logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego PWM na NE555 i IRFZ44N działa tylko na 1/10 obrotu potencjometru?

buckowina 30 Lip 2012 13:51 8299 11
  • #1 11157722
    buckowina
    Poziom 18  
    Ocena: 98
    Witam,

Zaprojektowałem, oraz uruchomiłem pwm na ne555 i irfz44n, pierwszy układ działa prawidłowo, ale postanowiłem zmniejszyć płytkę, co mi się udało i tak powstała praktycznie o połowę mniejsza płytka, po złożeniu układu z takich samych podzespołów układ bardzo dziwnie się zachowuje. A mianowicie, regulacja wypełnienia sygnału PWM nie odbywa się na całej "powierzchni" potencjometru a jedynie na ok. 1/10 jego obrotu. Sprawdzałem płytkę wielokrotnie i nie widać błędów montażu dla pewności podmieniłem potencjometr z tym z działającego układu, ale bez efektów. Bardzo bym prosił o pomoc w naprawieniu usterki.

W załącznikach projekt płytki oraz schemat(nie zmieniony przy projektowaniu 2 płytki) w eagle.

A to jest schemat, z którego korzystałem:

Pozdrawiam
    Buckowina
    Załączniki:
    • PWM ne555.rar (69.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 11157883
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    buckowina napisał:
    Witam,

Zaprojektowałem, oraz uruchomiłem pwm na [ne]NE555 i [irfz]IRFZ44n[n]N, pierwszy układ działa prawidłowo, ale postanowiłem zmniejszyć płytkę, co mi się udało i tak powstała praktycznie o połowę mniejsza płytka, po złożeniu układu z takich samych podzespołów układ bardzo dziwnie się zachowuje. A mianowicie, regulacja wypełnienia sygnału PWM nie odbywa się na całej "powierzchni" potencjometru a jedynie na ok. 1/10 jego obrotu. Sprawdzałem płytkę wielokrotnie i nie widać błędów montażu dla pewności podmieniłem potencjometr z tym z działającego układu, ale bez efektów. Bardzo bym prosił o pomoc w naprawieniu usterki.

W załącznikach projekt płytki oraz schemat(nie zmieniony przy projektowaniu 2 płytki) w [e]Eagle.

A to jest schemat, z którego korzystałem:

Pozdrawiam
    Buckowina
    skoro "zmałpowałeś" schemat:
    a nie potrafisz poprawnie zaprojektować wedle niego PCB - darowałem sobie zamieszczenie tego, co tam w Twoim załączniku (PWM ne555.rar) (nie)widzę - to już jest Twój problem.
    Poza tym, to program Eagle ma możliwość eksportowania schematu, czy projektu PCB, itp. w postaci pliku w ogólnie dostępnych formatach (nie każdy ma zainstalowanego Eagla, aby zobaczyć coś "zaprojektował") - zobacz wyżej na zamieszczony przeze mnie schemat w PNG - i w takiej to postaci należy je tu zamieszczać.

Pozdrawiam
  • #3 11158041
    buckowina
    Poziom 18  
    Więc proszę, oto projekt płytki:

Oraz schemat:

• #4 11158164
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    buckowina napisał:
    Więc proszę, oto projekt płytki:

Oraz schemat:

Tiaa ... akademicki przykład jak nie należy projektować PCB ... :!: :shock: :cry:
    Popatrz jaką zrobiłeś pętlę po GND - gdzie na dodatek po części tej ścieżki płynie prąd odbiornika - pomiędzy pin-1 układu NE555 a kondensatorami C2 oraz C3.
  • #5 11158519
    buckowina
    Poziom 18  
    I to może powodować złą pracę? Poprzedni układ był bardzo podobnie zaprojektowany i jakoś działał. Nie mam pomysłów, jak inaczej poprowadzić masę.
  • #6 11159660
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6126
    Cytat:
    Poprzedni układ był bardzo podobnie zaprojektowany i jakoś działał.

Podobnie nie znaczy tak samo, jak podłączysz R2 (oznaczenie na płytce) tam gdzie trzeba, to zadziała. Masę trzeba prowadzić inaczej, nie możesz zakładać, że dwa końce ścieżki, którą płynie duży prąd wyjściowy, mają ten sam potencjał.
    Widzę że napisałeś 50A na płytce, ja bym obstawiał że już przy 10A mogą być problemy, ta szeroka ścieżka wokół płytki będzie miała rezystancję około 10mΩ przy 50A płytka zapłonie żywym ogniem.
  • #7 11165539
    buckowina
    Poziom 18  
    po powrocie z urlopu postaram sie "zmodyfikowac" uklad wedlog zalecen.

jarek_lnx napisał:

Widzę że napisałeś 50A na płytce, ja bym obstawiał że już przy 10A mogą być problemy, ta szeroka ścieżka wokół płytki będzie miała rezystancję około 10mΩ przy 50A płytka zapłonie żywym ogniem.

sciezki beda pocynowane, oraz wzmocnione miedzianym drutem.

jarek_lnx napisał:

Podobnie nie znaczy tak samo, jak podłączysz R2 (oznaczenie na płytce) tam gdzie trzeba, to zadziała.

o kurcze, ale wpadka z tym rezystorem, gratulacje spostrzegawczosci, oraz dziekuje za pomoc :-)
  • #8 11165764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11166157
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6126
    Sprawdź jeszcze, ile wytrzymają te złącza śrubowe, bo na pewno nie jest to 50A. Przewodów, które bez problemu przeniosą taki prąd, to w tą kostkę nawet nie włożysz.
    Pamiętaj o dobraniu odpowiedniego radiatora.

Nie napisałeś czy poważnie traktujesz te 50A, pamiętaj że to 100x mocy strat (z każdego elementu, przewodu, połączenia przenoszącego ten prąd) niż przy 5A. Więc o ile przy 5A niejedna fuszerka "zadziała" to 50A wytrzymają już tylko porządnie zrobione układy.
  • #10 11166351
    buckowina
    Poziom 18  
    jarek_lnx napisał:
    Sprawdź jeszcze, ile wytrzymają te złącza śrubowe, bo na pewno nie jest to 50A. Przewodów, które bez problemu przeniosą taki prąd, to w tą kostkę nawet nie włożysz.
    Pamiętaj o dobraniu odpowiedniego radiatora.

Nie napisałeś czy poważnie traktujesz te 50A, pamiętaj że to 100x mocy strat (z każdego elementu, przewodu, połączenia przenoszącego ten prąd) niż przy 5A. Więc o ile przy 5A niejedna fuszerka "zadziała" to 50A wytrzymają już tylko porządnie zrobione układy.

Spokojnie, te 50a dla irfz44n to tylko prad saczytowy, wiec raczej nigdy go nie osiagne.

Christophorus napisał:
    Diody D2 i D3 niepotrzebnie mają takie duże obudowy na płytce. W bibliotekach Eagle są dostępne diody 1N4148 w małych obudowach DO35-7 lub DO35-10. Jak na razie Diody D2, D3, rezystor R2 i potencjometr R3 wchodzą na siebie i może być problem z zamontowaniem tych elementów na płytce. Szczególnie w przypadku dużych obudów diod D2 i D3.

Po zmontowaniu wszystko sie miesci ze sporym zapasem, niewiem czemu w eagle potencjometr ma tak duza obudowe z tylu, skoro w rzeczywistosci konczy sie rowno z padami.

Na razie odpale uklad, a jak wszystko bedzie dzialac poprawnie, spelni zalozenia, to nastepny uklad przeprojektuje i wykonam wg. waszych rad.

Mam pytanie: czy aby uklad dzialal na napiecia powyzej 12v wystarczy na wejscie vcc ne555 podac stabilizowane napiecie z lm317, oraz czy wystarczy tutaj "mniejsza wersja" lm w mniejszej od standardowej obudowie z dopuszczalnym pradem 100mA? Gdyby nie to, ze ma on bardzo male wymiary to zrobil bym stalilizajce na 7812 lub 7810. Na schemacie bezposrednio do + podlaczony jest jeszcze pin nr 4 ne555 oznaczony res, czy on rowniez powinien otrzymac napiecie stabilizowane, czy ma zostac tak, jak jest? Ale na zdrowy rozsadek wnioskuje, ze skoro te 2 piny sa polaczone, to powinny tak zostac.

ps. Czy jak podlacze polygon do masy i poprowadze naokolo ukladu, to czy rozwiaze to problemy z jej prowadzeniem?
  • #11 11167259
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    buckowina - dlaczego nie przestrzegasz zasad pisowni, np. obowiązku rozpoczynania zdań dużą literą, właściwej pisowni symboli, itp.? Popraw swoje posty, albo kosz.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.
  • #12 11168039
    buckowina
    Poziom 18  
    Mirek Z. napisał:
    buckowina - dlaczego nie przestrzegasz zasad pisowni, np. obowiązku rozpoczynania zdań dużą literą, właściwej pisowni symboli, itp.? Popraw swoje posty, albo kosz.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

Poprawilem wielkie litery, niestety nie jestem w stanie poprawic polskich znakow, gdyz pisze z tabletu i nie mam(poprawione) ich w klawiaturze.

Moderowany przez Mirek Z.:

Zobacz ten post https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2348434.html#11166351 - o czym ja pisałem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprojektował układ PWM na NE555 i IRFZ44N, który działał poprawnie, ale po zmniejszeniu płytki wystąpił problem z regulacją wypełnienia sygnału PWM, która działa tylko na 1/10 obrotu potencjometru. Użytkownik sprawdził płytkę, wymienił potencjometr, ale problem pozostał. Odpowiedzi innych uczestników wskazują na błędy w projektowaniu PCB, w tym niewłaściwe prowadzenie masy oraz zbyt dużą rezystancję ścieżek, co może prowadzić do problemów przy dużych prądach. Użytkownik planuje poprawić projekt zgodnie z zaleceniami, w tym wzmocnić ścieżki oraz użyć odpowiednich diod i rezystorów. Pojawiły się również pytania dotyczące stabilizacji napięcia dla NE555.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA