logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Celeron 333MHz na slot 7 bez BIOS-u?

Marcin Jędrzejczyk 06 Mar 2003 18:36 7315 19
REKLAMA
  • #1 117602
    Marcin Jędrzejczyk
    Poziom 2  
    Jak podkręcić Celerona 33MHz na slot 7. W BIOS-ie się nie da. A może ktoś wie jak to można zrobić inaczej. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 117667
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Ale cos pomieszales ostro. Celeron333- pewnie na slot1 (lub socket 370).
    Soclet7 to dla procesorow Pentium/AMDk5/k6.

Jezeli dasz dobre chłodzenie, mozesz sprobowac przestawic zworke na plycie ustawaiajca szyne 100Mhz. Jezeli nie masz zworki, to musisz zamalowac nozke 21B na procesorze.
    Zwieksz napiecie do 2.2V
    Podobny wątek, zajrzyj tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic22122.html
  • REKLAMA
  • #3 117751
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Celeków na Socket-7 na pewno nie było :)
    Jak już to na Slot-1 albo S-370.
    Możesz podkręcić spokojnie do 412MHz
  • #4 118217
    WojtekCTL
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam !!!
    Jeżeli chcesz pobawić się w podkręcanie to możesz użyć do tego programiku FSBsoft, którym jest dostępny w sieci(freeware).Nadmieniam, że tym programem Kręci się proca ze środowiska WINDOWS i po restarcie lub wyłączeniu kompa trzeba ponownie ustawić poprzednie wartości, gdyż ulegają dezaktywacji.Jeżeli ustawisz za dużo to nic się nie dzieje po prostu zawiesi Ci się system i trzeba będzie wyłączyć kompa i po chwili ponownie załączyć (nie restartować gdyż może nie zaskoczyć).Oczywiście aby wszystko działało w miarę stabilnie, tak jak już wyżej opisali to moi poprzednicy, musisz zadbać o konkretne chłodzenie.
    Pozdrawiam WojtekCTL
  • REKLAMA
  • #5 119020
    Mateush
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,
    A jak to wygląda z celeronem 400 Mhz na socket 370 takim samym sposobem podkręcić można i jak uważacie do ilu aby chodził stabilnie ?
  • REKLAMA
  • #6 119077
    WojtekCTL
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam!!!
    Z tym podkręcaniem bywa bardzo różnie.
    Twierdzi się ogólnie,że każdy proc podkręcony o 15-20% powinien działać stabilnie bez zarzutów ale z tym jest jak mówi przysłowie "co kraj to obyczaj".
    Znam gigantów, którzy z 500MHz robili około 680 MHz a to jest bez mała 40%.
    Możesz poeksperymentować pamiętając, że odpowiednie chłodzenie proca to podstawa.
    Pozdrawiam WojtekCTL
  • #7 119085
    Platon
    Poziom 42  
    Z tym ze nie kazda plyte mozna podkrecic prze SoftFSB.
    Moj celeron500 chodzi stabilnie na 608. Na 625 jest troche niestabilny ze wzgledu na slaba wentylacje w obudowie.
    Ta twoja 400 spokojnie podkrecisz do 500, ale to tez zalezy do plyty i pamieci.
  • #8 119252
    Space
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hmm takie podkrecanie to jest malo oplacalna zabawa, gdyz wzrost wydajnosci jest bardzo maly a wiecej jest problemow. Np. probojac przetaktowac procesor wiekszosc napalencow podnosi FSB i mysli ze to wszystko ale zaczynaja sie problemy np. z modemem, k graf ... czyli podnosza rowniez wszystkie magistrale poniewaz plyty z regoly nie posiadaja nietypowych dzielnikow AGP czy PCI . Takie przetaktowywanie nie ma sensu jezeli nie przynosi to urzytkownikowi jakiejs satysfakcji...
    Temat moznaby rozwijac w nieskonczonosc ale glownie chodzi o to zeby chodzil divix i nie ma co sie wiecej wysilac nad i tak b. starym obecnie sprzetem...
    Pozdrowienia Space
  • #9 119389
    Platon
    Poziom 42  
    Dla niektorych taki srzet jest wystarczasacy, i warto go podkrecic, zeby te divxy poszly. W przypadku celeronow wysilek jest prawie zaden, zysk spory.
    Przyspieszenie pamieci da sie odczuc, zwlaszcza po wlaczeniu 4-way interleaving. U mnie przy 500Mhz filmy Mov dzialaja na "granicy przycinania". Podkrecenie rozwiazuje sprawe. Szyna PCI 37.5MHz jest bezpieczne nawet dla wybrednego sprzetu, a AGP mozna krecic i do 100Mhz, wiekszosc kart wytrzyma nawet wiecej.
  • #10 119465
    R@F@L
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    A opłaca ci sie go podkręcać??? Wzrost wydajności i tak bedzie niewielki.
  • #11 119542
    Platon
    Poziom 42  
    Oplaca sie. Jak mam jakiegos wymagajacego mov lub chce w cos pograc to przestawiam na 75 lub 81. Da sie odczuc roznice. To jest podkrecenie o 20%, wiec znacznie.
  • #12 119579
    painkiller
    Poziom 13  
    cel na BX bedzie krecil sie ponad do 500 bez specjalych przerobek wystarczy tylko ze plyta to obsluguje skoro w biosie sie nie da to musza byc zworki na plycie jesli jest opis do nich a nie sa wlutowane to je wlutuj i krec bo sie oplaca
  • #13 119892
    szczepik
    Poziom 12  
    Darekkk napisał:
    Celeków na Socket-7 na pewno nie było :)
    Jak już to na Slot-1 albo S-370.
    Możesz podkręcić spokojnie do 412MHz

