logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku SSD 60GB do płyty głównej ASUS M4A785TD-V EVO

boch 12 Mar 2015 20:32 1386 6
REKLAMA
  • #1 14523878
    boch
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witam

Posiadam płytę główną ASUS o symbolu M4A785TD-V EVO.

http://www.asus.com/Motherboards/M4A785TDV_EVO

Chciałbym do niej dokupić dysk SSD o pojemności do 60GB, który bez problemu będzie z nią współpracował. Dysk będzie przeznaczony na system operacyjny. W specyfikacji płyty głównej znalazłem informację jakoby płyta obsługiwała magistralę SATA o prędkości do 3 gb/s, także będzie to prawdopodobnie SATA II. Z tego co czytam najnowsze dyski dostępne w sprzedaży w większości wyposażone są w intefrace SATA III i ponoć są kompatybilne wstecznie z SATA II, także teoretycznie cokolwiek kupię, problemów być nie powinno. Jeśli się mylę, proszę o info, oraz prosiłbym o Wasze typy. Wstępnie wybrałem Patriot Blaze 60GB SSD Drive 2.5 SATA III PB60GS25SSDR.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14524172
    viaxa
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Weź pod uwagę zakup kontrolera Sata III na PCIe 2.0 (pod warunkiem że masz jedno wolne złącze), to wydatek kilkudziesięciu złotych a różnica zauważalna.
  • REKLAMA
  • #3 14524185
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    @viaxa

Dyski SATA III są kompatybilne wstecz. Zakup kontrolera nic nie wnosi i jest w/g Twojej porady idiotycznym wydatkiem.
  • REKLAMA
  • #4 14524711
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Mam dyski SSD na SATA2 , 3 i szczerze mówiąc nie widzę specjalnie dużej różnicy w codziennym użytkowaniu. Zastanów się nad dyskiem: Goodram C50 SSDPR-C50-060.
  • #5 14525006
    boch
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Dzięki za odzew. Co do dysku Goodram, porównałem parametry i Patriot wyprzedza Goodrama prędkością zapisu - przynajmniej na papierach. Cena też na korzyść Patriota.

edit: zdecyduję się jednak na dysk nieco większy, a dokładnie na Goodram C100 120GB SSD.
  • REKLAMA
  • #7 14541906
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Dysk SSD podłączony do kontrolera SATA I będzie pracował z prędkością daleką od tej podanej w specyfikacji.
    Z drugiej strony, zainstalowanie takiego dysku, z przeznaczeniem na partycję systemową, nawet w starszym komputerze z SATA I pozwala tchnąć nowe życie w dość starą maszynę - sam tak robiłem, Crucial M4 120GB zainstalowany w starym kapciu z Intel Pentium D - koszt mały a komputer "do internetu" jak nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dysku SSD o pojemności do 60GB do płyty głównej ASUS M4A785TD-V EVO, która obsługuje magistralę SATA II (do 3 Gb/s). W dyskusji potwierdzono, że dyski SATA III są kompatybilne wstecz z SATA II, co oznacza, że użytkownik może wybierać spośród nowszych modeli. Zasugerowano kilka opcji, w tym Patriot Blaze 60GB SSD oraz Goodram C50 SSDPR-C50-060. Użytkownik zdecydował się na większy dysk Goodram C100 120GB SSD, uznając jego parametry za korzystniejsze. Wspomniano również o możliwościach podłączenia dysków SSD do starszych płyt głównych z SATA I, co może poprawić wydajność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA