logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór uczelni na informatykę: AGH, PWr czy PW? Która daje lepsze perspektywy?

Bledurt 12 Lip 2012 22:34 12151 10
  • #1 11099649
    Bledurt
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Dostałem się na Informatykę na:
    - AGH, Wydział Informatyki, Elektroniki i Telekomunikacji,
    - PWr, Wydział Informatyki i Zarządzania
    - PW, Wydział EiTI (na MiNI jestem 16 na liście rezerwowej).

Zawsze bardziej preferowałem Kraków i Wrocław, Warszawy raczej nie lubię. Wiecie może, która uczelnia jest lepsza i daje lepsze perspektywy?

Z góry dzięki za wszelkie info.
  • #2 11099679
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Bledurt napisał:
    Wiecie może, która uczelnia jest lepsza i daje lepsze perspektywy?

Żadna. Dyplom ukończenia uczelni nie da ci pracy, chyba że mówimy o MIT. Im szybciej zrozumiesz, że ukończone studia to nie klucz do dobrej pracy, tym lepiej. Studia to samodzielna praca studenta, dla pracodawcy jesteś wart tyle, ile samodzielnie opanowałeś praktycznej wiedzy i umiejętności.

Sam wybór uczelni zależy od tego, czym się interesujesz, chyba sprawdziłeś wcześniej informacje, czego się spodziewać na poszczególnych kierunkach przed rekrutacją?
  • #3 11099755
    Bledurt
    Poziom 9  
    Pewnie, że sprawdziłem ;)

Trochę się zagapiłem i nie spytałem o to o co mi chodziło. Może inaczej: w którym mieście łatwiej będzie później znaleźć pracę? A także która uczelnia zapewnia lepsze warunki studiowania?
  • #4 11099867
    McMonster
    Poziom 32  
    Czyli planujesz pojechać do danego miasta i wykluczasz możliwość przenosin? Studia inżynierskie skończysz w najlepszym wypadku po 3,5 roku, a drugi stopień za kolejne 1,5 roku, nikt nie przewidzi, jak rynek pracy będzie wtedy wyglądał.

Warunki i poziom to rzecz względna i zależna od tego, co chcesz na tych studiach robić.
  • #5 11100105
    Bledurt
    Poziom 9  
    Nie, nie wykluczam możliwości przenosin, po prostu uważam, że fajnie by było znaleźć pracę w tym samym mieście co się studiowało.
  • #6 11101037
    kropka88
    Poziom 1  
    Zdecydowanie wybierz Warszawę. Znajomy skończył Inf na PW i bez problemu znalazł pracę, bardzo dobrze płatną, zaraz po skończeniu studiów. Jego znajomi z roku też nie narzekali, nie musieli rejestrować się jako bezrobotni, tylko od razu rozpoczęli pracę i są zadowoleni. W końcu Warszawa to stolica i tu jest najwięcej firm. Do Warszawy najtrudniej jest się dostać i skoro masz możliwość to zdecydowanie wybierz PW. Po innych uczelniach nie jest tak dobrze jak po PW, z tego co słyszałam od znajomych, pomimo dobrych opinii na forach o innych uczelniach, najlepsze perspektywy są po PW. Wkład pracy na PW zaowocuje znakomitymi kwalifikacjami do rozpoczęcia świetnej pracy. Warto zainwestować w siebie i swoją przyszłość. Mam wielu znajomych po Inf na PW, AGH, PK i PWr i tylko Ci po PW są najbardziej spełnieni. Powodzenia :)

Dodano po 27 [minuty]:

Chociaż jeżeli nie chcesz wybrać Warszawy, to polecam też PWr chociaż nie jest tak rozreklamowana jak AGH czy PW, jest chwalona przez studentów i cenią atmosferę panującą na studiach, studenci są dobrze traktowani przez wykładowców, można się bardzo dużo nauczyć. PWr to także dobry wybór, bardzo dobrze przygotowuje daje możliość znalezienia świetnej pracy, teraz dużo firm lokuje się we Wrocławiu. Chociaż lepiej proponowałabym Ci wybrać PW, jednak zaraz po PW jest moim zdaniem PWr (tak wynika z opinii znajomych, którzy studiowali i tu, i tu i teraz pracują, albo już kończą), AGH odradzałabym Ci.
  • #7 11101516
    McMonster
    Poziom 32  
    "Perspektywy po uczelni" to złudne pojęcie. PW jest uznawane za najlepszą politechnikę w Polsce, do tego w stolicy, więc jest bardzo oblegane, co prowadzi do wysokich progów, co przynajmniej częściowo wpływa na to, że idą tam i kończą tę uczelnię raczej ambitne i pracowite osoby. A ludzie ambitni i pracowici sami włożą dużo pracy i sami się dokształcą, dzięki czemu mają dobre perspektywy. Dobra praca nie jest wprost skutkiem ukończenia dobrej uczelni, tylko skutkiem własnego wysiłku włożonego w naukę, za sam dyplom pracę można znaleźć, jeśli jest to dyplom MIT.

Ja jako student PWr polecam tę uczelnię, ale przede wszystkim trzeba popatrzeć, co z dydaktycznego punktu widzenia oferuje każdy kierunek informatyczny (na PWr są trzy) na każdej uczelni i od tego zacząć wybór. Nie ma nic gorszego od studiowania czegoś, czego się nie lubi.
  • #8 11102610
    Bledurt
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do PW - postanowiłem zrezygnować z Informatyki na EiTI, wezmę udział w drugiej turze rekrutacji na MiNI, chociaż wątpię, żebym wskoczył z 20 miejsca. Ale jeśli tak, to może jednak się na Warszawę skuszę :)

Jak na razie idę do Wrocławia. Nie ukrywam, że przekonało mnie to, że Informatyka jest tam kierunkiem zamawianym. Co prawda stypendium dostaje tylko 25% studentów, ale może dam radę.

I jeszcze jedno pytanie: czy ktoś wie jak prezentuje się Informatyka na WIiZ pod względem sprzętu? Chodzi mi o to, że AGH i PW wybudowały nowe budynki i zastanawiam się, czy pod tym względem PWr nie zostaje w tyle.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • #9 11103308
    McMonster
    Poziom 32  
    Na PWr na każdym wolnym skrawku gruntu stawiane są teraz nowe budynki, jako student WIZ w 2013 doczekasz się nowego budynku Instytutu Informatyki, gdzie pewnie będziesz miał prawie wszystkie zajęcia kierunkowe.

Ze sprzętu w laboratoriach przez pierwszy semestr raczej doświadczysz jedynie złomu w laboratoriach w B-4, od drugiego będą to już laboratoria z porządnym sprzętem wymienionym rok temu. Do tego standardowo laboratorium z podstaw elektroniki (oscyloskop, generator, multimetry i proste ćwiczenia), logiki cyfrowej (płytka stykowa, 20 układów z serii 7400 i łączenie kabelkami), na trochę wyższych semestrach automatyka (PLC Siemensa, Logo i S7-200/300). Na wyższych semestrach też możliwość zapisania się na laboratorium z programowania urządzeń mobilnych, a tam dostępne dla studenta smartfony i tablety Samsunga na wyposażeniu laboratorium.
  • #10 11108660
    Bledurt
    Poziom 9  
    Dzięki McMonster, ale mam jeszcze jedno pytanie. Usłyszałem ostatnio od pewnego studenta Informatyki na WPPT, że WIZ to wydział Imprez i Zabaw. Czy rzeczywiście jest na tym wydziale wiele osób, którym tylko to w głowie? Muszę przyznać, że bardziej się przykładam do nauki, gdy muszę gonić, kiedy po prostu jestem otoczony przez zdolnych i ambitnych. I właśnie dlatego taka opinia o WIZie mnie martwi. Czy Ty, jako student tego wydziału, poleciłbyś mi go?

PS. Tak, tak, wiem, i tak uczelnia nic mnie nie nauczy, muszę uczyć się sam ;)
  • #11 11108990
    McMonster
    Poziom 32  
    WIZ nie różni się pod tym względem od reszty uczelni i od średniej krajowej. Najwięcej bzdur o wydziale/kierunku/uczelni można usłyszeć od ludzi, którzy nie mają zbyt wiele z nimi wspólnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się nad wyborem uczelni do studiowania informatyki, porównując AGH, PWr i PW, z preferencją dla Krakowa i Wrocławia. W odpowiedziach podkreślono, że dyplom nie gwarantuje pracy, a kluczowe są umiejętności i samodzielna praca studenta. Wskazano, że PW w Warszawie oferuje najlepsze perspektywy zawodowe, z dużą liczbą firm i wysokim poziomem nauczania. PWr również ma dobre opinie, zwłaszcza w kontekście warunków studiowania i nowego sprzętu w laboratoriach. Użytkownik zdecydował się na Wrocław, zwracając uwagę na kierunek zamawiany oraz pytając o sprzęt na PWr. Odpowiedzi sugerują, że warunki na PWr są zadowalające, a nowy budynek Instytutu Informatyki ma być gotowy w 2013 roku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA