logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 2.0 HDI 2001 - Tylne hamulce trzymają po rozgrzaniu, co sprawdzić?

woj79 22 Cze 2012 09:23 2169 8
REKLAMA
  • #1 11028981
    woj79
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.Mam Peugeota 206 2.0 hdi 90km z 2001r. Problem polega na tym że trzymają mi tylne hamulce,ale tylko w tedy gdy są trochę rozgrzane i nie tak mocno że nie mogę ruszyć ale czuję jak tył samochodu przykuca jak ruszam.Zatrzymując się jadąc powoli odczuwam takie coś jak bym delikatnie ręczny zaciągnął i auto staje a nie toczy się.
    Wymieniłem już:płyn hamulcowy, do toczyłem bębny,wymieniłem szczęki hamulcowe i wszystkie sprężynki jakie z tyłu są i dalej to samo:-(. Zastanawiam się jeszcze nad rozpierakiem samo regulującym i linką od ręcznego ale nie wiem czy to cos da.
    Proszę o radę i pomoc.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11029166
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Linka lub cylinderki zapieczone.
  • #3 11029659
    woj79
    Poziom 9  
    Witam.
    Sprawdzę te cylinderki,bo linka to raczej nie bo bez ręcznego to się dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 11193594
    woj79
    Poziom 9  
    Witam.Nie mogłem wcześniej odpisać gdyż miałem auto w reperacji.
    Sprawdziłem wszystko w tych kołach i nadal hamuje,a do tego jeszcze coś piszczy nie miłosiernie jak jadę.Muszę na chwile nacisnąć hamulec nożny albo ręczny to przestaje na jakiś czas,a później od nowa i tak w kółko.
    Nie mam juz zdrowia do tego auta wiec chyba je sprzedam,może ktoś inny sobie z tym poradzi.ale jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to poradźcie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 11193670
    Rafi1924
    Poziom 10  
    kolego co do hamulca...sprawdzałes czy nie masz za mocno naciągniętej linki od ręcznego?? a co do tego piszczenia brat tak miał przy peugeocie 307 wymienił klocki i było ok jak sie okazało przy tym docisk mu słabo odbijał... teraz już jest ok
  • REKLAMA
  • #6 11194125
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    ho, ho. Czterdzieści dni naprawy i brak efektów. Może chociaż wiesz co jest bezsprzecznie dobre? Jak działa ABS (bo chyba jest)? Jak pracują tłoczki w cylinderkach? A może jest tam korektor siły hamowania, który jak zwykle zardzewieje? I jeszcze jeden element jakim są przewody hamulcowe.Jak jest oceniany luz na szczękach hamulcowych? Czy linki hamulcowe poruszają się w pancerzach? I inne podobne. Tymczasem kolega organizuje nam quiz.
  • #7 11194155
    gebels1973
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    dokładnie tak jak kolega wyżej napisał uszkodzony przewód hamulcowy będzie działał jak zapieczona linka od ręcznego (uszkodzenie to nie tylko wyciek )
  • #8 11194360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11194426
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2499
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tylnymi hamulcami w Peugeocie 206 2.0 HDI z 2001 roku, które trzymają się po rozgrzaniu, powodując, że tył samochodu "przykuca" podczas ruszania. Wymieniono płyn hamulcowy, bębny, szczęki hamulcowe oraz sprężynki, ale problem nadal występuje. Użytkownik rozważa wymianę rozpieraka samo regulującego i linki od ręcznego. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zapieczone cylinderki, zbyt mocno naciągnięta linka od ręcznego, uszkodzone przewody hamulcowe oraz problemy z luzem na szczękach. Wskazano również na konieczność oddania auta do mechanika ze względu na bezpieczeństwo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA