logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DVB-T COMSAT TE 2040 HD nie znajduje kanałów po dłuższym wyłączeniu

remark1 26 Cze 2012 17:50 5636 8
REKLAMA
  • #1 11044266
    remark1
    Poziom 10  
    Witam.

Dekoder DVB-T :COMSAT TE 2040 HD , który znakomicie pracował bezawaryjnie ponad pół roku .
    Przez miesiąc był wyłączony całkowicie z prądu po ponownym włączeniu , nie może znaleźć żadnego programu skanuje całą dostępną częstotliwość wyświetlając postęp i próbuje zapisać no ale nie ma czego i wraca ponownie do punktu wyjścia : czyli plansza początkowa menu : ( kraj , język ,szukanie kanałów).
    Ustawienie na ręczne szukanie kanałów również nic nie wnosi do sprawy.
    Pozostałe funkcje działają (odtwarzanie , wybór menu i ustawienia) chcę dodać iż instalacja antenowa i konfiguracja jest poprawna – sprawdzone na pożyczonym dekoderze.
    Reakcja na pilota prawidłowa ,aktualizację oprogramowania przeprowadziłem (zgodnie ze sztuką) również nic to nie wniosło do sprawy , resetowanie też niczego nie zmieniło (wyłączanie z prądu).
    Po wybraniu info. możemy odczytać: MODEL:MSD 7828 - S/W VER:1611_V1.3 – HW VER:-DVB- T-0001.
    Po odłączeniu anteny wybrałem w menu : zasilanie anteny i zmierzyłem napięcie , wynosi 3,2 V oczywiście nie jest to używane i normalnie wyłączone ponieważ antena posiada symetryzator, chciałem podać tylko jak najwięcej danych.
    Po dość długim wstępie pytanie : czy można to jakoś naprawić? Czyto już tylko podstawka pod kwiatki ? Pytanie o tyle zasadne iż gwarancja gdzieś się "zapodziała".
  • REKLAMA
  • #2 11056960
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    To napięcie do zasilania anteny nie powinno wynosić 12 V ? Wydaje się, że pierwszym podejrzanym jest zasilacz. Warto by zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych (sprawdź czy przypadkiem nie są napuchnięte). Wcześniej pomierz napięcia wychodzące z zasilacza 3,3 V, 5 V 12 V.
  • REKLAMA
  • #3 11057321
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Zasilanie anteny z tunera DVB-T powinno wynosić 5V.
    Tak jak napisał kolega - sprawdź kondensatory.
    Popatrz na płytę główną tunera czy czasem gdzieś nie jest popalona.
  • #4 11057634
    remark1
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za zainteresowanie problemem , sprawdziłem sugerowane elementy płyta główna jak i wszystkie części składowe na niej są w stanie "fabrycznym" i żadnych śladów czy też zapachów po zwarciach ,spaleniu i.t.d.

Dalszym szukaniem przyczyny zajmę się później bo +34 stopnie w cieniu, ( tyle aktualnie jest we Wrocławiu) skutecznie spowalnia myślenie,choć ten dekoder nie jest"bezcenny" to zawsze pozostaje pytanie: dlaczego?
  • REKLAMA
  • #5 11058060
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    O czym wy oba, poprzednicy, piszecie? Napisał, że antena z symetryzatorem to jak włączy z STB to ma być 5V? To i tak zasilacz dobrze wyrabia.
    matis057 napisał:

35mario1 napisał:
    To napięcie do zasilania anteny nie powinno wynosić 12 V ? Wydaje się, że pierwszym podejrzanym jest zasilacz. Warto by zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych (sprawdź czy przypadkiem nie są napuchnięte). Wcześniej pomierz napięcia wychodzące z zasilacza 3,3 V, 5 V 12 V.
    Ty jeszcze większe głupoty piszesz.
    Cytat:
    normalnie wyłączone ponieważ antena posiada symetryzator
  • #6 11058199
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    LeDy napisał:
    O czym wy oba, poprzednicy, piszecie? Napisał, że antena z symetryzatorem to jak włączy z STB to ma być 5V? To i tak zasilacz dobrze wyrabia.

To może kolega wie dlaczego tuner nie odbiera na antenie z symetryzatorem?
    Na pewno coś się dzieje z zasilaniem.
  • #7 11058898
    remark1
    Poziom 10  
    LeDy napisał:
    Cytat:

Nie mam szczególnych inklinacji do pisania głupot , zwróciłem się o pomoc w celu rozwiązania problemu który dość dokładnie opisałem.
    Aby doprecyzować: dekoder ma funkcję zasilania anteny (przedwzmaczniacza , wzmaczniacza ) która zawsze była wyłączona ponieważ antena jest z symetryzatorem a więc nie ma czego zasilać, odłączyłem antenę (wtyk antenowy) z menu dekodera wybrałem: zasilanie anteny - włącz - i zmierzyłem napięcie na wejściu anteny do dekodera , które podałem powyżej i co tu zrobiłem niestosownego?

Wprawdzie elektronika łączy się ściśle z moim zawodem , ale w nieco innych obszarach tematycznych dlatego pisząc prosiłem o pomoc nie wdając się w niemerytoryczną polemikę.
    Jak wspominałem dekoder nie jest sprawą "życia i śmierci" nie mniej miałbym satysfakcję jeżeli uda się uruchomić go ponownie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 11060904
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    LeDy napisał:
    matis057 napisał:

35mario1 napisał:
    Cytat:

LeDy proszę napisz ty coś mądrego.
  • Pomocny post
    #9 13914963
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Nie wiem czy autorowi się udało naprawić ten tuner ale za awarię zaniku sygnału odpowiada EC39 100u/16V ,jego utrata pojemności obniża napięcie z 5V na 3,5V.Ja założyłem 220u/25V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem DVB-T COMSAT TE 2040 HD, który po dłuższym wyłączeniu z prądu nie znajduje żadnych kanałów, mimo że inne funkcje działają poprawnie. Użytkownik sprawdził instalację antenową oraz zasilanie, a także przeprowadził aktualizację oprogramowania i reset dekodera, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie kondensatorów w zasilaczu oraz problemy z napięciem zasilania anteny. Wskazano również na kondensator EC39, którego utrata pojemności może obniżać napięcie do 3,5V, co wpływa na odbiór sygnału.
REKLAMA