logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy CTT 82TV - pralka czasami nie wiruje, co może być przyczyną?

MichalM2 07 Mar 2003 08:12 10042 7
REKLAMA
  • #1 118090
    MichalM2
    Poziom 2  
    Mam pralkę Candy CTT 82TV. Niestety czasami nie wiruje. Zarówno w trakcie cyklu prania jak i na końcu. Kręci powoli bębnem i po czasie przechodzi do następnego cyklu prania. Nie zdarza się to zawsze. Czy ktoś mógłbym mi powiedzieć co jest tego przyczyną? Czy może to programator a może silnik należy wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 118139
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Mam tą samą pralkę i zdaża się jej to zawsze jak jest filtr ten z przodu zapchany.
  • REKLAMA
  • #3 119016
    MichalM2
    Poziom 2  
    Niestety to nie filtr. Nie był zatkany.
  • REKLAMA
  • #4 120671
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Nie znam tego typu pralki napisz jakie ma obroty odwirowania.
    Jeżeli jest to pralka z silnikiem komutatorowym i posiada elektroniczny regulator to sprawdz na płytce czy ma dwa rezystory około 8k/5W połączone równolegle
    Jeżeli tak to jeden z nich może być uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #5 748230
    baz997
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    ja też mam ten sam model pralki i mam taki sam problem że moja pralka nie wiruje i chcialabym sie dowiedzieć jaka moze być tego przyczyna
  • #6 748608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 749198
    baz997
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    już nawet odłączyłem czujnik wody i jest ten sam efekt raz wiruje ale więcej razy nie wiruje, co może być tego przyczyną ?
  • #8 750551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Candy CTT 82TV czasami nie wiruje, zarówno w trakcie cyklu prania, jak i na jego końcu. Bęben obraca się powoli, a następnie pralka przechodzi do kolejnego etapu programu. Problem nie występuje stale. Możliwe przyczyny to zatkany filtr, choć w jednym przypadku filtr był czysty. Inna sugestia dotyczy silnika komutatorowego z elektronicznym regulatorem – na płytce mogą znajdować się dwa rezystory około 8kΩ/5W połączone równolegle, z których jeden może być uszkodzony. Dodatkowo, jeśli pralka nie wypuszcza całkowicie wody, nie rozpocznie wirowania. Próby obejmowały odłączenie czujnika wody, jednak problem nadal występował. Zaleca się także sprawdzenie działania pralki na pustym bębnie, aby wykluczyć przeciążenie lub inne mechaniczne przeszkody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA