logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TV LED 47' przylegający do ściany może się przegrzewać?

danielcyfra 22 Cze 2012 00:55 2124 4
REKLAMA
  • #1 11028630
    danielcyfra
    Poziom 2  
    Witam,
    kupiłem TV LED 47' o wadze ok. 20 kg i powiesiłem go bardzo blisko ściany, a wręcz można powiedzieć że uchwyt (taki bez możliwości pochylenia tv) jest trochę schowany w ścianę, w związku z czym TV całkowicie przylega do ściany. Wygląda to bardzo fajnie, ale czy TV nie będzie się nagrzewał i/lub nie grozi mu szybsze zużycie? TV oglądam "ciągiem" 4-5 godz. dziennie.
    Jeśli zajdzie potrzeba to uchwyt mogę trochę wysunać, aby zrobić prześwit między TV a ścianą ok. 1-2 cm, ale jeśli nie będzie miało to wpływu na żywotność lub inne sprawy, to wolałbym tego nie robić.
    Trochę to mnie niepokoi, dlatego proszę fachowców o opinie.
    Z góry bardzo dziękuję.
    Daniel
  • REKLAMA
  • #2 11029604
    drdala
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Czy telewizor ma kratki wentylacyjne z tyłu czy z boku? warto było by nie zakrywać wszystkich kratek
  • REKLAMA
  • #3 11029673
    szajac510
    Poziom 2  
    Jeśli telewizor ma przynajmniej te największe kratki wentylacyjne z boku - nie widzę problemu. Telewizory LCD, szczególnie te z podświetleniem LED grzeją się nieznacznie, poza tym przecież większość telewizorów ma uchwyt do mocowania na ścianie. Występują tam niejednokrotnie bardzo małe odległości. Jednak jeśli masz taką możliwość, odsuń ten telewizor - lepsze chłodzenie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
    Masz rację, wyższa temperatura wpływa na skrócenie żywotności, jednak jestem przekonany że w tym przypadku nie będzie to drastyczne skrócenie żywotności.
  • REKLAMA
  • #4 11031916
    danielcyfra
    Poziom 2  
    Telewizor ma większość kratek wentylacyjnych niestety z tyłu (ok. 80%), reszta od dołu (20%).
    Te z tyłu są podzielone na 2 części, większa cześć znajduje się przy złączach/gniazdach, mniejsza - przy przewodzie zasilania.
    Przy złączach tv jest grubszy i w tym miejscu właśnie przylega do ściany, sprawdziłem dzisiaj, trochę się w tym miejscu grzeje (sprawdziłem po 2,5 godz). Przy zasilaniu nie grzeje się.
    Na zdjęciach w załączonym teście można to podglądnąć:

http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/83407-...-otwarty-cokolwiek-robimy-robimy-z-pasja.html

Czy grzanie się tylnej części w okolicy złącz/gniazd jest normalne, czy jednak to brak obiegu powietrza i lepiej odsunąć tv od ściany?
  • #5 11032300
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Opis z instrukcji obsługi

Czy TV LED 47' przylegający do ściany może się przegrzewać?

Sam mam ustawione na 6cm od ściany.
REKLAMA