Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podkręcić moc lasera w nagrywarce?

DRPP 20 Mar 2002 14:17 9110 14
    DRPP
    Level 16  
    Czy można jakoś podkręcić moc lasera w nagrywarce. Coraz częściej pojawiają mi się błędy przy nagrywaniu (optykę wyczyściłem). Słyszałem o jakimś potencjometrze w pobliżu lasera. Mam starego Philips'a CDD3610.
    fachman
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przed kręceniem warto byłoby przeczyścić soczewkę. Ten model wymaga także okresowego smarowania.
    DRPP
    Level 16  
    Które elementy wymagają smarowania i jakim smarem to najlepiej zrobić.
    fachman
    Prowadnice i przeniesienie napędu lasera. O smar popytaj w dobrym sklepie. (do elementów metalowo -plastikowych).
    dyszka10
    Level 12  
    O jakie typy błęfdów Ci chodzi ?
    Bo jeżeli chodzi o same błędy odzczytu, równowzżnie będą w nagrywaniu, to prócz otyki nasmarowałbym j.w. prowadnicę i co ważne oczyść ewentualnie, za pomocą igły zęby na wózku lasera- często osiada tam kurz przylepiając się do pasty....
    A co do kręcenia trymerem w obwodzie prądu lasera "nagrywarki" , to raczej odradzam
    może się udać ale ja k za dużo przekręcisz możesz już nie ustawić nawet do poprzedniego stanu- i po nagrywarce- a propo jeżeli nagrywa Ci z prędkością nominalną nagrywarki to nawet nie reguluj trymerem to na pewno nie od spadku mocy lasera !
    Lukalago
    Level 26  
    Rada. Przed kręceniem oznacz flamastrem położenie trymerka, wtedy wrócisz do poprzedniej pozycji
    Rajker
    Level 12  
    Witam
    Posiadam ten sam model nagrywarki. Czyta wszystko ok, nawet nie pozamykane i porysowane płyty. Problem w tym, że nie nagrywa, przy próbie nagrywania, wypisuje na oryginalnym do niej oprogramowaniu
    ,,Power calibration area error'' laser czyszczony, na innych komputerach z rożnym oprogramowaniem jest zawsze jakiś error, próbuje zacząć dioda czerwona się zapala, lecz nie nagrywa po kilku próbach wyrzuca płytę...czyżby już po niej i mogę ja sobie stosować jako, tylko zwykły CD-ROM :smile:?
    za które z góry dziękuje...
    DRPP
    Level 16  
    Do Lukalago,
    Gdzie jest ten trymerek, który się podkręca (i czy w prawo, czy w lewo)?

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: DRPP dnia 2002-03-27 12:44 ]
    LUCOM
    trymerek powinien byc przy laserze na malej plytce pod "szmatą" .
    fachman
    Żadnego trymerka przy laserze nie ma. Znajduje się na płycie głównej (chociaż nie jestem tego pewien).
    Anonymous
    Anonymous  
    WojtasJD
    Level 43  
    Quote:
    Żadnego trymerka przy laserze nie ma. Znajduje się na płycie głównej (chociaż nie jestem tego pewien).

tez sa (np plextor px-412C)
    i jest to wkurzajace jak sie ma cos regulowac
    co "lata" (przesuwa sie glowica z pr-kiem)
    Anonymous
    Anonymous  
    mdcs
    Jesli nie ma potencjometru w module glowicy laserowej to moze go wogole nie byc! Nagrywara to nie CD-ROM. To w CD-ROMie sa takie regulatory. W wielu nagrywarach prad lasera jest automatycznie kontrolowany i korygowany przez scalak. Jesli sprawnosc emitere laserowego spadnie to scalak sam zwiekszy prad. Po to wlasnie jest dodatkowa fotodioda w emiterze laserowym! Jesli podejrzewasz,ze potencjometr na plycie glownej moze byc od regulacji pradu sprawdz czy jest zwiazany z obwodem diody laserowej...najczesciej jednak krecenie takim prkiem nie daje oczekiwanych rezulatayow...
    WojtasJD
    Level 43  
    no i regulowanie tym prkiem moze nic
    nie dac jesli fotodioda jest zabrudzona
    lub zalatwiona (np izopropanolem)
    - widac ze laserek swieci, regulacja prkiem
    zmienia intensywnosc a i tak plyty sa
    "niewidoczne"

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: WojtasJD dnia 2002-04-02 02:01 ]