logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VoIP PAP2T VoipDiscount - nie słychac mnie tj dzwoniącego

olooo 28 Cze 2012 11:19 5219 9
REKLAMA
  • #1 11050506
    olooo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam, mam problem z bramką PAP2T. Bramka działała poprawnie długi czas u dostawcy internetu (net po LANie) potem została przeniesiona do innego dostawcy netu (dostawa netu po WiFi) i tam taż działała OK. Teraz przyszło mi przenieść bramke w inna lokalizację ale ciągle u tego drugiego dostawcy (net po WiFi choć to już inna siec, inny zakres adresowy). Gdy dzwonie z bramki z VoIPDiscounta, to po drugiej stronie wybierany numer dzwoni OK i ktoś odbiera ale rozmówca mnie nigdy nie słyszy, choć ja jego słyszę bardzo dobrze. Dodzwaniam sie np na automat w jakiejś instytucji i gdy trzeba wybrać tonowo numer to choć naciskam klawisze wybierając numer wewnętrzny to niema żadnego efektu i spiker ciągle gada (telefon ustawiony na tone prawidłowo wybiera numer skoro sie dodzwaniam) Tak jakby po odebraniu rozmowy "urywało sie" to co de mnie wychodzi. Bramka sprawdzana z powrotem w dwóch poprzednich lokalizacjach i ciągle działa OK. Telefony sprawne. Na drugiej lini IPcall działa poprawnie, zawsze w każdej lokalizacji.
  • REKLAMA
  • #2 11052687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11086952
    bronek.tb
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć

Ja mam to samo. Mam bramkę Linksys WRTP54G.

Mam w niej skonfigurowane dwa konta voip i na obu jest to samo. Jak dzwonię do kogoś albo ktoś do mnie to nie słyszę rozmówcy. Rozmówca słyszy mnie bez problemu.

Dopiero jak zresetuję bramkę to jest ok.
  • #4 11089474
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11138913
    bronek.tb
    Poziom 10  
    R-MIK,

Jak mam przekierować porty RTP skoro router i bramka voip to jedno i to samo urządzenie.
    W routerze nie wykorzystuje portów zarezerwowanych dla RTP do innych celów (np. nie mam tych portów w tablicy przekierowań).
    W tej bramce można tylko zmienić zakres portów RTP.
  • #6 11141428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11141671
    bronek.tb
    Poziom 10  
    R-MIK napisał:
    Może właśnie zakres portów jest problemem? VoipDiscount działał mi na 8100..8200.

Zmieniłem wczoraj zakres portów i dalej to samo. Zaraz po resecie urządzenia wszystko działa. Kilka razy zadzwoniłem i słyszę sygnał.
    Po jakimś czasie znowu wybieram numer i cisza w słuchawce. To samo dzieje się na obu kontach VOIP.

Załączyłem też logger i widzę że bramka wybiera poprawny numer portu RTP (tzn z podanego zakresu.)

Obawiam się, że są problemy z urządzeniem. Wczoraj ściągłem najnowszą wersję firmware i w najbliższym czasie zrobię upload. Może takie "odświeżenie" pamięci pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 11199771
    satel1
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam podobny objaw do opisanego powyżej:
    wszystko działało ok do momentu przeprowadzki. Nowy internet bezprzewodowy, z anteny dmz do routerka WRT54GH, na którym otwarte wszystkie niezbędne porty dla bramki PAP2.
    Niestety jak dzwonię np na swoją kom to na voipie nic nie słyszę a na kom pierwsze 2 słowa są ok a potem zaczyna już tylko trzeszczeć jak coś mówię... Widzę, że w tej bramce jest ustawiona automatyczna aktualizacja softu więc może jakiś wadliwy się zassał a może to jakiś problem z ustawieniami?! Ale już się mi pomysły kończą bo wszystko już chyba ze 100 razy spr.
    Co do portów to przekierowałem już chyba wszystkie możliwe:
    5060, 5061, 3478, 16384-16482 i 96-101
  • #9 11199966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11210282
    satel1
    Poziom 2  
    W bramce PAP2T to zakres portów ten co podałem. Okazało się, że problemem była antena usługodawcy a dokładniej przekierowanie portów do mojego routerka nie działało poprawnie. Na szczęście znajomy admin podał mi pasy i dopiero po ustawieniu tej anteny w tryb Bridge i skonfigurowaniu na moim routerze logowania PPPoE a następnie przekierowaniu z niego portów do bramki voip rozwiązało problem... ;) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramką VoIP PAP2T, która po przeniesieniu do nowej lokalizacji przestała działać poprawnie. Podczas rozmów rozmówca nie słyszy użytkownika, mimo że on słyszy rozmówcę. Problemy występują również przy wybieraniu tonowym. Użytkownik sprawdził bramkę w poprzednich lokalizacjach, gdzie działała bez zarzutu, oraz zaktualizował firmware. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przekierowania portów RTP oraz zmiany zakresu portów. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się ustawienie anteny w tryb Bridge oraz poprawne skonfigurowanie routera do przekierowania portów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA