logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ekspres ciśnie. delonghi magnifica capuccino - po parzeniu kawy zasyfiony środek

karuzel82 06 Lip 2012 09:50 16522 7
REKLAMA
  • #1 11076598
    karuzel82
    Poziom 1  
    Witam

Posiadam ekspres jak w temacie. Na początku było wszystko ok. Po parzeniu kawy "resztki" w postaci "okrągłych małych walców" trafiały do przeznaczonego pojemnika. W środku ekspresu było czyściutko. Po jakimś czasie zauważyłem, że ekspres jest brudny w środku, pełno rozsypanych po całym środku ekspresu pozostałości po zaparzonej kawie pomimo tego że pojemnik wcale nie jest pełny. Z początku myślałem, że powodem mogła być zmiana kawy, ale różne marki przetestowałem i zawsze to samo syf w środku ekspresu. Zna ktoś może rozwiązanie problemu?
  • REKLAMA
  • #2 13037268
    luccassd
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam podobny problem (Delonghi Magnifica ESAM 4000) - czy może ktoś zna przyczynę i może ją podać?

Będę bardzo wdzięczny :-)
  • REKLAMA
  • #3 13249482
    gutierez69
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam,czy ktoś znalazł rozwiązanie?Też mam ten problem esam 3500.
  • #4 13251482
    luccassd
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ja już mam problem rozwiązany. Niestety bez serwisu się nie obyło. Okazuje się, że to zablokowany zaparzacz i tam muszą go jakoś odblokować. Niby pierdoła bo żadnych części nie potrzeba ale 3 tygodnie leżał w serwisie.

Gościu powiedział, że można uniknąć takiego zablokowania next time jak się po myciu zaparzacza go nasmaruje jakąś wazelina techniczną - nie wiem dokładnie co i jak bo nie ma tego w instrukcji ale jak będę mył następnym razem to w necie poszukam o co chodzi.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 13253529
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3336
    No ciekaw jestem czy to nie ze mną rozmawiałeś :P
    Ale do rzeczy.. Wiadomo jak wyjąc cały dystrybutor z ekspresu ? Dwa przyciski i wyciągamy go bez problemu.. W nim natomiast siedzi tłok który czasem bardzo ciężko się rusza.. Jego trzeba wyjąć (nic skomplikowanego) i dokładnie wyczyścić.. Po czym wazeliną - W sumie dla zwykłych użytkowników polecam kupić zwykłą wazelinę w aptece i dokładnie nasmarować tłok i uszczelki na nim się znajdujące - Czynność tą należy powtarzać co jakiś czas..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #6 13265510
    gutierez69
    Poziom 11  
    U mnie podobno zaparzacz jest w niewłaściwej pozycji.Środek wyjąłem i wyczyściłem i nasmarowałem,ale i tak rozsypuje fusy.Nie chce mi się wysyłać ekspresu do firmy od której kupiłem z aledrogo.Macie jakieś rady,może namiary gdzie znaleźć instrukcje.Silnik działa,wszystko pracuje,ale coś jest nie tak.
  • #7 13284070
    gutierez69
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany,ekspres naprawiony.
    Problemem były uszczelki na tłoku,były stare i zabrudzone.Dorobiłem sobie nowe,założyłem,nasmarowałem i śmiga wszystko jak powinno.
  • #8 13315258
    galbut
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam,nie wiem jakiej używacie kawy , ale częstą przyczyną jest używanie nie odpowiedniej kawy.W zasadzie nie należy używać kawy mielonej tylko ziarnistej,miałem podobny problem.Zaniechałem mielonej i problem zniknął ,podpowiedział mi pan z serwisu.Natomiast ostatnio coś piszczy podczas płukania,może podpowiecie jaka to przyczyna?Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy ekspresu ciśnieniowego DeLonghi Magnifica zgłaszają problem z zanieczyszczeniem wnętrza urządzenia po parzeniu kawy, gdzie pozostałości kawy nie trafiają do pojemnika, lecz rozsypują się w środku. Wiele osób zauważyło, że przyczyną mogą być zablokowany zaparzacz lub uszczelki na tłoku. Rozwiązania obejmują regularne czyszczenie i smarowanie tłoka wazeliną techniczną oraz używanie kawy ziarnistej zamiast mielonej. W przypadku poważniejszych problemów, zaleca się skorzystanie z serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA