logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder COMSAT TE 2040 HD nie znajduje kanałów po dłuższym wyłączeniu

rakhenryk 08 Wrz 2013 15:37 7209 9
REKLAMA
  • #1 12713943
    rakhenryk
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dekoder DVB-T :COMSAT TE 2040 HD , który znakomicie pracował bezawaryjnie ponad rok .
    Przez jakiś czas był wyłączony całkowicie z prądu po ponownym włączeniu , nie może znaleźć żadnego programu skanuje całą dostępną częstotliwość wyświetlając postęp i próbuje zapisać no ale nie ma czego i wraca ponownie do punktu wyjścia : czyli plansza początkowa menu : ( kraj , język ,szukanie kanałów).
    Ustawienie na ręczne szukanie kanałów również nic nie wnosi do sprawy. Ten temat poruszył kiedyś kol.<remark1> ,i dokładnie opisał. U mnie jest identycznie-czy miał ktoś kiedyś taki przypadek z tym modelem i go rozwiązał?
  • REKLAMA
  • #3 12714516
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Może jak w linku Link

Cytat:
    Podłączyłem dekoder (na cipsecie chipsecie Mstar 7828) do TV-CRT po przez kabel scart.
    Włączyłem dekoder, TV przełączyło się na AV, pokazało się logo - myślę, super - szybki sprzęt. Nagle po kilku sekundach wyłącza się sygnał RGB...

Kilka razy wyłączałem/włączałem dekoder i to samo.
    Co się okazało - trzeba podłączyć dekoder po przez cinch, przełączyć TV na SVHS, wejść w menu i włączyć dopiero RGB - wtedy działa non-stop euro.

Lub nowe oprogramowanie z Link
    Cytat:
    oprogramowanie to nie jest to żadna nowość bo jest ono identyczne jak w Signal HD-507, RWT-441T
    za http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1292&start=820

O tych zś tunerach i sofcie na dipol.com.pl

Szukaj kontakt z Link_gutek
  • REKLAMA
  • #4 12714649
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    lisek napisał:
    Może jak w linku Link

Cytat:
    Podłączyłem dekoder (na cipsecie chipsecie Mstar 7828) do TV-CRT po przez kabel scart.
    Włączyłem dekoder, TV przełączyło się na AV, pokazało się logo - myślę, super - szybki sprzęt. Nagle po kilku sekundach wyłącza się sygnał RGB...

Kilka razy wyłączałem/włączałem dekoder i to samo.
    Co się okazało - trzeba podłączyć dekoder po przez cinch, przełączyć TV na SVHS, wejść w menu i włączyć dopiero RGB - wtedy działa non-stop euro.

Lub nowe oprogramowanie z Link
    Cytat:
    oprogramowanie to nie jest to żadna nowość bo jest ono identyczne jak w Signal HD-507, RWT-441T
    za http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1292&start=820

O tych zś tunerach i sofcie na dipol.com.pl

Szukaj kontakt z Link_gutek
    A co tu kogo obchodzi down(mix)? Co do tego oprogramowanie?
    Co to ma wspólnego z działem serwis?
    To o czym pisłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2643367.html
  • REKLAMA
  • #5 12714677
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Cytat:
    Przez jakiś czas był wyłączony całkowicie z prądu po ponownym włączeniu ...

Jesteś elektronikiem w "prawdziwie tego słowa znaczeniu"?
    Wiesz po co oprogramowanie w tunerze satelitarnym?
    Zjawisko "utraty wsadu eeprom/ *firmware " jest znane przy wł....dluższy okres czasu postoju ?!
    ...... itp itd
    Polecam (':idea:')
    Reszta info . na bdb. i pożytecznym wiadomościami podforum Link_SAT serwis

p.s
    Chyba ten temat to nie ten dział (serwis TV)

Dział SAT Serwis nie ma nic wspólnego z tunerem DVB-T. [Mirek Z.]
  • #6 12715471
    rakhenryk
    Poziom 10  
    pierwszy raz zadałem pytanie na tym forum-i co, zamiast pomocy, krytyka i pouczania. Elektroniki uczyłem się jak były tv lampowe, a tuner to moja własność i jak by dało się coś zrobić to dobrze a jak nie to na recykling go

Dodano po 16 [minuty]:

mirex napisał:
    Rozumiem, że instalacji antenowej jesteś pewien.

instalacja 100% pewna, w menu działa wszystko- wyszukiwanie auto., wyszukiwanie
    ręczne, linie postępu wyszukiwania wyświetla aż do końca,a na koniec wszystko wraca do punktu wyjścia czyli plansza wyjściowa menu:(kraj,język,szukanie kanałów)
  • #7 12715556
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 209
    Nie znam tego tunera ale czy jest wskaźnik siły i jakości?
  • #8 12716099
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    rakhenryk napisał:
    pierwszy raz zadałem pytanie na tym forum-i co, zamiast pomocy, krytyka i pouczania. Elektroniki uczyłem się jak były tv lampowe, a tuner to moja własność i jak by dało się coś zrobić to dobrze a jak nie to na recykling go

Dodano po 16 [minuty]:

mirex napisał:
    Rozumiem, że instalacji antenowej jesteś pewien.

instalacja 100% pewna, w menu działa wszystko- wyszukiwanie auto., wyszukiwanie
    ręczne, linie postępu wyszukiwania wyświetla aż do końca,a na koniec wszystko wraca do punktu wyjścia czyli plansza wyjściowa menu:(kraj,język,szukanie kanałów)

To może zacznij robić i opisywać jak należy . Co to za opis, że na automacie pasek postępu a co z programami? Na ręcznym wiesz na jakich kanałach u ciebie nadają?
    Co jak wpiszesz kanał z sygnałem? To są podstawowe informacje. Te 100% pewności na jakiej podstawie?
    Jak tuner nie znalazł żadnego programu to normalne, że nie ma czego zapisać i wraca do punktu wyjścia. Sprawdzenie innym tunerem na twojej lub twojego na innej robiłeś?
    P.S. Tuner ma paski sygnału siła i jakość jak w Wiwach.
  • REKLAMA
  • #9 12718635
    rakhenryk
    Poziom 10  
    antena na 100% sprawna,siatkowa z zasilaczem i separatorem,na innym tunerze odbiera idealnie. ja chcę wiedzieć czy ktoś miał podobny problem z tym modelem tunera-może to producent tak robi żeby po gwarancji tuner był na złom, jak to się przeważnie dzieje z dekoderami polsatu
  • #10 12724023
    rakhenryk
    Poziom 10  
    po wymianie kondensatorów w zasilaczu wszystko wróciło do normy, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dekoderem DVB-T COMSAT TE 2040 HD, który po dłuższym wyłączeniu z prądu nie znajduje żadnych kanałów, mimo że instalacja antenowa jest sprawna. Po próbie automatycznego i ręcznego skanowania, dekoder wraca do menu początkowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wskaźnika siły i jakości sygnału oraz wymianę oprogramowania. Po wymianie kondensatorów w zasilaczu problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA