logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie mocy lasera w nagrywarce Philips CDD3610 - jak to zrobić?

DRPP 25 Kwi 2002 18:21 9389 14
REKLAMA
  • #1 10130
    DRPP
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Czy można jakoś podkręcić moc lasera w nagrywarce. Coraz częściej pojawiają mi się błędy przy nagrywaniu (optykę wyczyściłem). Słyszałem o jakimś potencjometrze w pobliżu lasera. Mam starego Philips'a CDD3610.
  • REKLAMA
  • #2 10237
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Przed kręceniem warto byłoby przeczyścić soczewkę. Ten model wymaga także okresowego smarowania.
  • #3 10242
    DRPP
    Poziom 16  
    Które elementy wymagają smarowania i jakim smarem to najlepiej zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 10268
    fachman
    Prowadnice i przeniesienie napędu lasera. O smar popytaj w dobrym sklepie. (do elementów metalowo -plastikowych).
  • REKLAMA
  • #5 10397
    dyszka10
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    O jakie typy błęfdów Ci chodzi ?
    Bo jeżeli chodzi o same błędy odzczytu, równowzżnie będą w nagrywaniu, to prócz otyki nasmarowałbym j.w. prowadnicę i co ważne oczyść ewentualnie, za pomocą igły zęby na wózku lasera- często osiada tam kurz przylepiając się do pasty....
    A co do kręcenia trymerem w obwodzie prądu lasera "nagrywarki" , to raczej odradzam
    może się udać ale ja k za dużo przekręcisz możesz już nie ustawić nawet do poprzedniego stanu- i po nagrywarce- a propo jeżeli nagrywa Ci z prędkością nominalną nagrywarki to nawet nie reguluj trymerem to na pewno nie od spadku mocy lasera !
  • REKLAMA
  • #6 10472
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 71
    Rada. Przed kręceniem oznacz flamastrem położenie trymerka, wtedy wrócisz do poprzedniej pozycji
  • #7 10520
    Rajker
    Poziom 12  
    Witam
    Posiadam ten sam model nagrywarki. Czyta wszystko ok, nawet nie pozamykane i porysowane płyty. Problem w tym, że nie nagrywa, przy próbie nagrywania, wypisuje na oryginalnym do niej oprogramowaniu
    ,,Power calibration area error'' laser czyszczony, na innych komputerach z rożnym oprogramowaniem jest zawsze jakiś error, próbuje zacząć dioda czerwona się zapala, lecz nie nagrywa po kilku próbach wyrzuca płytę...czyżby już po niej i mogę ja sobie stosować jako, tylko zwykły CD-ROM :smile:?
    za które z góry dziękuje...
  • #8 10972
    DRPP
    Poziom 16  
    Do Lukalago,
    Gdzie jest ten trymerek, który się podkręca (i czy w prawo, czy w lewo)?

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: DRPP dnia 2002-03-27 12:44 ]
  • #9 10976
    LUCOM
    Ocena: 72
    trymerek powinien byc przy laserze na malej plytce pod "szmatą" .
  • #10 10993
    fachman
    Żadnego trymerka przy laserze nie ma. Znajduje się na płycie głównej (chociaż nie jestem tego pewien).
  • #11 11106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11177
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Cytat:
    Żadnego trymerka przy laserze nie ma. Znajduje się na płycie głównej (chociaż nie jestem tego pewien).

tez sa (np plextor px-412C)
    i jest to wkurzajace jak sie ma cos regulowac
    co "lata" (przesuwa sie glowica z pr-kiem)
  • #13 11323
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 11414
    mdcs
    Ocena: 45
    Jesli nie ma potencjometru w module glowicy laserowej to moze go wogole nie byc! Nagrywara to nie CD-ROM. To w CD-ROMie sa takie regulatory. W wielu nagrywarach prad lasera jest automatycznie kontrolowany i korygowany przez scalak. Jesli sprawnosc emitere laserowego spadnie to scalak sam zwiekszy prad. Po to wlasnie jest dodatkowa fotodioda w emiterze laserowym! Jesli podejrzewasz,ze potencjometr na plycie glownej moze byc od regulacji pradu sprawdz czy jest zwiazany z obwodem diody laserowej...najczesciej jednak krecenie takim prkiem nie daje oczekiwanych rezulatayow...
  • #15 11475
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    no i regulowanie tym prkiem moze nic
    nie dac jesli fotodioda jest zabrudzona
    lub zalatwiona (np izopropanolem)
    - widac ze laserek swieci, regulacja prkiem
    zmienia intensywnosc a i tak plyty sa
    "niewidoczne"

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: WojtasJD dnia 2002-04-02 02:01 ]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podkręcenia mocy lasera w nagrywarce Philips CDD3610, która generuje błędy podczas nagrywania, mimo wyczyszczenia optyki. Zalecane jest dokładne czyszczenie soczewki oraz okresowe smarowanie prowadnic i mechanizmu napędu lasera smarem do elementów metalowo-plastikowych. Warto także oczyścić zęby na wózku lasera z kurzu. Regulacja mocy lasera za pomocą potencjometru (trymerka) jest możliwa, ale ryzykowna – nie zawsze jest on umieszczony przy laserze, często znajduje się na płycie głównej, a jego przekręcenie może uniemożliwić powrót do poprzednich ustawień. Zaleca się oznaczenie położenia trymerka przed regulacją oraz stosowanie oscyloskopu do pomiarów podczas delikatnej korekty. W wielu nagrywarkach prąd lasera jest automatycznie kontrolowany przez układ scalony, który koryguje moc na podstawie sygnału z fotodiody laserowej. Problemy z nagrywaniem mogą wynikać także z zabrudzenia fotodiody lub uszkodzenia lasera, co powoduje błędy kalibracji mocy ("Power calibration area error"). Regulacja trymerem nie zawsze przynosi efekty, zwłaszcza gdy fotodioda jest zabrudzona lub uszkodzona. Wskazano, że moc lasera się nie podkręca, lecz ustawia się parametry ścieżek (tracki) podczas nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA