logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć uziemienie w przetwornicy AC 240V na DC 24V?

mattsk 26 Lip 2012 21:21 8955 24
REKLAMA
  • #1 11147007
    mattsk
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam przetwornice AC 240V na DC 24V. Chciałbym się upewnić czy dobrze podłączyłem uziemienie (schemacik robiony na szybko w paincie ;p). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11147068
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    mattsk napisał:
    posiadam przetwornice AC 240V na DC 24V.

Jak dla mnie to nie przetwornice tylko zasilacz i to chyba impulsowy :D przyznam się że zgaduję i nie wiem poco ma być to połączenie między uziemieniem a -V. Jeśli chodzi o mnie to powiem że źle tak nie powinno być. Mostek między uziemieniem a -V usuń.
  • REKLAMA
  • #3 11147090
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3530
    Bo nie znamy wszystkich warunków związanych z ewentualnym, niepożądanym zjawiskiem wyrównania potencjałów poprzez przepływ prądu na tym układzie.
  • REKLAMA
  • #5 11149590
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    zdzisiek1979 napisał:
    Mostek między uziemieniem a -V usuń.
  • #6 11150353
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3530
    Nie wzywaj Pana Boga nadaremno, lepiej uzasadnij swoje grzmoty, to znaczy krzyk.
  • #7 11150475
    ratrak123
    Poziom 10  
    Ponieważ napięć pierwotnych nie łączy się z napięciami wtórnymi.
  • #8 11151308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11151641
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Nikt nie mówi o łączeniu napięć a jedynie o uziemieniu strony wtórnej, które jest powszechnie stosowane, np. komputer stacjonarny ma wspólna masę napięć wyjściowych, która jest połączona z obudową (a tym samymi PE). Połączenie - i PE może być zrealizowane wewnątrz zasilacza (jak we wspomnianym zasilaczu komputerowym) ale nie musi -znacznie częściej jest kondensator sprzęgający o małej pojemności , np 10nF. Połączenie - i PE może być przydatne (ustalenie potencjału strony DC, eliminacja zakłóceń od sprzężeń pojemnościowych wewnątrz zasilacza) lub szkodliwe-może powodować np pętle mas. Rysunek połączenia jest poprawny, dyskusyjny pozostaje jedynie jego sens i celowość. Jeśli sterownik ma pracować bez połączenia z innymi urządzeniami to proponuję zacząć bez mostkowania.
  • #10 11151767
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Tyle tylko, że zarówno komputer, jak i sam jego zasilacz (zakładam, że mowa o AT\ATX) jest urządzeniem w I-klasie ochronności i jego obudowa MUSI być połączona z przewodem PE. Na razie nic nie wiadomo jaka to przetwornica (a może zasilacz?) i co ma być do niej podłączone (pojęcie "sterownik silnika krokowego" jest zbyt ogólne).
    Bezmyślne wprowadzenie zewnętrznego potencjału po stronie DC może przynieść więcej szkody niż pożytku.
  • #11 11151818
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Dodać należy że typowe zasilacze/ przetwornice zapewniają separację galwaniczną strony pierwotnej i wtórnej. Tutaj w pewnym sensie tą separację zaburzamy. Wyobraźmy sobie podłączenie takiego kwiatka do instalacji dwuprzewodowej z zerowaniem i spokojną grzebaninę z "bezpiecznym" napięciem gdy w puszce zaczyna się upalać PEN...
  • #12 11152173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11152572
    elktromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jeśli to faktycznie zasilacz (błędnie nazywany przetwornicą) to schemat podłączenia poprawny, w szeroko rozumianych rozdzielnicach sterowniczych potencjał 0 DC jest uziemiany, przynajmniej ja tak to wykonuję (wyjątek stanowią rozwiązania na statki). Jedynie co to potencjał 0 uziemiamy osobnym przewodem, tak aby przewody PE nie były łączone i nie były mostkowane (mostek dopiero stanowi szyna zbiorcza PE)
  • #14 11153081
    O^O
    Poziom 21  
    elktromonter napisał:
    Jeśli to faktycznie zasilacz (błędnie nazywany przetwornicą) to schemat podłączenia poprawny, w szeroko rozumianych rozdzielnicach sterowniczych potencjał 0 DC jest uziemiany, przynajmniej ja tak to wykonuję (wyjątek stanowią rozwiązania na statki).
    Kolejny "specjalista - uziemiacz". Jeśli zasilacz jest zbudowany tak, że zapewnia galwaniczną separację pomiędzy stroną pierwotną, a wtórną, a urządzenie zasilane wykonane co najmniej w II-klasie ochronności, to w ten właśnie sposób można łatwo pozbawić użytkownika separacji. Sensu takiego rozwiązania dostrzec nie sposób.
  • REKLAMA
  • #15 11153712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 11153757
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    Biorę ci ja zasilacz do laptopa, Asus, przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
    Z ciekawości szukam jakiegoś innego zasilacza, udało się, stara Toshiba, też przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
    Chyba jakaś zmowa producentów, nie słuchają się Kolegi Bronka.
  • #17 11153782
    tele02
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Ludzie "KOCHANI" > połączenie w pełni pawidłowe !!!.

Szczególnie przy zasilaczach: komputerów stacjonarnych, wzmacniaczy, nadajników (radiostacji), TV, i.t.p...

Należy tylko upewnić się, że na PE jest potencjał zera (dotyczy to tylko starych
    2-przewodowych instalacji, z "bolcem" zerującym, gdyż zdarzało się że podłączany był
    NIE-prawidłowo).

Przy nowych 3-przewodowych instalacjach (nadmiarowych), > zaleca się, w przypadku
    urządzeń zasilanych kablem 2-żyłowym, a posiadających metalową obudowę,
    podłączenie jej osobnym przewodem "zerującym", lub wymianę na kabel 3-żyłowy
    i podłączenie obudowy.

MYŚLĘ że temat "wyjaśniłem" !!!.

Dodano po 3 [godziny] 8 [minuty]:

Jeszcze 'przytoczę' zasadę ;

Podłączaj wyłącznie urządzenia w dobrym stanie technicznym; większość
    przenośnych urządzeń elektrycznych jest klasy II (podwójna izolacja). Urządzenia
    nie spełniające wymagań tej klasy (narzędzia w metalowej obudowie) muszą być
    podłączone przewodem 3-żyłowym.
  • #18 11153913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 11153941
    O^O
    Poziom 21  
    tele02 napisał:
    Przy nowych 3-przewodowych instalacjach (nadmiarowych), > zaleca się, w przypadku
    urządzeń zasilanych kablem 2-żyłowym, a posiadających metalową obudowę,
    podłączenie jej osobnym przewodem "zerującym", lub wymianę na kabel 3-żyłowy
    i podłączenie obudowy.
    Totalna nieprawda! O tym czy urządzenie wymaga podłączenia metalowej obudowy do zacisku PE decyduje producent urządzenia, a nie nasze widzi-misie.
    Miałem w domu tuner TV z metalową obudową, zasilany przewodem z wtyczką bez styku PE. Powinienem wymienić przewód, pomimo znaczku dwóch kwadratów na obudowie tunera? Do dziś mam wiertarkę Celma z metalową obudową i także z przewodem bez PE. Mam zmienić przewód, choć na obudowie jest identyczny znaczek?
    tele02 napisał:
    Należy tylko upewnić się, że na PE jest potencjał zera (dotyczy to tylko starych
    2-przewodowych instalacji, z "bolcem" zerującym, gdyż zdarzało się że podłączany był
    NIE-prawidłowo).
    Potencjał panujący na przewodzie PE nie ma znaczenia, bo to nie potencjał powoduje przepływ prądu, a różnica potencjałów.

mar_cik napisał:
    Biorę ci ja zasilacz do laptopa, Asus, przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
    Z ciekawości szukam jakiegoś innego zasilacza, udało się, stara Toshiba, też przewód zasilający 230V z żyłą ochronną. Podpinam jeden przewód miernika do styku PE wtyczki 230V, drugi do (-) wtyczuszki DC, miernik robi piiiiiii 0,01Ω.
    Ma kolega rację, ale można odbić piłeczkę w drugą stronę - biorę zasilacz od telefonu komórkowego...
    Osobiście uważam, że wprowadzanie przez producentów potencjału PE na obudowy laptopów i sprzętu audio-video jest wyrazem ich lenistwa i niekompetencji. Nauczyli się małpować "jedyny słuszny" schemat zasilacza impulsowego i stosują go bez opamiętania tylko dlatego, że łatwiej i taniej. Zamiast badań, testów i ulepszenia sprzętu, lepiej wstawić filtry przeciwzakłóceniowe wymagające obecności PE i już można przyczepić znaczek CE i puścić sprzęt do sklepów. Problem z głowy. To znaczy z głowy producentów, bo kto podłączał bardziej rozbudowane zestawy audio-video, ten wie, ile się czasami trzeba "nagimnastykować", żeby wszystko działało bez brumień, pasów i innych "ciekawych" efektów.

Powtórzę to, co powinno paść na samym początku:
    O konieczności podłączenia urządzenia pod zacisk PE instalacji, decyduje producent urządzenia! Jeśli jego zdaniem jeden z biegunów zasilacza po stronie DC ma być podłączony do zacisku PE, to takie połączenie jest już wykonane wewnątrz zasilacza.
  • #20 11154363
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    O^O napisał:
    Ma kolega rację, ale można odbić piłeczkę w drugą stronę - biorę zasilacz od telefonu komórkowego...

No biorę do ręki zasilacz do telefonu komórkowego, LG, Samsung, Motorola, Sony (więcej nie mam), żaden nie ma styku ochronnego PE, piłeczkę porwał piesek i uciekł.
    Pisanie o lenistwie i niekompetencji czołowych światowych producentów sprzętu komputerowego czy eudio/wideo to niezbyt mądry dowcip.
    Stwierdzenie "O konieczności podłączenia urządzenia pod zacisk PE instalacji decyduje producent urządzenia" jest słuszne gdy chodzi o wyroby gotowe.
    Dla urządzeń i instalacji konstruowanych z elementów decyduje projektant/wytwórca. Po to w normie 60364 wprowadzono i opisano SELV, PELV a także FELV. A do autora wątku należałoby skierować pytanie, czy połączenie uziemiające (-) zasilacza to połączenie funkcjonalne czy ochronne?
  • #21 11154469
    mattsk
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Widze że rozgorzała ostra dyskusja. Dla rozjaśnienia poniżej cały schamat, waraz z aktualnym podłączeniem ( na kierunek strzałek nie zwracać uwagi):
    4 elementy: zasilacz 5V, 24V, sterownik silnika krokowego oraz Obwód drukowany znajdują się w jednej metalowej obudowie. Według moich obserwacji, wszystko jest okej jeżeli układ włoże do gniazdka z bolcem. Kiedy włoże do gniazdka bez bolca dzięją się dziwne rzeczy. Napięcie AC pomiędzy obudową metaolwą a przewodem neutralnym wynosi około 120V, a w gniazdku z bolce 0V. Nie wiem skąd się ono bierze..może to normalne przy zastosowaniu takich zasilaczy tylko o tym niewiem? Druga sprawa: płytka pcb znajdująca sie w metalowej obudowie łączy się z komputerem poprzez przejściówke rs485 do USB, czy w tym miejscu połączyć masy komputera i płytki? Wydaje mi się że nie ponieważ nie wiadomo czy komputer jest włączony do gniazdka z bolce czy bez..jezeli z bolce to wszytsko powinno być ok, a jeżeli bez bolca to może pojawić się problem z drugiej strony komputer ma metalową obudowe i istnieje możliwość dotknięcie jednocześnie obudowy i metalowej obudowy uikładu wtedy wymagane bybyło jedno uziemienie...Trochę się z tym zamotałem, głównie przez to że część gniazdek jest z bolcem a część bez..
  • #22 11154999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 11157810
    tele02
    Poziom 16  
    @ - wszyscy !
    NALEŻY czytać UWAŻNIEJ poprzednie posty (wszystkie !).
    Nie twierdzę że producenci zaniedbują bezpieczeństwo użytkowników (bo NIE OTRZYMALI-by ATESTÓW !!! ).
    Napomknąłem tylko o błędach w użytkowaniu urządzeń zasilanych z sieci energetycznej, przez osoby nie posiadające dostatecznej wiedzy.
    A spotkałem się już z przypadkami podłączania pralek, lodówek, silników, i. t p... - 2-żyłowymi przewodami, bądź co-gorsza do gniazd gdzie na 'bolcu' ochronnym występował potencjał napięcia sieci !!!.
    Winę za to ponoszą "DOMOROŚLI ELEKTRYCY" !!!.

Wracając do tematu postu - MATTSK- połączenia które przedstawiłeś, NIE-powodują konfliktów.
    NIE-ma znaczenia czy pod PE (t.zw. MASĘ) podłączymy '+' czy '-' zasilacza.
    WARUNEK > MUSI być spełniony wymóg galwanicznej izolzcji !!!.
    Zakładając, że instalacja elektryczna jest wykonana PRAWIDŁOWO !!!.

Zapoznaj się z zasadami panującymi w dziale i popraw post! Nie jesteś tu sam, a temat dotyczy konkretnego przypadku i konkretnego schematu, dlatego myślę, że czas zreflektować się.
    [Akrzy]
  • #24 11157906
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    tele02 napisał:
    NIE-ma znaczenia czy pod PE (t.zw. MASĘ) podłączymy '+' czy '-' zasilacza.

Kolego zerknij na schemat (ten na niebiesko, post wyżej od Twojego) i zastanów się co napisałeś.
  • #25 11158446
    tele02
    Poziom 16  
    @- mar_cik --- mój wpis dotyczył NIE-tylko tego konkretnego przypadku !.

Sam się zastanów co wypisujesz (jeżeli znasz się na rozpatrywanym zagadnieniu ?!).
    Jeżeli potrzebujemy, to masą sygnałową MOŻE być również "+'.
    Poczytaj sobie o sposobach "przesuwania poziomów mas sygnałowych !!!.

@-ratrak123 --- gdzie tu widzisz połączenie napięć pierwotch z napięciami wtórnymi ??!!!.

Już dziś zwracano Tobie uwagę na temat używania Caps Locka. Jeszcze jeden taki post i będzie ostrzeżenie. Proszę również zaprzestać stosowanie zbędnych myślników, wykrzykników itp. [Łukasz]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące poprawnego podłączenia uziemienia w przetwornicy AC 240V na DC 24V. Użytkownicy zwracają uwagę, że połączenie między uziemieniem a -V nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do problemów z galwaniczną separacją napięć. Wskazano, że urządzenia zasilane z sieci 230V powinny być podłączane zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, a w przypadku braku przewodu z wtyczką z uziemieniem, zaleca się konsultację z elektrykiem. Wiele osób podkreśla, że nie ma pojęcia "uziemienie przetwornicy", a poprawne podłączenie powinno być zgodne z normami ochrony przeciwporażeniowej. Dodatkowo, omawiano kwestie związane z potencjałem masy w urządzeniach elektronicznych oraz wpływem podłączenia do gniazdka z bolcem na bezpieczeństwo użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA