logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens WS10F26RPL FD 8708 - Jak usunąć błąd E2 w pralce?

ZiutkaB 21 Cze 2012 20:25 30626 9
  • #1 11027602
    ZiutkaB
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Pralka cały czas wyświetla błąd E2.Wystarczy pokrętło wybieraka przekręcić w dowolną pozycję i od razu wywala ten błąd nawet nie podaje napięcia na blokadę.Może ktoś wie co to za błąd i ewentualnie jak go skasować? Z góry dzięki za wszelkie informacje
  • #2 11029757
    jarosławrozkosz
    Poziom 12  
    Ocena: 72
    zablokowany moduł prawdopodobnie szczotki silnika to zrobiły wymien szczotki
  • #3 11235365
    mazi23
    Poziom 2  
    Ocena: 36
    Witam,
    Mam podobny problem, wymienione zostaly w moim silniku szczotki, sam silnik zostal przezwojony. Po zamontowaniu wciaz widnieje blad e2. Silnik zostal poprawnie zamontowany i jest w pelni sprawny. Czytalem, ze istnieje sekwencja resetujaca ten blad...
    Moze zechce ktos mi pomoc i podpowiedziec co powinienem zrobic?
    Bede wdzieczny za pomoc.
    Dziękuję
  • #4 11236472
    jarosławrozkosz
    Poziom 12  
    Ocena: 72
    e2 czy e21
  • #5 11236739
    mazi23
    Poziom 2  
    Właśnie wyświetla błąd e2. Zużyciu uległy szczotki silnika, zwarły uzwojenie i spaliły je. Silnik jest naprawiony, a błąd wciąż aktywny. Dlatego szukam pomocy.
  • #6 13966283
    jraster
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Mam podobny przypadek, pralka Siemens WS10F261PL, pojawił się błąd E2 oznaczający awarię silnika, okazało się że szczotki do wymiany, po wymianie błąd nadal aktywny, czy da to się jakoś skasować?
  • Pomocny post
    #7 13966346
    mazi23
    Poziom 2  
    Tak, skasowałem i pralka działa. Należało przytrzymac przycisk START/PAUZA i przesunąć programator na 15 minutę- u mnie to pranie wstępne.
  • #8 13968716
    jraster
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    mazi23 napisał:
    Tak, skasowałem i pralka działa. Należało przytrzymac przycisk START/PAUZA i przesunąć programator na 15 minutę- u mnie to pranie wstępne.

Wszystko działa jak należy, błąd skasowany.
  • #9 14226380
    mal_160910
    Poziom 1  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich.
    Czytam temat i myślę znalazłem odpowiedź, błąd ten sam, pralka bardzo podobna WS10F261PL.
    Okazało się jednak, że sztuczka - trzymając START, programator na godz. 3-cią - nic nie daje. Kilka powtórek i nic, za to trzymając przycisk START/PAUZA wciśnięty więcej niż 3 sek. zaczęły migać START/PAUZA, pranie i na wyświetlaczu powoli miga jedynie górna kropka.
    Znalazłem na tym forum inną sekwencję kasującą - programator na godz. 6, trzymać przycisk redukcja obrotów wirowania, programator na godz. 7 - też nic.
    Myślicie pewnie,że raczej trzeba się zająć poszukiwaniem usterki niż kasowaniem błędów, to jeszcze jedna sekwencja zastosowana bodaj z pralki Bosch - przytrzymać START/PAUZA i dodatkowe płukanie, pokrętło programatora o jeden w lewo - dało radę. Myślę jednak, że w moim przypadku to będzie początek końca tego silnika.
  • #10 16694701
    SQ5AAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    To i ja dodam cos od siebie. Wyskoczył mi taki sam błąd i nie dało rady go wykasować w żaden sposób. Pomyślałem, że sam wymienię szczotki. Od spodu pralki zajrzałem do silnika. Widać komutator i szczotki. Stwierdziłem, że szczotki może nie są jeszcze strasznie zużyte skoro dość mocno sprężynują i stykają się z komutatorem. Na szybko, za pomocą pędzelka i płynu do czyszczenia styków oczyściłem szczeliny miedzy blaszkami komutatora. Było bardzo dużo pyłu ze szczotek i może robiły zwarcie? Po wyschnięciu styków udało mi sie wykasować błąd w/g kombinacji podanych w poprzednich postach. Pralka od wczoraj działa.
    Zobaczymy jak długo :)

Podobny problem miałem w rozruszniku motocyklowym. W identyczny sposób go naprawiłem i działa do dzisiaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o problemie z pralką Siemens WS10F26RPL, która wyświetla błąd E2, wskazujący na awarię silnika. Wiele osób zgłasza, że po wymianie szczotek silnika błąd nadal się pojawia. W odpowiedziach podano różne metody resetowania błędu, w tym przytrzymywanie przycisku START/PAUZA oraz odpowiednie ustawienie programatora. Niektórzy użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w zanieczyszczeniu komutatora, co można naprawić poprzez jego oczyszczenie. Wiele osób podkreśla, że mimo prób resetowania, błąd E2 może wskazywać na poważniejsze uszkodzenia silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA