logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błysk i żarzenie taśmy LED RGB 5050 po wyłączeniu - co robić?

rero rero 28 Lip 2020 16:56 3615 5
REKLAMA
  • #1 18842421
    rero rero
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam taki problem, a kompletnie się na tym nie znam. Kupiłem zestaw na allegro - taśma led rgb + zasilacz + sterownik + pilot. Ledy działają, ale po podłączeniu ich do gniazdka pojawia się błysk, a po wyłączeniu żarzą się. W czym może być problem?

Taśma led rgb 5050 5m 12V DC

Zasilacz:
    Input: AC100-240V 50/60Hz
    Output: 12V 5A
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18842436
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Mierz napięcie na wyjściu przy wyłączonym zasilaczu. Czy jak całkowicie odłączysz zasilanie też świeci? Wyłącznik masz przed zasilaczem?
  • REKLAMA
  • #4 18842791
    rero rero
    Poziom 2  
    kindlar napisał:
    Mierz napięcie na wyjściu przy wyłączonym zasilaczu. Czy jak całkowicie odłączysz zasilanie też świeci? Wyłącznik masz przed zasilaczem?

Niestety jestem w takiej sytuacji, że nie mogę zmierzyć napięcia. Nie mam wyłącznika, ledy włączam pilotem. A jak całkowicie odłączę zasilanie to nie świecą ;p
    piotrkol7 napisał:
    Głupia sprawa, ale próbowałeś odwrócić wtyczkę zasilacza w gniazdku?

Nie pomogło
  • REKLAMA
  • #5 18846696
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Po wyłączeniu żarzą się ale jak, z pełną lub prawie pełną mocą czy znacznie spada ich jasność?

Uruchom ten zestaw ale w taki sposób aby cała taśma z LED-ami nie dotykała żadnych przedmiotów, które mogą mieć potencjał uziemienia. Najlepiej połóż to wszystko z LED-ami na stole w suchym pomieszczeniu i napisz czy jest jakaś poprawa. Następnie napiszę ci co dalej z tym zrobić.
  • #6 18846705
    Kamil287692
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie, na świecące ledy mimo wyłączenia / niezależnie czy chodziło o żarówki LED czy o taśmę, wiele razy pomagał mi taki sposób : kondensator 275vac do kupienia praktycznie w każdym markecie budowlanym,
    (Nawet pracownik sklepu będzie wiedział o co chodzi)
    Podłącza się go pod włącznik od światła , lub pod oświetlenie , w przypadku taśmy 12v. Zawsze podłączałem przed zasilaczem , jak 230v . Zawsze pomagało, proszę dać znać o efekt.
REKLAMA