logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC1600JS - Piszczenie i wysoka temperatura dysku, czy wymiana pomoże?

Exploboy 30 Lip 2012 23:15 962 3
REKLAMA
  • #1 11160040
    Exploboy
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam!
    Zakupiłem sobie nowy komputer. W zestawie nie było dysku, toteż przełożyłem ze starego zestawu, postawiłem system i powinno grać. Wrzuciłem bratu grę GTA4 i po włączeniu jej tnie niemiłosiernie. Nie idzie grać. Nie posądzam o to nowego zestawu, bo jego konfiguracja powinna starczyć aż nadto. Z komputera wydobywa się piszczenie i nie jest ono spowodowane wentylatorami (zatrzymywałem każdy i nie zmieniało to nic) Przy robieniu różnych operacji, np przesuwaniu okien po pulpicie czy scrollowaniu okien, list częstotliwość tego piszczenia zmienia się. Program CrystalDiskInfo pokazuje mi tylko że jego kondycja jest 'dobra', ale jednocześnie pokazuje też że jego temp. wynosi około 60*C. Czy taka temperatura jest normalna? Czy po wymianie dysku wszystko powinno działać jak należy? Uruchomiłem też ScanDisk (win7) kliknąłem analyze, wykonał a potem przeszedł do defragmentacji i zatrzymał się na 2%. Czy to też oznaka kresu jego żywota?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11160153
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Wskazana przez Ciebie temperatura 60 stopni jest zbyt wysoka. jednak pytanie jest takie - jaka panuje temperatura w obudowie komputera, bo skoro tam będzie 60 stopni to i dysk rozgrzeje się do tej temperatury. Generalnie nie powinno się przekraczać temp. dysku 40 - 50 stopni. Inna sprawa, to taka jak stary jest ten dysk ? Na pewno zmiana dysku na nowszy model podniesie ogólną wydajność komputera. Staraj się, w miarę możliwości umieszczać dysk z dala od źródeł wytwarzania ciepła (karta grafiki, procesor, inne dyski HDD).
  • REKLAMA
  • #3 11160163
    Exploboy
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Wewnątrz obudowy temperatura oscyluje od 27 do 31*, zależnie od tego co robię ;) Nad i pod dyskiem praktycznie nic nie ma, dopiero są napędy kilka cm wyżej. Dysk ma prawie 5300 uruchomień i 18.700 przebieganych godzin. Dużo/mało?
  • #4 11172705
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Wstaw ten obrazek z CDI.
    Oraz zrób skan w HD tune i wstaw jego obrazek.
REKLAMA