logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić łącze 20Mb na 10 użytkowników z RouterBoard 750?

matrixz 17 Lip 2012 21:15 1449 2
REKLAMA
  • #1 11116919
    matrixz
    Poziom 9  
    Witam. Pisałem tu już kiedyś. Chce podzielić łącze 20Mb na 3/4 potem nawet 10 użytkowników.
    Posłużę sie linkiem:
    https://obrazki.elektroda.pl/6267419700_1301819678.png
    mniej więcej tak chce aby siec wyglądała, ale opisze zmiany.
    linia adsl --->jakiś modem byle by puszczał neta dalej po skrętce, bedzię on miał wyłączone wifi, dobry a tani --->skrętka ---> jakiś routerboard 750 na licencji 4 (tu bedzie sie odbywał podział łącza itp cała zabawa), i niech ten routerboard na obrazku bedzię oznaczony jako "modem ROUTER Wifi", od niego idzie kabelek w domu do jednego kompa po lanie(obrazekz) plus innym do routera który bedzie puszczał w domu neta bo wifi (kabelek będzie wpiety do routera pod LAN aby uzyskać efekt jednej sieci),,,,,,, no i w koncu od tego routerboard'a (na obrazku modem R. wifi) bedzię skretka szła na strych, i tu jeszcze nie zdecydowałem co chce mieć i jak, ale załóżmy ze bedzie to jakiś AP i antena dookólna,, następnie co jest npisane 120 metrów bedą sie łaczyć klijenci.. początkowo jeden oddalony o 130 metrów, 400, oraz 600, inni na pewno sie zamykaną w odległości 1 km, bedą mieć antenkę ap i routera. i tam to odpowiednio bede ustawiał w zależnosci jaki efekt bede chiał uzyskać...
    Ale tu pytanie do was teraz odnośnie przepustowości sieci:
    stawiam to na 2,4GHz (przynajmniej tak chce), i przykładowo jeżeli będę nadawał w technologi "g" która teoretycznie umożliwia transfer do 54Mb, i bedzie np 4 kompy (użytkowników), to czy np. przy równoczesnej pracy pójdzie im przez wifi po te 5Mb?? jaki musze mieć sprzęt i klienci aby to 54Mb poszło? i np. jak jest 10 użytkowników to pasmo dzieli sie na 10 (o ile jest, zakładamy, tak ustawione)? czyli każdy ma te swoje pasmo 5,4Mb (o ile baza i ich sprzęty i połączenie by na to pozwalało)

Może to tak wyjaśnię, np mam 8 klientów, mają przydzielone po 2Mb, w tym samym czasie ściągają sobie duże pliki z neta, to wyciągną te 2Mb? na tej zbudowanej sieci, a ponadto chciałbym aby była możliwość wymiany plikami miedzy klientami (chce nawet zrobić dysk sieciowy, bedą drukarki sieciowe udostępnione , tunery itp), i żeby np. jak taki klienta nr 6 chce od klienta nr 4 zassać plik 700mega (pamiętamy ze pobiera im sie z neta coś ) to aby w miare dobrze mu sie to ściągało (w miarę szybko, z 30Mb ? ) i żeby nie zapchał łącza... Patrząc i sumując to to wychodzi 30 + 2*8 = 46Mb, w teori powinno pujśc , w praktyce??? W okolicy nie ma dużo sieci... 2 nadajniki wykrywam.. może jak dał bym antenę w 2 stornę o 180* to by znalazło z 4. I tu pytanie, inwestować w 5GHz (ale niektórzy klienci posiadają już sprzet na 2,4), co tam na baze dać? AP jakiegoś i antene jaką, mocną? czy może anteny sektorowe(no i wiecie odrazu od serwera (routerboard750) lede do nich z skrętką)? a w sumie najbardziej chciałbym dać jakiś Routerboard Groove i odrazu do niego antenke dookólną, a odnośnie tych anten i ap to jak karta radiowa bedzie nadawać w technologi "n" (zakładamy że nie będe miał anten MIMO2x2 i wszystkie te inne kombinacje), to jeśli klienci mają sprzet ap z kartą radiową w b/g to im coś to da ze baza nadaje w "n"?? OGÓLNIE JAK TO ZOROBIC ŻEBY BYŁO STABILNE I DOBRZE ZROBIONE. pomysły jakieś ? Dzięki za jaką kolwiek podpowiedź, i szacun za przeczytanie tego i zrozumienie (jeśli ktoś zrozumiał):)

SORRY ZE DŁUGO I NIE SKŁADNIE, ALE NIE UMIEM INACZEJ TEGO WYTŁUMACZYĆ:)
  • REKLAMA
  • #2 11117709
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Post trochę zniechęca do jego przeczytania - straszny tasiemiec. Popraw, bo narusza regulamin forum.

Popełniasz kilka błędów.
    Po pierwsze, prędkość interfejsu w G realnie to około 20-25Mbit\s
    Po drugie, przy 10 klientach raczej nie wszyscy "zapną" Ci się na pełne pasmo - raczej będziesz miał klientów w okolicy 36Mbit, co da tylko 18Mbit\s.
    I dalej:
    Który klient pasma więcej wyciągnie, tyle jego. Przeciwdziałać można temu poprzez kolejkowanie.

I teraz moje rady:
    Łącze - daj sobie spokój z Neostradą, jej podział jest nielegalny, w dodatku upload to żenada. Poszukaj łącza od jakiegoś lokalnego operatora, względnie DSL z podniesionym uploadem do 1.5Mbit. Od biedy ten 1Mbit wystarczy na 10 osób, ale neostrada łączem do dzielenia absolutnie nie jest.

AP - daruj sobie kombinacje z 2.4GHz, daruj sobie kombinacje z zewnętrznymi AP. Jak chcesz mieć dwa urządzenia - RB750 + Groove, jak jedno to RB433 + karty.

Logi - nie masz gdzie ich składować a wymagane są - Allegro lub inne przekręty i wina spada na Ciebie(jak masz łącze operatorskie to idzie się z tego wykręcić, jak Neostrada - sorry).

Zrobisz na 5GHz, porządnie, z widocznością, to do prędkości pokroju 2 czy 4Mbit na jednej karcie do 10 klientów nie powinno być problemów.

Policz czy Ci się to opłaca, o ile nie weźmiesz tej Neostrady... Bo z nią dobrze zrobione nie będzie.

A jak miałbym podsumować Ciebie w skrócie - przepraszam za mocne słowa - kolejny, który zwietrzył łatwą kasę na dzieleniu Neo, wpada psuć rynek i odpadnie po 6 miesiącach, bo nie wyrobi.
  • #3 11120019
    matrixz
    Poziom 9  
    piterus99 napisał:

A jak miałbym podsumować Ciebie w skrócie - przepraszam za mocne słowa - kolejny, który zwietrzył łatwą kasę na dzieleniu Neo, wpada psuć rynek i odpadnie po 6 miesiącach, bo nie wyrobi.

I tu sie grubo mylisz. Mam w miejscowości dostęp tylko do jednego neta innego niż adsl, i ciągnę ledwie 256 kilo! a w godzinach szczytu google sie nie chce wczytać.. to jest przesada. Mam baraci, i chce neta 20MB, ale około 16/17 idze, rozdzielić na 4 domy (dobrze mamy ze blisko siebie mieszkamy) to tak źle? A jeśli znajdzie sie ktoś kto bedzie chciał sie podpiąć (zaufany sąsiad od lat) to czemu nie, i może i nie musi być kiedyś tchy 10 użytkowników, na pewno 4 będzie. Sory że sie nie znam na tym dobrze, studiuje matematyke w kr (a nie infe), bawię sie różnymi rzeczami, tworze strany internetowe, i jakoś mi to wychodzi, też coś "COŚ" wiem o tych sieciach, ale widocznie (sam to wiem) troszkę za mało aby sam, bez małych podpowiedzi innych, to stworzyć. Więć nie piszcie że chce na tym nie wiadomo ile zarobić (i tak mnie przez 10 miesiecy wiekszosci nie ma w domu bo studiuje, kto by sie tym opiekował) ja tylko poprostu z braćmi chce mieć "Normalny", przyzwoity net. Proszę o małe podpowiedzi.
REKLAMA