logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać literę ì na klawiaturze? Alt+141 nie działa, pojawia się Ź

druuu 07 Sie 2012 11:45 2393 7
REKLAMA
  • #1 11183605
    druuu
    Poziom 9  
    Cześć
    Mam dosyć trudną sprawę do rozgryzienia. Przekopałem kilka stron i nie mogłem znaleźć możliwości pisania na klawiaturze litery ì
    Korzystam często z takich znaków np Alt+161(í) z klawiatury numerycznej.
    Wg instrukcji z kilku stron zagranicznych alt+141 powinno również podać literę ì , ale na mojej klawiaturze pojawia się "Ź" Czy będę musiał zmieniać coś w ustawieniach ogólnych komputera ?
    Prośba o pomoc!
    Z góry dziękuję za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 11183684
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Uruchom program "Tablica znaków" (w XP start->programy->akcesoria->narzędzia systemowe->tablica znaków), znajdź interesujący Cię znak i odczytaj jaki ma kod klawiatury (Naciśnięcie klawisza). Zauważ tez że przy różnych czcionkach/różnych zestawach znaków mogą być inne znaki.
  • REKLAMA
  • #3 11183772
    druuu
    Poziom 9  
    mietekn napisał:
    Uruchom program "Tablica znaków" (w XP start->programy->akcesoria->narzędzia systemowe->tablica znaków), znajdź interesujący Cię znak i odczytaj jaki ma kod klawiatury (Naciśnięcie klawisza). Zauważ tez że przy różnych czcionkach/różnych zestawach znaków mogą być inne znaki.

Dzięki za info znalazłem odpowiedni znak, ale powiedz mi jak odszukać ten kod klawiatury?
    Jak wpisać literę ì na klawiaturze? Alt+141 nie działa, pojawia się Ź
  • REKLAMA
  • #4 11183797
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Znak który wybrałeś nie ma skrótu klawiaturowego. Przewiń o jeden znak w prawo to zobaczysz na dole okna po prawej stronie kod.
  • #5 11183803
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Istnieje także możliwość zainstalowania dodatkowo innego układu klawiatury, zawierającego odpowiednie znaki. Potem wystarczy się przełączać czy to klikając na ikonkę w systray, czy to odpowiednim skrótem klawiaturowym.
  • REKLAMA
  • #6 11183807
    druuu
    Poziom 9  
    Ok teraz widzę ten kod. Czy mam możliwość ustawienia kodu do tego specjalnego znaku?
  • #7 11184271
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Na upartego to trzeba sobie napisać program, który będzie działał w tle reagując na skrót klawiszowy.
  • #8 11210187
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Skopiuj ten znak do schowka, a będziesz go mógł wstawiać wszędzie za pomocą Ctrl+V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na wpisanie litery "ì" na klawiaturze, korzystając z kombinacji klawiszy Alt. Zauważył, że Alt+141 nie działa, a zamiast tego pojawia się "Ź". W odpowiedziach zasugerowano użycie programu "Tablica znaków" do znalezienia kodu klawiaturowego oraz możliwość zainstalowania innego układu klawiatury, który zawierałby odpowiednie znaki. Użytkownik mógł również skopiować znak do schowka i wstawiać go za pomocą Ctrl+V. Dodatkowo, zaproponowano stworzenie programu działającego w tle, który reagowałby na skróty klawiszowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA