logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego taśma LED RGB 5050 świeci po wyłączeniu sterownika?

madmanmatt 19 Lip 2012 09:34 1734 1
REKLAMA
  • #1 11121566
    madmanmatt
    Poziom 2  
    Witam, postanowiłem złożyć układ do podświetlania luksfer z rgb led 5050 jednak zauważyłem coś dziwnego. Mimo iż sterownik jest wyłączony (ale w sieci) taśma bardzo słabo świeci na niebiesko, dlaczego. Początkowo mślałem że może zwarłem gdzieś + i ścieżkę niebieską albo że w sterowniku gdzieś jest jakieś połączenie między tymi stykami ale też nie.
    zasilacz mam taki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    a sterownik taki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    no i 2m led co 3,3cm

jeszcze jedno spostrzeżenie, po podłączeniu drugiego odcinka taśmy led równolegle tylko jedna taśma tak znikomo świeci na niebiesko a druga nie.

Dlaczego się tak może dziać? Nieodpowiednio dobrany zasilacz/sterownik, uszkodzony sterownik czy może tak ma być?
  • REKLAMA
  • #2 11121820
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
REKLAMA