logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung n150 - Win XP / format partycji C: Definitywne rozwiązanie

caton17 19 Lip 2012 10:39 4899 4
REKLAMA
  • #1 11121717
    caton17
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    Po przekopaniu wielu postów na tym oraz innych forach nie znalazłem definitywnej podpowiedzi, jak w miarę normalnie zainstalować system Windows XP, zamiast preinstalowanej 7.

Nie udaje mi się to (po pierwszym resecie przy instalacji XP system wymusza automatycznie start 7) pomimo stosowania się do wielu rad, włącznie ze zmianą opcji w BIOS - ahci mode manual i sata cintroller mode enhanced, itd.

W związku z tym pytanie. Czy jak po prostu sformatuję partycję C, to czy podczas instalacji Windowsa XP system nie będzie wymuszał po pierwszym resecie przywrócenia Win 7?
    Jeśli tak, to jak dodatkowo usunąć partycję recovery?
    No i jak sformatować C?

Posiadam zewnętrzne DVD, więc samo odpalenie instalacji Windows XP to nie problem.

Proszę o informacje. Nie jestem dyletantem, ale akurat nie mogę sobie poradzić z tym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 11128505
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Witam.Ja instalowałem windowsa xp jakiś miesiąc temu i w biosie nic nie przestawiałem,AHCI mode control mam ustawione na Auto.Mam zewnętrzny napęd usb samsunga i instalacja przebiegła normalnie bez żadnych problemów.Po instalacji od razu uruchomił się windows xp potem instalacja sterowników i wszystko stabilnie pracuje nawet bym rzekł że dużo szybciej chodzi na tym systemie XP niż na 7 starterze.
  • REKLAMA
  • #3 11128531
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Sformatuj partycję z jakiegoś linuksa liveCD. Partycji recovery nie wyrzucaj. Lub zrób wcześniej kopię partycji recovery i MBR. Nigdy nie wiadomo czy nie będziesz chciał przywrócić oryginalnego systemu np przy sprzedaży laptopa.
  • REKLAMA
  • #4 11131537
    caton17
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Sformatowalem partycje z systemem za pomoca Gparted. Instalacja XP poszla dalej ale i tak po chwili nastapil restart i wymuszenie startu z partycji recovery.
    Gdy ponownie zaczalem bootowac z plytki z XP to w momencie pierwotnego restartu wyskoczyl error i caly komp sie zwiesil.
  • #5 11131698
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Pokaż fotkę z gparted.
REKLAMA