logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku SSD 60GB SATA3 do Ubuntu na MSI GF615M-P33, OCZ Vertex 3?

grzemach 19 Lip 2012 09:32 1599 0
REKLAMA
  • #1 11121560
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Wpadło mi ostatnio parę złotych i postanowiłem przeznaczyć to na nowy dysk SSD do mojego komputera.
    Aktualnie posiadam:
    MSI GF615M-P33
    AMD Phenom X4 960T
    2x2GB Kingstone DDR3
    Asus HD6770 DirectCU 1GB
    BeQuite Pure Power L7 350W
    Western Digital Caviar 320GB WD3200AAKS (Blue)

Na komputerze zainstalowany jest Windows 7 64bit Home Premium PL i Ubuntu 12.04 i386.

Na tym dysku myślę, że będzie pracował tylko Ubuntu, Windows służy mi tylko do zabawy i nie musi być szybki :)

Znalazłem kilka wątków o podobnym temacie, jednak każdy ma trochę inne wymagania - co prawda rozwiązania mogą być te same, ale mogą być inne :)

Szukam dysku z SATA3 (tak wiem, że moja płyta tego nie obsługuje, ale jest ona w planach do wymiana - wkrótce, czyli kiedyś), myślałem o ok 60GB (10GB /, 45 /home, 5 swap - hibernacja). Co jest dla mnie zupełnie wystarczającą ilością (inne pliki, z których rzadziej korzytam będą na zwykłym HDD)

Myślałem o OCz Vertex 3 SSD 2,5cala 60GB 550/495 MB/s 80k IOPs. Co wygląda na całkiem niezłą propozycję. Całkiem niezły dysk za ok 300zł.
    A może kupię wersję 120GB... na zapas trochę, /home może się rozrosnąć (aktualnie użyte ok 20GB i nie zanosi się, aby ten rozmiar miał się szybko powiększyć), a cena 500zł jeszcze nie odrzuca :)

Jak wspomniałem, ma pracować tylko na Linuksie i tutaj mam niesmak do wielu producentów, bo wielu z nich stwarza różne problemy z tym systemem. Co byście polecili w takiej sytuacji, myślę o rozmiarach 60-120GB (jeśli będzie w rozsądnych pieniądzach 250 również wchodzi w rachubę, ale to już chyba droższy interes będzie, wtedy jednak zainstaluję sobie Windowsa również na SSD).

Miałem już jeden dysk SSD i wylądował na allegro po kilku dniach, chciałbym aby ta sytuacja się nie powtórzyła :)
    Link do tematu o tamtym dysku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2223185.html

Kopiowanie plików zajmowało 10-20 razy (!) dłużej niż na zwykłym moim HDD (fakt, seria Blue nie Green, ale bez przesady - nie jest on aż taki szybki).

Co myślicie o Dysk SSD OCZ Vertex 3 VTX3MI-25SAT3-120G?

Budżet, cóż, wpadło mi 600zł, więc mogę i całość przeznaczyć (a nawet coś dodać jeszcze) :)

-----
    Dysk zakupiony. Kupiłem:
    Kingston 2.5'' SSD HyperX 3K 120GB (Serial ATA 3) - SH103S3 (całkiem fajna promocję trafiłem - 419zł z przesyłką).
    Dysk sprawuje się rewelacyjnie. Transfery super, zapis - rewelacja.

PS. jeśli ktoś chce używać dysku SSD pod linuksem polecam post na forum:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1974320

Polecam ten dysk (na chwilę obecną) :)

Na SATA2, mam 250MB/s odczyt więc całkiem nieźle bym powiedział, 2Gb z deklarowanych 3 dla SATA2 :)
  • REKLAMA
REKLAMA