logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak za pomocą mikroprzełącznika sterować przekaźnikiem? Schemat i opis

Mitnick 18 Sty 2005 12:26 1550 8
REKLAMA
  • #1 1148961
    Mitnick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam pytania jak można zrobić z przekaźnika przełącznik. A dokładnie chodzi mi o to żeby za pomocą jednego mikro przełącznika załączać i rozłączać przekaźnik. Proszę o jakiś mały schemacik albo opisać jak to zrobić, bo to chyba tżeba zrobić coś z tranzystorami podłączyć. Ja wiem, że na pewno musi być dioda, ale dalej proszę o pomoc. Z góry DZIĘKI
    Czekam aż mnie oświecicie :idea: :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1149053
    *pirat*
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    to bardzo proste ,dla przykładu jesli twój przekaźnik jest na 12V do jednej strony cewki elektromagnesa podłączasz zasilanie (czyli np.+12V) ,do drugiego odczepu elektromagnesa podłączasz twój mikro przełącznik,a mikro przełącznik do (minusa zasilania 12V), ma to stworzyć obwód zamknięty lub otwarty w zależności od położenia mikro przełącznika (ON-OFF),nie ma potrzeby stosowania diod,tranzystorów itp.
  • #3 1149341
    Mitnick
    Poziom 12  
    dobra ale mi chodzi o to rzeby podpiąć pod przełocznik tski co jet tylko on a zaraz pużniej off, nie że na stałe on a puźniej off i w tym tkwi problem ale dzieki
  • REKLAMA
  • #4 1149473
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    napisz jeszcze raz co chcesz bo to bardzo niezrozumiale ale to co ci napisal kolega apirat jest dosyc zrozumiale; diody wtedy daje sie rownolegle z przekaznikiem gdy sa wpiete w obwód i skok napiecia w chwili wylaczenia ma ona eliminowac.wydaje sie mi ze maz przelacznik zly bo on powraca po puszczeniu powinien byc taki ze jak wlanczasz w jedna pozycje to zostaje w tej pozycji a jak w druga to tez w tej pozycji zostaje
  • #5 1149508
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie wiem czy o to chodzi ale są przekażniki z dwoma cewkami który przełacza i zostaje jezeli podasz napiecie jeszcze raz wraca,

pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1149712
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    To jest przekażnik polaryzowany i stan zmienia po zamianie biegunów zasilania -nie wiem czy takie jeszcze robią , a tak no to musi być coś z elektroniki np przerzutnik..... itd.
  • #7 1149741
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    robia robia i mam kilka , mam z dwoma cewkami nie musze zmieniac polaryzacii

pozdro
  • REKLAMA
  • #9 1151770
    Mitnick
    Poziom 12  
    apirat
    DZIĘKI przynjmiej jeden zatrybił o co lata dzieki stary masz o demnie 3 pukty jeszcze raz dzieki Narq

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania przekaźnikiem za pomocą mikroprzełącznika, w szczególności jak za pomocą jednego mikroprzełącznika włączać i wyłączać przekaźnik. Podstawowy schemat polega na podłączeniu jednej strony cewki przekaźnika do zasilania 12V, a drugiej do mikroprzełącznika, który łączy z masą, tworząc obwód zamknięty lub otwarty. W takim prostym układzie nie jest konieczne stosowanie diod ani tranzystorów. Jednak autor pyta o przełącznik typu bistabilnego (ON-OFF), który po przełączeniu pozostaje w danej pozycji, a nie powraca do stanu początkowego po zwolnieniu. W odpowiedzi wskazano, że do realizacji takiego działania potrzebny jest przekaźnik bistabilny lub polaryzowany z dwiema cewkami, który zmienia stan po podaniu napięcia na odpowiednią cewkę i utrzymuje go do kolejnego impulsu. Wspomniano również o konieczności stosowania diody zabezpieczającej równolegle do cewki przekaźnika w celu eliminacji skoków napięcia przy wyłączaniu. Zaproponowano także użycie układów elektronicznych, np. przerzutników, do sterowania bistabilnego. Jeden z użytkowników polecił schemat wątku na forum elektroda.pl dotyczący włącznika bistabilnego, co może pomóc w realizacji projektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA