Witam.
Postanowiłem, że zrobię sobie taki układ do sterowania, który pozwoli mi na regulowaniu częstotliwości i wypełnienia impulsów w celu zminimalizowania strat cieplnych i chyba się pomyliłem:
Jako element wykonawczy posłużyłem się IRL2203n, oczywiście na radiatorze.
Problem pojawił się przy kalibracji/ustawianiu, mianowicie:
- podczas kręcenia R1 układ się otwierał, lub całkowicie zamykał.
- przy regulacji R2a R2b następowało naprzemienne ok 1Hz otwieranie i zamykanie układu.
Przy odbiorniku mam wpięty amperomierz i jego wskazania nie były płynnie regulowane żadnym z potencjometrów, jedynie pokazywał 0A lub 30A, nie było pośrednich wartości.
Po krótkiej chwili kręcenia potencjometrami ledwo się nie poparzyłem od kostki 555, na tym skończyłem moje regulacje.
Czy w układzie są błędy?
Czy na 555 można zrobić wydajny (minimalizowanie strat cieplnych) regulator? (propozycje schematów mile widziane)
Czym się różni układ zaprezentowany powyżej od tego:
Dlaczego na kostce 555 sterowanie nie jest z końcówki 3 w tym schemacie:
Postanowiłem, że zrobię sobie taki układ do sterowania, który pozwoli mi na regulowaniu częstotliwości i wypełnienia impulsów w celu zminimalizowania strat cieplnych i chyba się pomyliłem:
Jako element wykonawczy posłużyłem się IRL2203n, oczywiście na radiatorze.
Problem pojawił się przy kalibracji/ustawianiu, mianowicie:
- podczas kręcenia R1 układ się otwierał, lub całkowicie zamykał.
- przy regulacji R2a R2b następowało naprzemienne ok 1Hz otwieranie i zamykanie układu.
Przy odbiorniku mam wpięty amperomierz i jego wskazania nie były płynnie regulowane żadnym z potencjometrów, jedynie pokazywał 0A lub 30A, nie było pośrednich wartości.
Po krótkiej chwili kręcenia potencjometrami ledwo się nie poparzyłem od kostki 555, na tym skończyłem moje regulacje.
Czy w układzie są błędy?
Czy na 555 można zrobić wydajny (minimalizowanie strat cieplnych) regulator? (propozycje schematów mile widziane)
Czym się różni układ zaprezentowany powyżej od tego:
Dlaczego na kostce 555 sterowanie nie jest z końcówki 3 w tym schemacie: