logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić monitor z tunerem TV? Czas reakcji 5ms, jasność 250cd/m2

Dedexus 07 Lip 2012 15:13 1074 0
REKLAMA
  • #1 11080833
    Dedexus
    Poziom 13  
    Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego monitora, najlepiej z tunerem TV. Zauważyłem jednak, że owe monitory, charakteryzuje jedna wspólna cecha. Otóż wszystkie, a to absolutnie wszystkie mają czas reakcji 5ms i jasność 250cd/m2. Zastanawiam się więc, czy warto w ogóle brać monitor z tunerem TV. Powiem szczerze, że byłby mi on bardzo przydatny (nie musiał bym blokować pokoju w którym ma stać owy monitor kolejnym telewizorem, co skutkuje kolejną podstawką na telewizor). Zastanawiam się jednak, czy taki monitor z tunerem TV nie traci mocno na jakości w stosunku do monitora zwykłego. 3ms więcej, to nie duża różnica. Ważne, aby było poniżej lub na równi 5ms. Różnica między 250cd/m2, a 300cd/m2 w teorii też nie duża. Jednak nie mam pojęcia, jak to będzie prezentowało się w praktyce. Dochodzi jeszcze jedno. Czy, aby na pewno warto brać monitor z tunerem TV. Jako dodatkowe opcje zostają jeszcze monitory zwykłe, a do tego Tuner USB lub PCI, albo zewnętrzny tuner TV. Zastanawiam się, czy takie rozwiązanie nie było by bardzo opłacalne pod względem jakościowym, jak i cenowym. Ostatnie pytanie dotyczy porad co do modeli. O ile w temacie telewizorów jestem rozeznany, to tyle, nie wiem jak za bardzo wygląda dzisiejszy rynek monitorów. Ma ktoś jakiś poszczególny model godny do polecenia? Jeśli chodzi o przekątną to preferuje modele od 24 do 27 cali. Poniżej podaję charakterystykę mojego obecnego monitora:

Samsung SyncMaster 206Bw
    Rodzaj: LCD
    Przekątna: 20 cali
    Rozdzielczość: 1680:1050
    Czas Reakcji: 2 ms
    Odświeżanie: 75Hz
    Kontrast 800:1
    Jasność: 300 cd/m2
    Matryca: TN

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady,
    Dedexus.
  • REKLAMA