logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po usunięciu partycji przez diskpart?

mianko 10 Lip 2012 14:12 2884 6
REKLAMA
  • #1 11090336
    mianko
    Poziom 10  
    Witam, niechcący usunąłem partycje z dysku zamiast z pendriva, podczas przygotowania win7 na usb z instalką.
    Czy mógł by mi ktoś pomóc, podpowiedzieć jak odzyskać dane z dysku które usunąłem przez przypadek diskpartem? zdążyłem przejść przez serie poleceń
    diskpart
    select disk 1
    clean
    create partition primary
    select partition 1
    active
    format fs=fat32 (przerwałem na 1% formatowania)
    na forum elektrody znalazłem podobny problem, jednak tak jak tam pisało, nie mogłem zrobić, bo coś mi nie wychodziło, dodam że testdisk sobie nie dał rady tak samo Partition Wizard Bootable, w DMDE jak daje otwórz wolium to wyskakuje jakiś problem z odczytem MTF.

Prosze o pomoc zależy mi na przywróceniu partycji, dlatego że nie mam drugiego dysku z taką pojemnością by odzyskać taką ilość danych i po ludzku sformatować dysk po czym przenieść pliki z powrotem.
  • REKLAMA
  • #2 11093699
    mianko
    Poziom 10  
    no właśnie w tym problem że DMDE nie widzi woluminu podczas skanowania, a skanuje tak jak pokazał migol na swoim kanale YT
  • REKLAMA
  • #3 11093850
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Scan DMDE jak wykonać i odzyskiwać dane jest na filmiku : http://www.youtube.com/watch?v=iMQMbaosft0 Jest też opisany w Helpie programu.

mianko podaj na początek to : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html

I informacja dla ciebie jeśli wykasowałeś MFT a to możliwe nie masz Boot sektorów ani boot copy co jest możliwe (starej partycji) to nie masz żadnych wpisów logicznych struktury logicznej NTFS-a. . Pozostaje wtedy jedynie PhotoRec i odzyskiwanie po sygnaturach plików.
  • #4 11094974
    mianko
    Poziom 10  
    No właśnie problem jest taki że nie ma MFT, tak właśnie twierdzi DMDE i po scanowaniu ntfs nic nie znajduje.
  • REKLAMA
  • #5 11097058
    mianko
    Poziom 10  
    tak jak mówiłem, nic z tego nie wyszło

Jak odzyskać dane po usunięciu partycji przez diskpart?
    Załączniki:
    • lba_0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 11120005
    mianko
    Poziom 10  
    problem nadal istnieje
  • #7 11120173
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    mianko napisał:
    No właśnie problem jest taki że nie ma MFT

Użytkownik migol21 pisał już powyżej
    migol21 napisał:
    I informacja dla ciebie jeśli wykasowałeś MFT a to możliwe nie masz Boot sektorów ani boot copy co jest możliwe (starej partycji) to nie masz żadnych wpisów logicznych struktury logicznej NTFS-a. . Pozostaje wtedy jedynie PhotoRec i odzyskiwanie po sygnaturach plików.

Zamiast przywrócenia całej struktury pozostaje odzyskiwanie plików.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął partycję z dysku twardego zamiast z pendrive'a podczas przygotowywania instalacji systemu Windows 7. Po wykonaniu poleceń diskpart, w tym "clean" i "format", napotkał problemy z odzyskaniem danych. DMDE nie wykrywa woluminu, a MFT (Master File Table) nie jest dostępny, co uniemożliwia przywrócenie struktury NTFS. Użytkownicy sugerują wykorzystanie PhotoRec do odzyskiwania plików po sygnaturach, ponieważ pełne przywrócenie struktury partycji może być niemożliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA