logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delphi - Tworzenie i obsługa Pomocy w Delphi - różne opcje

leburaque 10 Sie 2012 11:14 2917 6
REKLAMA
  • #1 11193859
    leburaque
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Oczywiście za słowo "pomoc" w tytule mój post może wylądować koszu, ale chyba podejmę ryzyko:).

Szanowni Państwo!

Korzystam z Delphi 10 i do prostego programiku jednookienkowego chciałbym dołożyć jakiś opis informujący co i jak się obsługuje. W pierwszej kolejności pomyślałem o tym, by po najechaniu na komponent wyświetlał się jakiś tekst/hint. To by w zupełności wystarczyło. I o to na początek pytam.

Znalazłem pole Hint - większość komponentów je posiada. Można tam wprowadzić tekst, który się wyświetli - ważne, by komponent miał pole ShowHint ustawione na True. Wówczas wyświetli się wspomniany przeze mnie Hint.

Widziałem kilkakroć w programach, że Hinty wyświetlają się po kliknięciu przycisku [?]. Strzałka się zmienia na taką z pytajnikiem. Czy to coś wbudowanego w Delphi, czy inwencja programisty? Np. ustalenie wszystkich ShowHint na true w programie?

Niestety - przegooglałem frazy "delphi"+"pomoc" i podobne, a tu wszędzie informują mnie, że powinienem stworzyć jakimś narzędziem zewnętrznym plik pomocy, np. HTML Help Workshop, a potem otwierać poszczególne kontenty pomocy poprzez ShellExecute:

Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

albo używać długich deklaracji:

http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Pomoc_w_Delphi

Czy naprawdę Delphi nie posiada jakiegoś wbudowanego edytora?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11194043
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Słowa których szukasz, to "Delphi" i "HelpContext".
    Wpisz w google i pojawi się cała masa stron na ten temat.
    Za użycie słowa "Pomoc" temat nie "poleci", ale za słowo "Deplhi" to całkiem możliwe. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11194058
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Zainteresuj się programem HelpNDoc Link-> http://www.helpndoc.com/
    Potem użyj pliku z załacznika.
    Delphi nie ma własnego edytora help-u (przynajmniej do wersji 7.0).

PS.
    Podałem program do tworzenia plików pomocy w postaci CHM - pliki HLP wyszły z użycia :) (w większości przypadków).
    Załączniki:
    • StoHtmlHelp.zip (3.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 11199040
    leburaque
    Poziom 17  
    Rany boskie! Przepraszam za to Deplhi. :/ Czy mogę prosić moderatora o usunięcie tego kawałka tekstu? Ładnie się ośmieszyłem. :(

Zainteresowałem się frazą HelpContext i otrzymałem dość przejrzyste informacje:
    http://4programmers.net/Delphi/ARtyku%C5%82y/Dodawanie_pomocy_w_aplikacjach_Delphi
    http://www.bibisoft.piwko.pl/pomockontekstowa.php
    http://www.cs.put.poznan.pl/amarciniak/DEL-wyklady/DEL-5.pdf

W tym ostatnim pdf'ie jest świetny tutorial o wykorzystaniu HelpContextu i w ogóle tworzeniu plików pomocy. Nie wiem, czy nazwisko AMarciniak w nazwie nie sugeruje przypadkiem Marciniaka, autora książek o Pascalu i Delphi... To by świadczyło o klasie:).

Co do CHM'ów znalazłem też informacje o tym jak je dołączać:
    http://forum.4programmers.net/Delphi_Pascal/94122-Dolaczanie_pliku_pomocy_.chm_do_programu

Dlaczego jest tak, że zaawansowany wizualnie Delphi ma wszystkie komponenty o jakich w ogóle można sobie pomarzyć, ale nie posiada jakiegoś integrowania plików pomocy? O ile pamiętam już w Visual Turbo Vision było coś co pozwalało w miarę prosto to oprogramować... Chyba właśnie w książce Marciniaka to widziałem. Czy mi się pomyliło?

Dziękuję za wskazówki!
  • #5 11494026
    leburaque
    Poziom 17  
    Cóż - tak naprawdę utknąłem w martwym punkcie. Pliki HLP wyszły z użycia - natomiast ich obsługa może być dla mnie przeszkodą, bo wydaje się być dalece bardziej skomplikowana. Nie ukrywam tego, że nigdy tego nie robiłem, więc pewnie będę miał mnóstwo pracy nad tym.

HLP po wszystkim co przeczytałem wydają się być intuicyjne i proste w obsłudze (w przeciwieństwie do CHM'ów). Nie wymagam wiele od tego helpa, ma być dokumentacją techniczną programu obliczeniowego. Może być proste jak drut, bez większych fajerwerków graficznych. Zostanę więc chyba przy HLP.

Szukam zatem edytora. Wiem, że to można zrobić ręcznie, np. w rtf'ie, ale czas włożony w naukę tego mógłbym przeznaczyć na kolejne strony tego robionego przeze mnie manuala (a wyjdzie mi go dużo). Szukam zatem W międzyczasie przetestowałem np. Help & Manual Professional trial i czymś takim edytuje mi się całość łatwo. Tylko dostaję CHM'a, a nie HLP'a.

Panowie - doradźcie mi po prostu co będzie najszybszym dla mnie rozwiązaniem. Czy edytować prosto tego CHM'a i męczyć się potem z obsługą jego w Delphi, czy może znajdę jakiś prosty edytor wizualny do HLP'ów? A może stworzyć CHM'a i potem go konwertować na HLP?

Jakie są różnice dla użytkownika między nimi? Wikipedia opisuje większą nośność CHMów, ale czy dla użytkownika to coś zmienia?

Albo inaczej - czy obsługa CHM'ów sprawi mi dużo większą trudność w Delphi niż HLP? Te ostatnie wydają się bardzo proste w obsłudze...
  • Pomocny post
    #6 11494365
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    leburaque napisał:
    Zostanę więc chyba przy HLP.

Nie obraź się jak dodam "...a świat pójdzie dalej".
    Szczerze mówiąc CHM to już też przeżytek.
    Kto z nas czyta (naprawdę) helpa ? (za wyjątkiem programistów czytających opisy funkcji ).
    Zrób skrótowy "brief" pliku pomocy (dobry do przeczytania i nie nużący szczegółami) z odnośnikami do katalogu z html'ami.
    Jak to było w myśl starej zasady "KISS" ? Keep It Simple Stupid!
    Pomoc interaktywna jest przydatna raczej tylko w językach programowania (ale każdy może mieć swoje zdanie).
  • REKLAMA
  • #7 11554409
    leburaque
    Poziom 17  
    Nie, nie obrażę się. :) W sumie po różnych eksperymentach wykonałem pełną dokumentację techniczną w pdf'ie z hiperlinkami i spisami treści, a do programu wkleiłem jedynie Hint'y. Nic więcej chyba nie trzeba tak naprawdę - resztę zrobiłem na stronie internetowej - łatwiej może komuś będzie wyszukiwać treści...

Cóż wygląda na to, że KISS jest po prostu lepszą metodą. Użytkownik pewnie będzie wolał wyszukiwać rozwiązania w sieci, albo na stronie, a jeśli już naprawdę będzie off-line, to może korzystać z pdf'a który ma konstrukcję strony.

P.S. Przy okazji - korzystałem przy produkcji PDF'ów z Jaws PDF Creatora, który może załączyć hiperlinki w obrębie dokumentu. Jest też dodatek do Worda 2007 na stronach Microsoftu.

Dziękuję za informacje i rady. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzystający z Delphi 10 poszukiwał sposobów na dodanie pomocy do swojego programu, w tym wyświetlanie podpowiedzi (hintów) po najechaniu na komponenty. Odkrył, że większość komponentów ma pole Hint, które można ustawić na True, aby wyświetlić tekst. W dyskusji poruszono również temat użycia HelpContext oraz programów do tworzenia plików pomocy, takich jak HelpNDoc, które generują pliki CHM, ponieważ Delphi do wersji 7.0 nie posiada wbudowanego edytora pomocy. Użytkownik zdecydował się na stworzenie dokumentacji w formacie PDF z hiperlinkami, a do programu dodał jedynie hinty, co okazało się prostszym rozwiązaniem. Wskazano na zasadę KISS (Keep It Simple Stupid) jako efektywną metodę tworzenia pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA