznej. Główne usterki to brak napięć +5 V i -15 V spowodowany uszkodzeniem tranzystora T1810 (BCP211) – drivera tranzystora mocy, co wyłączało stabilizator +5 V. Wskazano konieczność sprawdzenia otoczenia elementów półprzewodnikowych, zwłaszcza tranzystorów T1810, T1812 (BCP107) i T512, które mogły ulec uszkodzeniu. Zastosowano zamienniki tranzystorów, np. BC939 zamiast BCP211 oraz BD911 zamiast BDP281, co przywróciło napięcia i uruchomiło oscyloskop. Problemy z niestabilnym obrazem (skoki wysokości sygnału) przypisano możliwym zimnym lutom, zużytym potencjometrom i zabrudzonym przełącznikom, zalecając czyszczenie preparatami Kontakt Chemie (Kontakt 60, WL, 61). Wskazano na konieczność dokładnej kontroli dzielników wejściowych toru Y oraz potencjometrów, a także na możliwość wymiany elektrolitów, choć ich stan w egzemplarzu oceniono jako dobry. Zwrócono uwagę na autostart podstawy czasu jako możliwą przyczynę braku odchylania w osi X. Naprawa wymagała wielogodzinnej pracy i dokładnej diagnostyki, w tym pomiarów napięć i eliminacji zimnych lutów. Oscyloskop KR7203A oceniono jako solidny model polskiej produkcji (Radiotechnika Wrocław, INCO, KABiD), który po naprawie może działać poprawnie przez wiele lat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA