logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić procesor Intel Celeron 333MHz na płycie ze Slot 1?

bazyliszek12 13 Sty 2007 13:27 3529 20
REKLAMA
  • #1 3440999
    bazyliszek12
    Poziom 10  
    Witam mam komputer z prockiem 333mhz Celeron i chcialbym go jakos podkrecic a niewiem jak.Prosilbym o instrukcje aby robic wszystko krok po kroku.Dodam jeszcze ze mam 155mb ramu i win2000.Z tego co czytalem na tym forum to mozna podkrecic przez jakies przyciski ktore sie znajduja w poblizu pamieci ram ale ja niestety tych przyciskow niemam i niewiem co mam robic:(.Prosze o pomoc!!!!!

Dziekuje

Ps.Mam tez na plycie gniazdo na Slot 1 i mam procka na ten slot:Intel Pentium II with MMX technology.No i razem z tym prockiem jest rowniez wiatraczek.Niewiem na ktorym lepije by sie podkrecalo ale chcem ktoregos z nich podkrecic.
  • REKLAMA
  • #2 3441150
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Po co podkręcać ?. Wymień procesor na PII , wydajność wzrośnie z racji większej ilość pamięci cash. Z Celerona 333 dużo nie wyciśniesz, mi udał się podkręcić do 415 mhz, po czym "zszedł". Zwiększanie częstotliwości FSB, czy mnożnika przeprowadza się bądź za pomocą ustawień w biosie, bądź też za pomocą zworek umieszczonych na płycie głównej.
  • #3 3441363
    bazyliszek12
    Poziom 10  
    aha no ok to zmienie a podkrecenie tego pentiuma II wchodzi w gre?
  • REKLAMA
  • #4 3441613
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    bazyliszek12 - sprawdz czy jak ustawisz FSB na 100Mhz (jak mozesz) to bedzie dzialac. A co do "podkrecanie przez przyciski kolo ramu" - to cos zle zrozumiales, lub chodzilo o przelaczniki, ktore niekoniecznie musza byc kolo ramu. Pierwsza rzecz to musisz zidentyfikowac swoja plyte glowna, i znalezc do niej instrukcje obslugi.

robokop - po to, zeby za 0zł miec szybszy porcesor.
  • #5 3441952
    bazyliszek12
    Poziom 10  
    Tak,jak daje na 100mhz to chodzi tylko,ze szybciej.A co do przyciskow to chodzilo mi o zwrotki ale wogule jak zadych przyciskow niemam na plycie glownej.
    Gdy bawie sie tym mnoznikiem to nic sie z prockiem niedzieje.Zwieksza sie mhz w tym okienku gdzie jest wybur mnozenia (u mnie max x8 ) a jak robi sie restart kompa zeby zapisac ustawienia to spowrotem wraca do poprzedniego stanu.
    A co do plyty to niewiem gdzie mam szukac informacji o niej.
  • #6 3463974
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Siemka

Skoro zmieniasz mnożnik, a nie zmienia się taktowanie procka może to oznaczać że masz mnożnik na procesorze... W tym wypadku ratuje wycinanie styków (o ile to jest Slot z wbudowanym prockiem) jeśli nie możesz uciąć nóżki, ale nie polecam żadnego z tych modów osobom nie doświadczonym... Ja osobiście z 333 wyciągałem 530MHz Ale na płycie z biosem Red Storm OverClockers ... Używam jej nadal z prockiem 633@950...
  • #7 3463986
    Platon
    Poziom 42  
    eXcLiFe - a to nowa interesujac teoria w "wycinaniem stykow" do zmiany mnoznika. Mozesz o szerzej objasni? Bo wydaje mi sie, ze lekko zmyślasz.

bazyliszek12 - masz zablokowany mnoznik. Przestawianie nic nie da. Nie da sie tego obejsc (wiec nie zastanawiaj sie nawet nad "wycinaniem stykow"). Jeżeli przestawiasz magistrale na 100Mhz i dziala bez zawieszen, to juz jest nieźle. Jak masz mozliwosc ustawic wiecej, to po sprawdzeniu stabilnosci testuj koejne ustawienia.
  • #8 3684068
    bazyliszek12
    Poziom 10  
    Witam ponownie po dlugiej przerwie.
    A moglibyscie mi powiedziec jak sprawdzic nazwe plyty glownej biosa itd?
  • REKLAMA
  • #9 3684091
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    programem everest sprawdzisz interesujące Cię informacje
  • #10 3685177
    bazyliszek12
    Poziom 10  
    Dzieki

A pomoglibyscie mi jeszcze podkrecic tego celerona 333mhz?:)

Nizej zamieszczam wszystkie potrzebne dane:

CPU

Field Value
    CPU Properties
    CPU Type Intel Celeron-A, 333 MHz (5 x 67)
    CPU Alias Mendocino
    CPU Stepping B0
    Instruction Set x86, MMX
    Original Clock [ TRIAL VERSION ]
    L1 Code Cache 16 KB
    L1 Data Cache [ TRIAL VERSION ]
    L2 Cache 128 KB (On-Die, Full-Speed)

CPU Physical Info
    Package Type 370 Pin PGA
    Package Size 4.95 cm x 4.95 cm
    Transistors [ TRIAL VERSION ] million
    Process Technology 5M, 0.25 um, CMOS
    Die Size [ TRIAL VERSION ] mm2
    Core Voltage 2.0 V
    I/O Voltage 3.3 V
    Typical Power 12 - 19 W (depending on clock speed)
    Maximum Power 17.5 - 28.3 W (depending on clock speed)

MotherBoard

Field Value
    Motherboard Properties
    Motherboard ID 62-1025-009999-00101111-071595-000000$M748LMRT_RELEASE 10/25/1999S
    Motherboard Name Amptron PII-3741LMT/3748LMT

Cheadset
    North Bridge SiS 620

Field Value
    North Bridge Properties
    North Bridge SiS 620
    Supported FSB Speeds 66 MHz, 100 MHz
    Supported Memory Types PC66 SDRAM, PC100 SDRAM
    Revision 02

Memory Timings
    CAS Latency (CL) 2T
    RAS To CAS Delay (tRCD) 3T
    RAS Precharge (tRP) 3T
    RAS Active Time (tRAS) 6T

Memory Slots
    DRAM Slot #1 64 MB (SDRAM)
    DRAM Slot #2 64 MB (SDRAM)
    DRAM Slot #3 32 MB (SDRAM)

Integrated Graphics Controller
    Graphics Controller Type SiS 86C306
    Graphics Controller Status Enabled

AGP Controller
    AGP Version 2.00
    AGP Status Disabled
    AGP Device SiS 86C306
    AGP Aperture Size 64 MB
    Supported AGP Speeds 1x, 2x
    Fast-Write Not Supported
    Side Band Addressing Supported, Disabled

Chipset Manufacturer
    Company Name Silicon Integrated Systems Corporation
    Product Information http://www.sis.com/products/index.htm#chipsets
    Driver Download http://www.sis.com/download
    Driver Update http://driveragent.com?ref=59

Problems & Suggestions
    Problem AGP is disabled. This may cause performance penalty.

Front Side Bus Properties
    Bus Type Intel GTL+
    Bus Width 64-bit
    Real Clock 67 MHz
    Effective Clock 67 MHz
    Bandwidth 533 MB/s

Chipset Bus Properties
    Bus Type SiS MuTIOL
    Bus Width 16-bit

Ps.I powiedzcie jak zmienic napiecie w procku i jak z kat wziasc magistralie 75,83 czy inne.Ja mam dostpne tylko 66mhz i 100mhz:/

Dziekuje
  • #11 3685511
    Cilosz
    Poziom 11  
    Witam ja swojego celka na rdzeniu mendocino z 366 podkreciłem do 458MHz działał stabilnie ale oczywiscie dołożyłem mu mały wiatraczek na radiatorze. Dokonałem tego za pomoca programu Soft FSB dzieki mozna regulowac szyne fsb z pod windowsa. Zeby to mozna było to zrobic musisz wybrac w programie swoja płyte główna, jesli jej nie znajdziesz mozesz jeszcze spróbowac poprzez ustawienie odp PLL ale to juz trudniejsze. Trzeba sie na szukac zeby go znalezc i zidentyfikowac. Polecam jednak jesli mozesz (ja nie mogłem markowa płyta z okrojonym biosem) poprostu wejsc do biosu i podnosic szyne fsb (tłumaczyc juz chyba nie musze co to) tak długo jak bedzie stabilny. Ps mnoznika nie zmieniasz bo jest zalokowany fabrycznie.
  • #12 3698160
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    może "odgrzewam starego kotleta" ale chciałem tylko napisać
    żebyście dali sobie spokój z kręceniem celeronów bo to jest jak
    pompowanie kół w samochodzie, jak będą bardziej napompowane samochód i tak szybciej nie pojedzie, wiem że celeron 466 jest wolniejszy od P2 400, między celeronem 466 (socket370, 128kB cache) a P2 400@440 (slot1, 512kB cache) jest różnica 1min ! w super pi (próbka 1M) na korzyść P2, sprawdzane na tej samej płycie (P3B-F), celeron był w przejściówce
  • #13 3698844
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Kolego badboy84 - dlaczegoż to nie podkręcać Celeronów? Niższe modele (300A i 333) w większości przypadków mogą działać z FSB 100MHz (450 i 500MHz) i różnica w wydajności jest olbrzymia. Oczywiście do takiego kręcenia powinniśmy mieć płytę, która pozwoli na pracę z FSB 100MHz oraz pamięci PC100.

Swoją drogą - trochę chybiłeś z porównaniem do pompowania kół w samochodzie. Generalnie rzec biorąc przy bardziej napompowanej oponie mamy mniejsze opory toczenia ze wszystkimi tego konsekwencjami - oczywiście nie jest to tak jednoznaczna i spektakularna zmiana osiągów, jak przy podkręcaniu :).
  • #14 3698901
    badboy84
    Poziom 43  
    u mnie sprawa wyglądała tak że miałem tego celka na socket i był w przejściówce na slot bo płyta ma slot, pamięci PC100, próbowałem puścić go na 100 ale nie wstał, zwiększałem napięcie z 2.0 do 2.4 i nic, może poszedłby na FSB 70-80, także dałem sobie spokój, jest tutaj teraz P2 400@440 i chodzi bez problemu, więcej nie próbowałem bo na pci jest już prawie 37MHz , FSB 110, może to przez tą przejściówke, był to socket370 a nie fcpga i może dlatego nie wstał , z próbki 512K mam takie wyniki P2-350 2m51sek, cel466 2m27sek, P2-440 2m15sek ,na 512K tak tego nie widać ale na próbce 1M różnica była prawie 1min
  • #15 3699815
    Platon
    Poziom 42  
    badboy84 - jezeli twoj komputer służy tylko do uruchamiania superPI, to faktycznie masz bardzo dobre wyniki. "Reszta swiata" podkreca celerona 300MHz na 450MHz i cieszy sie szybszym sprzetem.
  • REKLAMA
  • #16 3699833
    badboy84
    Poziom 43  
    nie nie tylko do tego, głównie do internetu ;) oprócz tego mam też P4 ale to tylko tak na marginesie, bo nie tego dotyczy temat, nie znam innego sposobu na sprawdzenie wydajnosci cpu, i jak widac same MHz to nie wszystko
  • #17 3701674
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Trudno stwierdzić kolego badboy84, co hamowało podkręcanie Twojego Celerona. Możliwe, że - jak wspomniałeś - winna była przejściówka lub - choć to raczej mało prawdopodobne - mógł Ci się trafić wybitnie słaby egzemplarz. Trzeba jeszcze wspomnieć o pewnej zalecie Celerona w stosunku do Pentium 2 - pamięć Cache L2 w Pentium 2 (512KB) jest taktowana z 1/2 prędkości procesora, zaś w Celeronie (128KB) z pełną prędkością. Zdarzały się przypadki, że C300A@450MHz był szybszy od Pentium 2 450MHz właśnie z tego powodu.

Co do Super PI - zdaje się, że jest mocno wrażliwy na wydajność podsystemu pamięci. Ciekawe, jak by wyglądało porównanie C300A@450MHz i P2 450Mhz na magistralach 100MHz w tym teście (czy zysk z 4x większej L2 byłby istotniejszy od pełnej prędkości L2)? :)
  • #18 3709072
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    @badboy84: Celerony z tamtego okresu to były magiczne zabawki! Trzeba inaczej to traktować, minęło prawie 10 lat! Dziś to jest zabytek, w tamtych latach cieszyłem się tymi darmowymi 150-cioma MHz tak, że pamiętam jakby to było dziś...
    Kupiłem mojego C300A pod koniec '98 roku, z oryginalną predkością chodził może tydzień. Różnica w cenie pomiędzy tym Celeronem, a P2 450MHz była olbrzymia w tamtym czasie... Używałem tego procesora do końca '03, z prędkością 450MHz. Zatarł się swego czasu wentylator na tym procesorze, nie zrobiło to na nim większego wrażenia, wiatrak w zasilaczu wystarczał (był to mały zasilacz, wielkości może połowy standardowego ATX, z wiatrakiem przy okazji wyciągającym ciepłe powietrze z okolic procesora). Komputer działał bez wiatraka na procesorze przez około dwa lata. Aż strach pomyśleć o czymś takim w przypadku dzisiejszego sprzętu...
    Mam tego celerona wraz z płytą do dziś, czeka na lepsze czasy. Łezka się kręci w oku na wspomnienie celerona 300A... Nie wahajcie się podkręcać tego Celerona - od tego on jest ;)
    Pozdrawiam
  • #19 3714060
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    do bazyliszka12:

tu masz specyfikację twojej płyty: http://www.amptron.com/html/m748lmrt.html

a znalezionym gdzieś indziej manualu napisano,że w biosie w zakładce "CPU PnP Setup Page" masz możliwość zmiany częstotliwości pamięci i procesora

Jak podkręcić procesor Intel Celeron 333MHz na płycie ze Slot 1?
  • #20 3736642
    altcomputing
    Poziom 11  
    Podkręcanie FSB na 75 i 83 MHz powoduje przetaktowanie szyna AGP i PCI - nie polecam, pierwsze co zaczyna w takim przypadku wariować to nagrywarki CD-RW.
    Celerony działają spokojnie na 100MHz FSB gdzie szyna PCI nie ulega przetaktowaniu bo zmienia się dzielnik, Testowałem z 333->500, 400->600 oraz 533->800, wszystkie w kilku egzemplarzach z pozytywnymi rezultatami. Przyrost prędkości jest olbrzymi...
  • #21 3779651
    gsm_pce
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    robokop napisał:
    Po co podkręcać ?. Wymień procesor na PII , wydajność wzrośnie z racji większej ilość pamięci cash. Z Celerona 333 dużo nie wyciśniesz, mi udał się podkręcić do 415 mhz, po czym "zszedł". Zwiększanie częstotliwości FSB, czy mnożnika przeprowadza się bądź za pomocą ustawień w biosie, bądź też za pomocą zworek umieszczonych na płycie głównej.

Ja podkręciłem swojego Celerona 333 na 416 MHZ i działa już pół roku bez problemu . Mam ponadto 128 RAMU i standardowo montowany ( w tamtych czasach zasilacz ). Także nie wiem dlaczego twój "zszedł"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 333 MHz na płycie głównej ze slotem Slot 1. Podkreślono, że mnożnik w Celeronie 333 MHz jest zablokowany i nie da się go zmienić bez ryzykownych modyfikacji sprzętowych, takich jak wycinanie styków, co nie jest zalecane dla osób bez doświadczenia. Podkręcanie odbywa się głównie przez zwiększenie częstotliwości magistrali FSB, najlepiej do 100 MHz, co znacząco podnosi wydajność procesora. Zaleca się regulację FSB w BIOS-ie lub za pomocą programów typu Soft FSB, które pozwalają na zmianę taktowania magistrali z poziomu systemu Windows, pod warunkiem, że płyta główna jest obsługiwana przez takie oprogramowanie. Podkreślono konieczność identyfikacji modelu płyty głównej i zapoznania się z jej instrukcją obsługi, np. za pomocą programu Everest. Wskazano, że podkręcanie FSB powyżej 100 MHz może powodować niestabilność, zwłaszcza z powodu przetaktowania magistrali AGP i PCI, co może wpływać na działanie urządzeń peryferyjnych, np. nagrywarek CD-RW. W dyskusji porównano wydajność Celerona 333 MHz podkręconego do około 450-530 MHz z procesorami Pentium II, zwracając uwagę na różnice w pamięci cache L2 i jej taktowaniu, co wpływa na efektywność podkręcania. Wskazano, że wymiana procesora na Pentium II może być bardziej efektywna niż podkręcanie Celerona. Dodatkowo podkreślono znaczenie odpowiedniego chłodzenia przy podkręcaniu, np. montaż dodatkowego wentylatora na radiatorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA