logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop 15-17 z dużą ilością portów USB i wytrzymałą obudową pod Win XP?

tehaceole 09 Lip 2012 14:04 2055 14
  • #1 11086856
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam Kolegów
    Ponieważ dzielnie służący mi od ośmiu lat Asus F3F zaczyna wydawać już swoje ostatnie tchnienia - powoli trzeba rozejrzeć się za nowym sprzętem. Rozglądałem się po Alledrogo itp. i... Mętlik w głowie.
    Założenia
    - matryca 15 do 17"
    - duża rozdzielczość
    - duża ilość portów USB (nie wymagam USB 3.0)
    - wyjście video (wystarczy poczciwe VGA lub zwykłe composit choć HDMI nie pogardzę)
    - duża ilość RAM (4GB)
    - dysk nie jest krytyczny, z powodzeniem używam 120GB którego nawet w 70% nie mam zapełnionego
    - obudowa... Tu już tak kolorowo nie jest. Laptopa używam głównie w terenie więc powinna być z gatunku "panzershreck" (te badziewne plastiki w moim asusie dały mi się mocno we znaki)
    - marka - preferowany DELL lub ACER (chyba, że ktoś ma sprawdzonego w warunkach "polowego" użytkowania innego producenta)

Oczywiście o LAN, WiFi (wystarczy b,g), Bluetooth nie muszę chyba wspominać...

To były warunki wystarczające. :) Teraz warunki KONIECZNE:
    - sprzęt MUSI POSIADAĆ wsparcie dla Win XP 32Bit.
    - minimum 2 godziny pracy na baterii

Cena - tego kryterium nie bierzemy pod uwagę, wydam tyle ile będzie konieczne aby zaspokoić moją ekstrawagancję :)

Niestety przeglądając wiele ofert widzę, że chyba zmuszony będę sięgnąć po nieco starszy sprzęt z rynku wtórnego. W nowszych zabawkach nie mogę nigdzie znaleźć wsparcia dla XP.

Bardzo proszę o nie pisanie mi o wyższości win 7 nad XP lub odwrotnie. Ma być XP i już.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #2 11087205
    remi080
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Dużo nowych notebooków, z linii biznesowych (HP ProBook, EliteBook; Lenovo seria Thinkpad; DELL Latitude Precision) posiada pełne wsparcie dla Windowsa XP.
  • #4 11087252
    remi080
    Poziom 23  
    fiend_ napisał:
    Jakie wsparcie? Każdy pod xp zadziała...

Tak, ale niektórych sterowników nie uświadczysz, a o to chyba chodzi żeby sprzęt był w pełni funkcjonalny.
  • #5 11087368
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Chcesz 4GB RAM i system 32bit? wystarczy 3GB i tak system więcej nie odczyta/nie będzie w stanie jej zaadresować
  • #6 11087397
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    remi080 napisał:
    fiend_ napisał:

Tak, ale niektórych sterowników nie uświadczysz, a o to chyba chodzi żeby sprzęt był w pełni funkcjonalny.

No fakt- moduły bluetooth/wifi i reszta mogą faktycznie nie działać.
    Dlaczego autor upiera się- nie ujmując- na gorszy system z gorszym wsparciem?
  • #7 11087519
    remi080
    Poziom 23  
    fiend_ napisał:

Pewnie dlatego, że niektóre programy działają tylko pod XP, sam często z takich korzystam i nie pomaga tu XP-mode w WIN 7.
  • #8 11087991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11089293
    tehaceole

Poziom 28  
    Kacperek060 napisał:
    Chcesz 4GB RAM i system 32bit? wystarczy 3GB i tak system więcej nie odczyta/nie będzie w stanie jej zaadresować
    Tu faktycznie nieco mogłem przesadzić. Na pewno potrzebuję nie mniej niż 2GB.
    fiend_ napisał:
    Jakos 8 lat temu, gdy nabywałem swojego Asusa F3F miała miejsce następująca historia: w salonie był F3F (wtedy droższy) i o ile dobrze pamiętam F3M. Z tym, że F3M miał preinstalowaną Vistę. Punktem wyjścia w rozmowach ze sprzedawcą była możliwość postawienia na laptopie XP'ka. Owszem - system udalo się na nim zainstalować. Jednak okazało się, że producent nie przewidział wsparcia driverami pod XP dla tego modelu. Próby uruchomienia driverów z innych modeli skutkowały albo nie działaniem sprzętu albo bluescreenami. Sprawa oparła się wtedy o rzecznika praw konsumenta (sprzedawca jawnie wcisnął mi bubel pomimo ustnych ustaleń co do szczegółów) - i w ten sposób za dopłatą zaposiadłem mojego poczciwego F3F.
    fiend_ napisał:
    Tutaj padła odpowiedź:
    remi080 napisał:
    Pewnie dlatego, że niektóre programy działają tylko pod XP, sam często z takich korzystam i nie pomaga tu XP-mode w WIN 7.

Nie powiem, miałem okazję wielokrotnie korzystać z WIN7. I właśnie dlatego nie chcę go póki co na swoim prywatnym sprzęcie. :)
    wyrobekj napisał:
    A ile ma pracować na bateriach?
    No wiadomo, że chciało by się jak najdłużej. Mój F3F pomimo swoich ośmiu lat i (podobno karygodnego) trzymania non stop pod ładowarką działa na baterii spokojnie 2 godziny - na oryginalnej ośmioletniej baterii!
    Nie ma co się oszukiwać - jeżeli wezmę jakiegoś poleasingowca to bateria może się okazać przysłowiową "ołszietką".

I jeszcze co do obudowy: zależy mi aby była ona wytrzymała. Niby DELLe mają jakieś obudowy ze stopu magnezu itp. Nie miałem z takimi obudowami styczności więc nie wiem jak w realnych warunkach użytkowania się sprawdzają. A nie chcę z kolei czegoś takiego jak w F3F - niecałe pół roku po upływie gwarancji pękła obudowa (po prawej stronie przy klawiaturze, na dole klawiatury). Najśmieszniejsze jest to, że widziałem już 3 inne F3F z pęknięciem dokładnie w tym samym miejscu... Wada produkcyjna czy celowy zabieg?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #10 11093189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11093221
    tehaceole

Poziom 28  
    wyrobekj - przyznam Ci się szczerze, że w robocie używam ThinkPad R500 i złego słowa na niego nie mogę powiedzieć. Staruszek, ale daje radę. Parametrami zbliżony do mojego F3F, jednak 2GB RAM (w asusie mam tylko 1) dają sporą, zauważalną różnicę.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #12 11093255
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 264
    Z używanych: Latitude D820 lub wyższy - 15 cali max. 1920x1200, max. 4 GB RAM, 4x USB, opcjonalna dodatkowa bateria, "designed for Windows XP" albo odpowiadający im model Precision M.
  • #14 11094912
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Nie ma laptopa co się nie da XP zainstalować, tak by wszystko w nim działało. Kto pisze inaczej pisze brednie. Czasem znalezienie sterowników nie jest proste, ale zawsze się da. I wg mnie to nie powinno być kryterium wyboru laptopa.
    Jakiego autor postu nie kupi laptopa, to gwarantuje mu że znajdę mu wszystkie sterowniki do niego. Przerobiłem setki laptopów bez wsparcia ( oficjalnego) XP, na XP większosci bez żadnych problemów, a w mniejszości z problemami, ale nigdy nie było tak, by się nie udało.
  • #15 11118023
    tehaceole

Poziom 28  
    Witam ponownie!

Po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że błędem będzie zaprzęganie nowego sprzętu do prac terenowych. W taki właśnie sposób zajeździłem swojego F3F. Stąd koncepcja uległa zmianie:
    - do prac terenowych wziąłem małego, poleasingowego, 12-to calowego Della D420 z Alledrogo,
    - do domu jako "główne stanowisko dowodzenia wszechświatem" zaprzęgnięty zostanie DELL Inspiron 17RSE 7720.

Dziękuję wszystkim życzliwym osobom biorącym udział w dyskusji.
    Temat zamykam.
    Pozdrawiam!
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje laptopa o przekątnej ekranu 15-17 cali, z dużą ilością portów USB, wytrzymałą obudową oraz wsparciem dla systemu Windows XP. W dyskusji podano kilka modeli, które spełniają te wymagania, w tym laptopy z linii biznesowych takich jak DELL Latitude, DELL Precision, HP ProBook, Lenovo ThinkPad oraz starsze modele IBM ThinkPad T61. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność posiadania odpowiednich sterowników do XP oraz na ograniczenia związane z pamięcią RAM w systemie 32-bitowym. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup DELL Inspiron 17RSE 7720 do użytku domowego oraz DELL D420 do prac terenowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA