logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę BR wybrać dla subwoofera Visaton W200 8 Ohm?

wojtek9313 23 Lip 2012 20:32 1432 1
  • #1 11136701
    wojtek9313
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    Kupiłem głośnik Visatona o symbolu w200 8 ohm. Jest to głośnik z niższej półki. Chciałbym zrobić z niego subwoofer, lecz nie mogę znaleźć dla niego wymiarów obudowy. Z parametrów ze strony producenta wyczytałem, ze obudowa powinna być raczej BR ( qts = 0,62). Ogólnie mało osób go używa do projektów, większość wybiera w200s, czym to jest spowodowane? Do jakiej obudowy mogę go zaaplikować? Najlepiej z wymiarami BR, a jeszcze lepiej z br szczelinowym. Nie mam tego głośnika w WinISD, a na stronie producenta nie ma wystarczajacych informacji żeby go wpisać do bazy.

Parametry:

Technical Data:
    Rated power 50 W
    Maximum power 80 W
    Nominal impedance Z 8 Ohm
    Frequency response fu–8000 Hz
    (fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .
    Mean sound pressure level 88 dB (1 W/1 m)
    Opening angle (-6 dB) 49°/4000 Hz
    Excursion limit +/−10 mm
    Resonance frequency fs 46 Hz
    Magnetic induction 1,0 T
    Magnetic flux 400 µWb
    Height of front pole-plate 5 mm
    Voice coil diameter 25 mm
    Height of winding 9 mm
    Cutout diameter 185 mm
    Net weight 1,045 kg
    D.C. resistance Rdc 6,8 Ohm
    Mechanical Q factor Qms 2,82
    Electrical Q factor Qes 0,80
    Total Q factor Qts 0,62
    Equivalent volume Vas 51 l
    Effective piston area Sd 207 cm²
    Dynamically moved mass Mms 14 g
    Force factor Bxl 5,6 Tm
    Inductance of the voice coil L 0,9 mH

Pozdrawiam, Wojtek
  • #2 11150389
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Albo mam kiepskie dane w bazie (pobrane z elektrody), ale ten głośnik jest nie za ciekawy. Z symulacji jedyne sensowne co udało mi się uzyskać to obudowa closed 30l. Nie będzie zbyt dobrego zejścia (pasmo od 55Hz) ale za to będzie miał bardzo dobry impuls, dalsze zwiększanie obudowy nie wiele daje. Za to w BR nic sensownego nie wychodzi, ale bedzie dudniący (mocne podbicie w obudowie 40l @ 40Hz) żeby mieć jako taki impuls, albo jak ma mieć zejście to będzie strasznie mulił (obudowa 50l @ 30Hz, delay wychodzi ponad 30ms przy 20Hz). Jedyny sensowny sub jaki mi się z niego wydaje, to do kina domowego w obudowie closed, do muzyki raczej męczący w odsłuchu.
    BTW być może mnie ktoś poprawi, nie mam perfekcyjnie opanowanego WinISD, więc może ktoś wymyśli coś lepszego.
REKLAMA