logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor z wbudowanym tunerem TV czy osobny tuner do monitora?

alagai 11 Lut 2017 09:53 789 9
REKLAMA
  • #1 16269643
    alagai
    Poziom 8  
    Witam.
    Chciałbym używać monitora komputerowego do oglądania TV przy wyłączonym komputerze. Zastanawiam się nad kupnem zwykłego monitora i podłączeniem go do zwykłego tunera naziemnej telewizji. Czy lepiej jest kupić monitor już z wbudowanym tunerem?
  • REKLAMA
  • #2 16269692
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Co to za tuner?
  • REKLAMA
  • #3 16269855
    alagai
    Poziom 8  
    Tego typu Link
    Tuner także będę musiał kupić. Tuner myślałem podłączyć kablem z jednej strony DVI-D a z drugiej HDMI a kartę graficzną na zwykłym HDMI. Czy w ogóle będzie to działać?

Czy lepiej kupić monitor z wbudowanym i nie bawić sie w takie przejściówki?
  • #4 16269895
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Witam
    Działać powinno tylko zwróć uwagę na rozdzielczość monitora i maksymalną obsługiwaną rozdzielczość tunera? Tylko dvi nie koniecznie prześle ci dźwięk do monitora jak ma on głośniki. Monitor z wbudowanym tunerem może mieć fajną funkcje pip. Czyli tv i pc jednocześnie na ekranie. Pisze bo mam podobny dylemat. Sam monitor może okazać się tańszy i może mieć lepsze parametry: matrycę, czasy reakcji itp.
  • REKLAMA
  • #5 16270017
    alagai
    Poziom 8  
    Więc chyba zostanę przy samym monitorze z tunerem. Można by było też kupić TV jako monitor ale słyszałem że na dłuższą metę lepiej mieć zwykły monitor czy ktoś może ma inne doświadczenie i się nimi podzieli?
    Jak to jest z tymi opóźnieniami w monitorze bo monitory bez tunera mają przeważnie wpisane 1ms a już z tunerem 5ms, obecnie mam w swoim 2ms, czy różnica będzie zauważalna w grach? Czytałem też że duża cześć monitorów ma na papierze wpisane 1ms a w testach wychodzi nawet 10ms.
  • #6 16270033
    E8600
    Poziom 41  
    Zależy na czym Ci zależy matryce 1-2ms to tylko ten ze słabymi kątami widzenia ale dobre do grania np. w CSa. Zresztą nie widziałem takich monitorów z tunerem chyba, że starsze modele (urzywane) które nie koniecznie obsługują DVB-T lub -C. Ja celuję w IPSa z czasem 5ms i funkcją PIP koniecznie. Różnica zobaczy hardcorowy gracz a tak naprawdę ms i tak zawsze jest więcej niż podaje producent, gdyż kijenta najlepiej zwabić i oszukać cyferkami.
  • #7 16270337
    alagai
    Poziom 8  
    Masz już jakieś monitory na oku czy nadal czegoś szukasz?
    Ja zastanawiam się nad tym Link
  • REKLAMA
  • #8 16270467
    E8600
    Poziom 41  
    Jako sam monitor patrzyłem
    AOC Link kusi mnie 3 letnia gwarancja
    a jak z tunerem to jakiś LG z matrycą IPS coś podobnego do tego samunga
    Link
  • #9 16270541
    alagai
    Poziom 8  
    Ten który podałem także posiada 3 lata gwarancji. Ten co ty podałeś jest praktycznie taki sam bo matryce IPS i PLS to jest to samo.

Jeżeli nikt mi nie doradzi czegoś ciekawszego to zostanę przy swoim.
  • #10 16270567
    E8600
    Poziom 41  
    Jak kupisz daj znać co i jak. Mi osobiście bardziej pasuje IPS choć wiem że technologia jest podobna PLS ale porównując w sklepie TV LG bo taki wybrałem wyglądał dużo lepiej pod względem kolorów od samsunga, który miał strasznie przytłumione kolory. Radził bym odwiedzić sklep jakiś np. MM i porównać osobiście. Dla mnie najważniejszy jest kontrast i odwzorowanie barw. Gdyby było mnie stać celkował bym w jakieś OLED choć są mało dostępne jeszcze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup monitora komputerowego do oglądania telewizji bez włączonego komputera, zastanawiając się, czy lepszym rozwiązaniem jest monitor z wbudowanym tunerem TV, czy osobny tuner. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rozdzielczości, dźwięku oraz funkcji PIP (Picture in Picture) w monitorach z tunerem. Użytkownicy podkreślają, że monitory z wbudowanym tunerem mogą oferować dodatkowe funkcje, ale mogą być droższe. Wskazano również na różnice w czasie reakcji między monitorami, co może być istotne dla graczy. Wspomniano o preferencjach dotyczących matryc IPS oraz PLS, a także o różnych markach, takich jak AOC i LG, które oferują monitory z odpowiednimi parametrami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA