logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitory studyjne DIY czy gotowe? Dylemat producenta muzyki HH

D1ego 17 Lip 2012 21:20 1644 5
REKLAMA
  • #1 11116950
    D1ego
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie. Mam dylemat - zrobić samemu monitory studyjne (korzystając z któregoś projektu z forum) czy kupić "gotowce" ?
    Spotkałem sie z dwoma sprzecznymi opiniami:
    1. Lepiej samemu zrobić bo wiesz jakich materiałów używasz(tzn. nie wrzucasz do nich tandety) + wychodzi taniej i zdobywasz jakąś wiedzę/doświadczenie
    2. Lepiej kupić gotowce, ponieważ nigdy nie osiągniesz takich parametrów jak monitory kupowane(czyt. robione przez profesjonalistów) - jedyny minus to trochę większa cena.
    A co wy o tym sądzicie? Będąc producentem muzyki HH (swoje produkcje opieram o sampling ale ostatnio również o instrumenty "vst"). Warto skonstruować coś samemu czy jednak lepiej kupić "gotowca" i dać sobie spokój z majsterkowaniem ? Proszę o pomoc : )
  • REKLAMA
  • #2 11117053
    AkuPro
    Poziom 11  
    Jestem zdania, ze nie warto.. najprawdopodobniej taniej uzyskasz lepszy efekt kupujac gotowy produkt. Moze kup cos uzywanego?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11117236
    D1ego
    Poziom 10  
    AkuPro napisał:
    Jestem zdania, ze nie warto.. najprawdopodobniej taniej uzyskasz lepszy efekt kupujac gotowy produkt. Moze kup cos uzywanego?

Pozdrawiam.

Akurat co do monitorów( i generalnie nagłośnienia) boję się kupować sprzęt z drugiej ręki bo moze on mieć w sobie jakiegoś "psikusa", który może mnie unieszczęśliwić mimo to dzięki za radę : ) Moze kupię jakieś uzywane a kiedys po prostu 4fun złoże sobie sam jakieś monitorki : )
    EDIT:
    A mogę zrobić tak ze kupię np.
    http://allegro.pl/.html
    A "bebechy" trochę podrasuję? Czy mija się to z celem bo wtedy zmienią się parametru odsłuchu i może on zniekształcić dźwięk ? Proszę o rady
    Moderowany przez adambyw:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• REKLAMA
  • #4 11119091
    mlusk
    Poziom 12  
    Jeśli do tej pory nie siedziałeś ostro przy budowie kolumn głośnikowych, to stanowczo kupne.

Takoż rasowanie niekoniecznie jest dobrym pomysłem - monitory mają grać jak najrówniej w jak najszerszym pasmie, już te dwa aspekty mocno ograniczają możliwości skonstruowania, czy przestrojenia głośników w warunkach domowych.

Dlatego najbezpieczniej nabyć drogą kupna i uczyć się brzmienia sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 11119679
    D1ego
    Poziom 10  
    ok dzięki : ) W takim razie postaram się upolować coś na jakimś allegro,ebay'u itd. i uczyć się dźwięku no i w końcu coś skonstruować : ) A tak w ogóle - prościej jest skonstruować Głośniki(monitory?) czy wzmacniacz/przedwzmacniacz ?
  • #6 11119916
    mlusk
    Poziom 12  
    Imo wzmacniacze. To w zasadzie czysta elektronika, więc powinna się łatwiej liczyć. Przy głośnikach dochodzi problematyka akustyki, co mocno zwiększa skalę trudności, bo oprócz zestawienia samych podzespołów: głośników, krosownic etc, trzeba właściwie zaprojektować skrzynię, ustawienie membran tuby BR i inne badziewia. Zerknij sobie na sekcję Głośniki i zestawy głośnikowe. Niektóre projekty doprowadzają do zaawansowanych stadiów zeza rozbieżnego, np. kolumny głośnikowe z betonu.
    Poza tym, o ile to sprawdzenia wzmacniacza potrzeba przede wszystkim podstawowego sprzętu do diagnostyki rtv, o tyle monitory to już wyższa liga - pomieszczenia odsłuchowe o bardzo dobrej akustyce, zaawansowane pomiary pojedynczych egzemplarzy na poziomie niemal laboratoryjnym, potem zestawianie par pod kątem brzmienia. Stąd też m.in. ceny dobrych monitorów są często kosmiczne.
REKLAMA