Ja swojego celeronka podkrecilem do 450 Mhz na Slot-1 :)
    Chodzi bez problemow, 2 wentylatorki i solidny radiator :D
  • #14 119995
    Mariusz2
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Space napisał:
    Cytat:
    Hmm takie podkrecanie to jest malo oplacalna zabawa, gdyz wzrost wydajnosci jest bardzo maly...

co ty pleciesz wzrost o 30 - 40% to niewiele? Zapoznaj się z cennikiem Intela albo AMD i zobacz o ile droższe są najszybsze modele procków od swych 5% wolniejszych poprzedników!
  • #15 120010
    Mateush
    Poziom 14  
    Moja płyta to PROCOMP BIW1A nic znanego z tego co się orientuje da sie na neij podkręcić programikiem FSBsoft ? i czy voodoo2 tesh moge w podobny sposób podkręcić ?
  • #16 349530
    Dragonking
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Bardzo sie opłaca podkręcać. Nie miałem z tym żadnych problemów,a podkręciłem 333 do 415 i w 3d marku wzrosła mi wydajność o 30 %
  • #17 360440
    landau
    Poziom 2  
    Z tego co wiem to przy odrobinie doswiadczenia i troche cierpliwosci , no i oczywiscie bardzo dobrego chlodzenia wersje Celeron 333A mozna puscic nawet do 500MHz , osobiscie tego nie widzialem , ale pisze o tym na wielu stronach o overclockingu...
  • #18 360531
    Pinger
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    painkiller napisał:
    cel na BX bedzie krecil sie ponad do 500 bez specjalych przerobek wystarczy tylko ze plyta to obsluguje skoro w biosie sie nie da to musza byc zworki na plycie jesli jest opis do nich a nie sa wlutowane to je wlutuj i krec bo sie oplaca

Co do biosków, ukryte opcje pokazują sie po wciśnięciu CTRL + F1 lub ALT + F1 ale juz nie pamietam dokładnie

Tam powinna być opcja której szukasz

Mozesz zrobić jeszcze update biosa
  • #19 364822
    Kosmo111
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam celerona 366 na przejściówce. Mam płyte 6VA693A na chipsecie pisze PC 133. Ile moge wyciagnąć z tego procka. Działa na FSB 100Mhz. Przestawiłęm go na FSB 133 i działał (475mhz) ale nie wiem czy sie system ładuje bo narazie nie mam HDD do tego kompa :?
  • #20 2170300
    KaeRTe
    Poziom 13  
    To co powiecie na to ze z 300MHz celka zrobilem 512 Mhz i chodzil bez najmniejszych problemów, stabilnie, przez 3 lata a potem poszedl w odstawke . No wiec nie zadne 30% tylko 70%. To dopiero byly procesory .. ach..
    Moderowany przez coal_chember:

Nic nowego nie wniosłeś do tematu.Temat juz dawno nie aktualny.Pytanie brzmiało jak podkręcić.Ostrzeżenie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podkręcania procesora Intel Celeron 333 MHz, zwłaszcza w kontekście braku opcji w BIOS-ie oraz użycia płyty głównej z gniazdem Slot 7, które jest niekompatybilne z tym modelem procesora. Uczestnicy wyjaśniają, że Celeron 333 MHz występuje na Slot-1 lub Socket 370, a nie na Socket 7, który obsługuje Pentium i procesory AMD K5/K6. Podkręcanie można przeprowadzić przez zmianę zworki na płycie głównej ustawiającej magistralę FSB (np. na 100 MHz), ewentualnie przez zamalowanie nóżki procesora (pin 21B) lub użycie programów typu FSBsoft działających w systemie Windows, które pozwalają na tymczasową zmianę częstotliwości magistrali. Zalecane jest dobre chłodzenie, podniesienie napięcia do około 2.2 V oraz ostrożne eksperymentowanie z częstotliwościami, gdyż stabilność zależy od płyty głównej, pamięci i wentylacji. Podkręcenie o 15-20% jest zwykle stabilne, ale zdarzają się przypadki podkręcania nawet o 40-70%. Wzrost wydajności jest zauważalny, choć nie zawsze proporcjonalny do podniesionej częstotliwości. Podnoszenie FSB może powodować problemy z innymi magistralami (PCI, AGP), gdyż wiele płyt nie posiada dzielników dla tych magistrali. Niektóre płyty mają ukryte opcje w BIOS-ie dostępne po kombinacji klawiszy (np. CTRL+F1). Podkręcanie starszych procesorów Celeron jest opłacalne zwłaszcza do zastosowań multimedialnych, np. odtwarzania filmów DivX. W dyskusji pojawiły się także przykłady podkręcania Celeronów 400 MHz i 500 MHz oraz uwagi o stabilności i konieczności dobrego chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA