logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MC Crypt PA-8000 - Nie do końca prawidłowa praca wiatraka.

djmentos 25 Lip 2012 20:52 535 3
  • #1 11143394
    djmentos
    Poziom 10  
    Witam!

Dostałem dzisiaj wzmacniacz MC Crypt PA-8000, który wydaje mi się nie do końca kontroluje pracę swojego wiatraka.

Obroty sterowane są dźwiękiem, wady i zalety tego rozwiązania pomińmy, niemniej jednak chwilowo z braku dużych kolumn, podłączyłem do niego głośniki 100W.

Działa fajnie, muzyka gra, ale w pewnym momencie nadpaliło mi jeden głośnik. Doszedłem do tego, że przy drastycznej zmianie obrotów (a właściwie ruszeniu / zatrzymaniu) wiatraka na kabel wchodzi niezrozumiały dla mnie impuls. Głośnik niskotonowy robi takie kilkusekundowe 'bzzz', jakby ktoś zapuścił dosadny bass test. No i oczywiście zaczyna pachnieć niezbyt przyjemnie, pomimo czego wciąż działa.

Spotkał się ktoś z takim problemem?
  • #2 11144610
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Wentylator nie ma nic z tym wspólnego, a najprawdopodobniej przesterowałeś mocno wzmacniacz ale w impulsie i kolumny nie wytrzymały.
  • #3 11144981
    djmentos
    Poziom 10  
    No dobra, a zakładając, że to coś ma (425W) 300W RMS (w co nie do końca chyba chcę wierzyć), podłączając kolumny o mocy (600W) 300W RMS mogę robić to bez obawy o nie?
  • #4 11145056
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    W działach "Audio Serwis" oraz "Audio Początkujący" obowiązują następujące zasady:

1. Główny dział "Audio Serwis" przeznaczony jest dla osób mających już pewne doświadczenie w zakresie napraw sprzętu audio.
    1.1. Posty z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw urządzeń audio będą przenoszone do subforum "Audio Początkujący".
    1.2. W dziale "Audio Początkujący" wymagane jest minimum wiedzy z zakresu elektroniki w tym: znajomość nazewnictwa elementów, obsługi podstawowych przyrządów pomiarowych oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi.
    1.3 W obydwu wyżej wymienionych działach, należy przedstawić efekty wstępnych oględzin sprzętu - pomiary kluczowych napięć oraz elementów.
    Posty nie spełniające tych wymagań mogą zostać usunięte z forum.

+ 3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
REKLAMA