Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammattsk napisał:posiadam przetwornice AC 240V na DC 24V.
ratrak123 napisał:Ponieważ napięć pierwotnych nie łączy się z napięciami wtórnymi.
mattsk napisał:Witam, posiadam przetwornice AC 240V na DC 24V. Chciałbym się upewnić czy dobrze podłączyłem uziemienie
kortyleski napisał:Dodać należy że typowe zasilacze/ przetwornice zapewniają separację galwaniczną strony pierwotnej i wtórnej. Tutaj w pewnym sensie tą separację zaburzamy. Wyobraźmy sobie podłączenie takiego kwiatka do instalacji dwuprzewodowej z zerowaniem i spokojną grzebaninę z "bezpiecznym" napięciem gdy w puszce zaczyna się upalać PEN...
elktromonter napisał:Kolejny "specjalista - uziemiacz". Jeśli zasilacz jest zbudowany tak, że zapewnia galwaniczną separację pomiędzy stroną pierwotną, a wtórną, a urządzenie zasilane wykonane co najmniej w II-klasie ochronności, to w ten właśnie sposób można łatwo pozbawić użytkownika separacji. Sensu takiego rozwiązania dostrzec nie sposób.Jeśli to faktycznie zasilacz (błędnie nazywany przetwornicą) to schemat podłączenia poprawny, w szeroko rozumianych rozdzielnicach sterowniczych potencjał 0 DC jest uziemiany, przynajmniej ja tak to wykonuję (wyjątek stanowią rozwiązania na statki).
O^O napisał:Określenie "galwaniczna " jest mylące.. Bo urządzeniach 1 klasy mamy galwaniczną izolację. Tylko chodzi o podwójną izolację lub wzmocnioną.Jeśli zasilacz jest zbudowany tak, że zapewnia galwaniczną separację pomiędzy stroną pierwotną, a wtórną, a urządzenie zasilane wykonane co najmniej w II-klasie ochronności, to w ten właśnie sposób można łatwo pozbawić użytkownika separacji. Sensu takiego rozwiązania dostrzec nie sposób.
mar_cik napisał:Biorę ci ja zasilacz do laptopa, Asus, przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
Z ciekawości szukam jakiegoś innego zasilacza, udało się, stara Toshiba, też przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
Chyba jakaś zmowa producentów, nie słuchają się Kolegi Bronka.
tele02 napisał:Totalna nieprawda! O tym czy urządzenie wymaga podłączenia metalowej obudowy do zacisku PE decyduje producent urządzenia, a nie nasze widzi-misie.Przy nowych 3-przewodowych instalacjach (nadmiarowych), > zaleca się, w przypadku
urządzeń zasilanych kablem 2-żyłowym, a posiadających metalową obudowę,
podłączenie jej osobnym przewodem "zerującym", lub wymianę na kabel 3-żyłowy
i podłączenie obudowy.
tele02 napisał:Potencjał panujący na przewodzie PE nie ma znaczenia, bo to nie potencjał powoduje przepływ prądu, a różnica potencjałów.Należy tylko upewnić się, że na PE jest potencjał zera (dotyczy to tylko starych
2-przewodowych instalacji, z "bolcem" zerującym, gdyż zdarzało się że podłączany był
NIE-prawidłowo).
mar_cik napisał:Ma kolega rację, ale można odbić piłeczkę w drugą stronę - biorę zasilacz od telefonu komórkowego...Biorę ci ja zasilacz do laptopa, Asus, przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
Z ciekawości szukam jakiegoś innego zasilacza, udało się, stara Toshiba, też przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
O^O napisał:Ma kolega rację, ale można odbić piłeczkę w drugą stronę - biorę zasilacz od telefonu komórkowego...