Witam, mam mały dylemat jaką powinienem zainstalować antenę poniżej przedstawiam odległość Rachocin - Chełmica Duża oraz ułożenie terenu. Zastanawiam się ponieważ nie mam możliwości instalacji anteny na dachu budynku i skierowania w stronę Rachocina. Mieszkanie usytuowane jest na parterze więc pozostaje mi instalacja za oknem na uchwycie ściennym i skierowanie mniej więcej w stronę Włocławka jak strzałka na mapce. Pozostaje ewentualnie możliwość ruchu lewo-prawo dół-góra. Co byście zaproponowali z dipol.com.pl lub może z dvbsklep.pl
I jeśli sygnału nie mozna złapac bezpośrednio to probowałbym na "odbiciu" sygnału.
To rozwiązanie zdało egzamin u znajomego który miał podobną sytuację.
Proszę poprawić wpis zgodnie zRegulaminem pkt 3.1.13 .
[SP5ANJ]
Na parterze raczej mało obejrzysz...
Pokrycie na mapach jest pokryciem na mapach a pokrycie rzeczywiste jest inne.
Możesz spróbować z anteną kierunkową (myślę o Dipol 19el.)
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-21-69_A1910R.htm i wzmacniaczem 15dB - LNA-101.
Ale nie obiecuję, że coś obejrzysz.
Wzmacniacz możesz zasilić z tunera napięciem 5V.
Ale niby pokrycie na mapach jak na stronach patrzyłem to jest na tym terenie.
Tak, ale pokrycie zasięgiem w kolorze zielonym to jest wyliczane dla anteny kierunkowej, znajdującej się na wysokości 10 metrów, bez przeszkód terenowych na kierunku nadajnika. Ty się chyba nie łapiesz na takie warunki...
Orhan napisał:
To nie jest w sumie satelitarna żeby kierować na odpowiednią satelitę.
To prawda, że nie jest to odbiór satelitarny, i antena może być skierowana dowolnie, ale od warunkiem, że z kierunku na jaki patrzy dolatuje do niej jakiś sygnał. Nie inaczej jest i w przypadku odbioru z odbić - jak najbardziej można tak odbierać, pod warunkiem, że cokolwiek się odbija...
Orhan napisał:
Zastanawiam się ponieważ nie mam możliwości instalacji anteny na dachu budynku i skierowania w stronę Rachocina.
to jest tak, montujesz antenę tam gdzie możesz i sprawdzasz, co możesz odebrać. W blokowiskach nie ma się co specjalnie sugerować kierunkami na nadajniki. Najpierw na antenie pasywnej, potem ewentualnie na antenie ze wzmacniaczem. Nie ma innego sposobu.
Próbuj Rachocin i Żółwieniec, na strojeniu ręcznym, po kolei na poszczególnych kanałach, przy czym, antena we wszystkich możliwych i dostępnych kierunkach. Parter, więc pewnie będziesz musiał się wykazać benedyktyńską cierpliwością przy tej pracy.
Orhan napisał:
Co byście zaproponowali z dipol.com.pl lub może z dvbsklep.pl
W takich przypadkach zwykle najlepiej spisują się 'siatki' lub anteny logoperiodyczne.