logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny pasek na wydrukach HP P2055DN - problem z optyką lub tonerem?

jdaniel 12 Lip 2012 13:12 4513 7
REKLAMA
  • #1 11097487
    jdaniel
    Poziom 9  
    Witam

Mam problem z drukarką HP P2055DN. Przy wydruk,u jeszcze przed grzałką, toner nanosi czarny pasek grubości 2cm na całej długości kartki. Wygląda na to że coś jest z optyką ( rozłożyliśmy ją i wyczyściliśmy i bez zmian) czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać problemu?

z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 11097873
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    A może listwa w tonerze puszcza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 11098359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11100799
    jdaniel
    Poziom 9  
    1. toner wykluczamy było sprawdzane na kilku (6 tonerach 3 producentów- Activejet, printe, Actis)tonerach różnych producentów - na każdym jest pasek
    2. Na całej pustej kartce też wychodzi pasek
    3. pasek nie jest obcinany przez margines- ciągnie się przez całą długość kartki

załączam skan

dzieki za pomoc
    Załączniki:
    • Czarny pasek na wydrukach HP P2055DN - problem z optyką lub tonerem? skan.jpg (395.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 11101449
    jakubg_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Ja bym obstawial jednak na problem z rolka tranferowa, laser w przypadku uszkodzenia raczej robilby bialy pasek, jezeli byly pomnieniane tonery to pozostaje tylko rolka transferowa. Jezeli masz mozliwosc podmiany to radzilbzm to sprawdzic.

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow - brak polskiej klawiatury.
  • #6 11101534
    jdaniel
    Poziom 9  
    Nie wydaje mi się ponieważ rolka jest czysta. Poza tym wydaje mi się że rolka odpowiada tylko za przemieszczanie się papieru i gdyby była brudna to pasek by bladł na długości kartki a on jest tak samo ostry na początku jak i na końcu kartki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11104733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11217533
    jdaniel
    Poziom 9  
    Faktycznie, powodem była, przede wszystkim nasza niewiedza a dokładnie przeciek światła, sprawdzaliśmy bez obudowy i widocznie obudowa lasera nie dość dobrze zabezpiecza przed przedostawaniem się światła, krótko mówiąc brawa dla pana sługa WSI, brawa i dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP P2055DN, polegający na pojawianiu się czarnego paska o szerokości 2 cm na wydrukach, niezależnie od używanego tonera. Po wykluczeniu problemu z tonerem (testowano na sześciu różnych tonerach) oraz stwierdzeniu, że pasek pojawia się również na pustych stronach, użytkownik rozważał różne przyczyny, w tym uszkodzenie rolki transferowej i modułu lasera. Ostatecznie, po analizie, zidentyfikowano problem jako przeciek światła z diody laserowej, co potwierdziło, że obudowa lasera nie zabezpieczała odpowiednio przed przedostawaniem się światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA