logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dobre wymiary obudowy......różne inne pytanie

kris86 17 Sty 2005 19:24 1389 8
REKLAMA
  • #1 1147062
    kris86
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Za jakieś pare dni dostanę Tonsila GDN 20/60/11. Ma być to Sub. Zamierzam go wsadzić w 50 litrów z BR 70x200 pojedynczy. Czy litraż jest dobrze dobrany?? Wiem, że stosuje się ten głośnik w closed, bo posiadam Tonsile Disco 110 i tam znajdują się takie głośniki, każdy w 25 litrach - czy to nie za mało?? Czy ten głosnik nie traci w takiej obudowie??Symulowałem w 50L 30Hz i nie było tragicznie z wykresem, opóźnienie też nie zawysokie (ok 11/40Hz). Czy tak lekka membrana da Sobie radę w BR?? Mam przygotowane dwa BR: jeden z nich jest zatkany i w razie czego wsadzę ten jeśli będzie taka potrzeba.

Po drugie chciałbym zasięgnąć opinii na temat tego głośnika:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=39388769
    Mnie najbardziej interesuje cena, która jest niska. Co można powiedzieć po parametrach??
    Z góry dzięki za szybką odpowiedź
    ------------------------------------------------------KRIS----------------------------------------------------
  • REKLAMA
  • #2 1147308
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Miałem GDN 20/60/3 (czyli bliźniaczy model) własnie w takiej obudowie z takim strojeniem. Nie było z nim problemów, wg mnie strojenie jest dobre, pomimo tego iż głośnik teoretycznie nie bardzo nadaje się do BR. W zależności od przznaczenia tego suba można pokusić się o zmniejszenie nieco litrażu, i podniesieniu strojenia.
    25dm3 w obudowie zamkniętej jest najmniejszą poprawną obudową dla tych głośników (Qtc~1.0)
    Kiedyś ktos poprosił mnie o suba do samochodu"takie zeby fajnie grało i było wszedzie słychać". Akurat chciałem wymienić te GDN'y u siebie, więc posunąłem się trochę daleko upychając 2x GDN 20/60/3 w 50dm3 BR strojonym na ok 50HZ. Efektywność niesamowita, i wbrew Waszym aktualnym wyobrażeniom dynamika była w miarę poprawna. Bądź co bądź cel został osiągnięty:) Sub gra podobno do dzisiaj.
    Odnośnie tego głośnika z allegro, jest to STX. Nie miałem z nimi doświadczenia, opinie na ich temat są różne, na pewno ktoś się wypowie:)
  • REKLAMA
  • #3 1147860
    kris86
    Poziom 14  
    W takim razie jutro jade po deski. Obudowa będzie 536x350x350 głośnik i BR na przedniej ścianie. płyta wiórowa 18mm, przód 22mm. Zastanawiam się nad wykończeniem, może materiał, ale częściej będzie w domu stał, więc raczej okleinę z tańszych rzeczy. Mam jeszcze jedno pytanie, ile może wziąć stolarz za zfrezowanie pod głośnik??
  • REKLAMA
  • #4 1148253
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Moim zdaniem obudowa bedzie za duża. starczy mu 35 litrów albo nawet mniej tyle ile było w podobnych obudowach tonsila.

moim zdaniem głośnik straci w większej obudowie. Co prawda pasmo bedzie glębsze, ale wytrzymałośc mocowa mniejsza. Głosnik ma EBP pomiedzy obudowa zamknieta a wentylowaną wiec do obu by się nadał prawie ze tyle że w objętosci 30-40 litrów coś jak tonsil 20/80
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1148457
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ta obudowa 50dm3 BR jest praktycznie sprawdzonym projektem, uzywałem tych kolumn ok 2 lata z dość dobrym źródłem jak i wzmacniaczem(Sony SCD-940QS+NAD314) nie było żadnych problemów natury mocowej. Wydaje mi się, że jeśli już decydujemy sie na mniejszą obudowę to w grę wchodzi tylko obudowa zamknięta. Nie wiem czy to Tonsil, czy któryś z innych producentów produkował na nich 3-drozne "monitory"(obudowa zamknięta, 25dm3).
    Skad to porównanie z GDN20/80? Oba głośniki różnią się dość znacznie.
  • #6 1149379
    kris86
    Poziom 14  
    Te monitory to Tonsil Disco 110 i mają dokładnie 25 litrów. Zostanę przy tych 50 litrach, w razie czego nie będzie problemu ze zmniejszeniem, bo napcham do środka czegoś, a zwiększyć?? ;)
  • #7 1149709
    Dimmu
    Poziom 16  
    Czy zwiększyć te 50 litrów? Nie ma takiej potrzeby i raczej odradzam:)
  • #8 1149928
    kris86
    Poziom 14  
    nie nie mam zamiaru zwiększać wymiarów obudowy!! Chodziło mi o to, że jak dam 50 litrów i będzie za dużo to zmniejsze, ale jeśli zrobie 30 litrów i mi nie będzie pasowało to watą nie zwiększe objętości do 50 litrów. Źle się zrozumieliśmy >:) Mimo wszystko zostaje 50 litrów, mam już deski, jutro zabieram się za składanie, wszystko tak jak piosałem, wymiary itd.

PS.
    Mam pytanie dlaczego wymiary BR w WINISD i BASSTRAP nie pokrywają się?? Kiedy dodaje drugi w WINISD długość wzrasta bardzo mocno, a w przypadku BASTRAPU jedynie nieznacznie??

Dzięki---------->KRIS
  • #9 1150982
    Dimmu
    Poziom 16  
    Nie wiem dlaczego wymiary sie nie pokrywają. Wiem natomiast ze zakładając druga rurkę zwiększamy powierzchnie BR, i teraz aby utrzymac strojenie na tym samym poziomie musimy rurki odpowiednio wydłużyć. WINISD wypada tutaj wiarygodniej:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru objętości obudowy bas-refleks (BR) dla subwoofera Tonsil GDN 20/60/11. Zalecana objętość to około 50 litrów z portem BR 70x200 mm, co jest sprawdzonym projektem zapewniającym dobrą dynamikę i efektywność, mimo że głośnik teoretycznie lepiej sprawdza się w obudowie zamkniętej o minimalnej objętości około 25 litrów (Qtc~1.0). W mniejszych obudowach zamkniętych (np. Tonsil Disco 110 o 25 litrach) głośnik działa poprawnie, lecz w większej objętości BR pasmo może być głębsze, choć moc wytrzymałościowa może się zmniejszyć. Zwiększanie objętości powyżej 50 litrów nie jest zalecane. W kwestii strojenia portu BR, program WINISD jest bardziej wiarygodny niż BASSTRAP, zwłaszcza przy dodawaniu drugiego portu, co wymaga wydłużenia rurki dla utrzymania strojenia. Dodatkowo poruszono temat wykończenia obudowy i kosztów frezowania pod głośnik. Wątpliwości dotyczą także parametrów i opinii o głośniku STX z aukcji Allegro, na który brak jednoznacznej oceny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA