logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W202 - sprzęgło nie wraca, jak naprawić?

voitek1 06 Lip 2012 14:44 3561 2
REKLAMA
  • #1 11077579
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Jako, że to mój pierwszy post w tym dziale witam wszystkich samochodziaży i mechaników,
    Mam Merca W202. Od wczoraj mam problem ze sprzęgłem; po wciśnięciu sprzęgło nie chce odskoczyć od podłogi. Muszę je lekko podważyć stopą. Gdy się tak blokuje (będąc przy samej podłodze) żaden bieg nie chce wskoczyć. Po kilkukrotnym podważeniu sprzęgła stopą problem mija i sprzęgło działa bez problemów. Na razie powtórzył się problem jedynie raz, ale boję się wyjechać gdzieś dalej. Moje pytania:
    1. Co jest przyczyną?
    2. Czy załatwię to w każdym zakładzie?
    3. Czy to droga naprawa?
  • REKLAMA
  • #2 11077627
    adam.1.1
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Zapowietrzył się w nim układ hydraulicznego wycisku sprzęgła . Na początek sprawdzić stan płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego , potem sprawdź czy wszystko szczelne ( pompka przy pedale , siłownik na skrzyni , i przewód hydrauliczny między nimi ) .Jeśli sucho , to odpowietrzyć układ i dalej śmigać . Jak problem się powtórzy , to trzeba będzie parę śrubek odkręcić i ustalić , czy siłownik , czy (pompka).
  • #3 11077717
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    Wysprzęglik jest przy skrzyni a pompa sprzęgła przy pedale, zrobisz sam nawet na parkingu ;) Tylko pod auto musisz się wczołgać. Odpowietrznik masz przy wysprzęgliku.
REKLAMA