logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Di 251 - brak urządzenia dodatkowego po instalacji kontrolera drukarki

tygellin 18 Sty 2005 19:54 1961 6
REKLAMA
  • #1 1150185
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam! Trafił mi się taki model kopiarki, klient zażyczył sobie jeszcze do niej drukarkę. Przełożyłem z innej, tzn . założyłem tę metalową " skrzynkę" dołączyłem zasilanie ( świeci się -więc jest na pewno zasilana). dołożyłem port lpt na karcie) połączyłem kablami ( nie ma karty sieciowej- jest zewnętrzny print serwer), niestety jak wciskam na panelu przycisk drukarki to wywala napis że brakuje jej urządzenia dodatkowego. Czy gdzieś to trzeba zainicjiować, czy może czegoś jeszcze nie włożyłem. Pozdrawiam a w ramach pomocy rozwiążę każdy problem z Ricohem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1172722
    mira_ct
    Poziom 12  
    Wtam:)
    Ten problem był opisywany gdzieś na tej grupe. O ile mi wiadomo są dwie wersje płyt głównych do Di. Bez możliwości podłączenia Pi (jeżeli maszyna była sprzedana bez kontrolera). Pozostaje w/w przypadku równiez podmienić płyte głowna od maszyny która posiadała Pi. Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1172891
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Ten problem przerabiałem z Di 350. Feler tkwi w płytkach PWB M i PWB N na płycie kopiarki. Musisz założyć je od maszyny co miała druk i po kłopocie.

C.
  • REKLAMA
  • #4 1291656
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 259
    Problem tkwi z FirmWarem - wczepiany na płycie gł. - niestety"kanał", zamienić z innej kopiarki.
  • REKLAMA
  • #5 2490009
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 259
    A tak na marginesie -
    ..... Czy napewno tutaj chodzi o Di251 - bo wydaję mi się że Piszecie o ciutkę starszych, poprzednikach - Minoltach Di 250/350.
    W Di 251/351 - cytuję: "......PUSZEK......" zewnętrznych nie było. :)
    W Di 251 są dwie płyty kontrolera, wewnętrzne.
    Proszę dokładniej :)
    Pozdrawiam.
  • #6 2490408
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    serwek masz racje w di251 i 351 kontrolery sa wewnetrzne Pi 3502

a w di 250 i 350 sa zewnętrzne Pi 3500

jednak nawet w tych maszynach istotna jest płyta głowna - takie zabezpieczenie minolty przed samodzielnym wzbogacaniam maszyn
  • #7 2684956
    marni
    Poziom 12  
    nie masz racji - żadna z maszyn serii 251 / 351 nie była sprzedawana w standardzie z kontrolerem druku!
    były dwa rodzaje kontrolerów Pi 3502 oraz AHT, do obu do podłączenia potrzebny był interfejs zwany "mount kit" czyli międzymordzie łączące płytę kontrolera z płytą maszyny;
    firmware jest wspólny do obu wersji (z drukiem i bez), oddzielnie można zrobić upgrade firmware`u kontrolera pi 3502; kontroler AHT jest w wersji fabrycznej - praktycznie nie ma możliwości żadnej rozbudowy czy upgrade`u

Podsumowanie tematu

✨ Problem z podłączeniem kontrolera drukarki do kopiarki Minolta Di 251 wynika z różnic sprzętowych i firmware'owych pomiędzy wersjami płyty głównej oraz kontrolerów drukarki. W modelach Di 250 i Di 350 stosowano zewnętrzne kontrolery Pi 3500, które wymagały dodatkowego interfejsu "mount kit" do połączenia z płytą główną, natomiast w Di 251 i Di 351 kontrolery Pi 3502 są wbudowane wewnętrznie i nie przewidziano zewnętrznego modułu drukarki ("puszka"). W przypadku próby dołożenia zewnętrznego kontrolera do Di 251 konieczna jest wymiana płyty głównej na wersję obsługującą taki kontroler, gdyż firmware i sprzęt są ze sobą powiązane i zabezpieczają przed samodzielną rozbudową. Kontrolery AHT są fabrycznie zamknięte i nie dają możliwości rozbudowy ani aktualizacji firmware'u. W efekcie, aby uzyskać funkcję drukarki w Di 251, należy dysponować odpowiednią płytą główną i kontrolerem dedykowanym dla tej wersji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA