logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt generatora funkcyjnego 1-10 MHz z regulacją i niskim kosztem

Mardok2 10 Sie 2012 11:56 2486 2
REKLAMA
  • #1 11193943
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam.

Próbuje zaprojektować od zera generator funkcyjny z szerokim pasmem.Założenia projektu to :

1.Regulacja czestotliwości do 1-10 MHz (im wyżej tym lepiej)
    2.Regulacja składowej stałej na wyjściu od -10V do +10V
    3.Regulacja wypełnienia
    4.Regulacja amplitudy do 10V(im wiecej tym lepiej)
    5.Trzy podstawowe przebiegi trójkąt ,prostokąt,sinus(im mniejsze h tym lepiej)
    6.Konstrukcja ma być w miare tania(odpadają układy typu Max038(nie ma go juz na rynku ,a jak jest to drogi)
    7.Generator szumu różowego i białego(jak starczy sił)
    8.Pomiary za pomocą wbudowanego miernika na mikro-kontrolerze + wyświetlacz
    9.Wyjście do modulacji,synchronizacji.
    Projekt generatora funkcyjnego 1-10 MHz z regulacją i niskim kosztem
    Udało mi sie wygenerować sygnał prostokątny do kilku kilkunastu MHz.Z tym że regulując wypełnienie zmienia sie częstotliwość i na odwrót :( .Chciałem regulować źródłem prądowym częstotliwość,potencjometrem wypełnienie .Sami zobaczcie. Czekam na jakieś sugestie co do budowy.BTW z prostokąta zamierzam zrobic sinusa za pomoca układów całkujący na szybkich WO z Texas instruments,itd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11197145
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6119
    Nieprzemyślany ten twój schemat, liczyłeś czasy ładowania i rozładowania kondensatorów? Obciążenie źródła prądowego rezystorem powoduje że kondensator nie jest już ładowany stałym prądem, rozładowywany tym bardziej.
    Przebieg nie będzie piłokształtny, a wykładniczy (jak zwykle w układach RC).
    Bramka LS ma duży i nieliniowy prąd wejściowy, co utrudni regulację.

Spróbuj z dwoma źródłami prądowymi. Obejrzyj schematy zastępcze ukłdów scalonych realizujących takie i zbliżone funkcje (generatory funkcyjne, vco).

Cytat:
    BTW z prostokąta zamierzam zrobic sinusa za pomoca układów całkujący na szybkich WO z Texas instruments,itd
    Zasymuluj to sobie, zobacz jakie będą zmiany napięcia w funkcji częstotliwości i ile integratorów potrzeba żeby skutecznie wyciąć niższe harmoniczne. WO nie muszą być jakieś piekielnie szybkie, w końcu mają ograniczać pasmo, przy odpowiednio dużej częstotliwości każdy układ z WO jest układem całkującym.

Cytat:
    Udało mi sie wygenerować sygnał prostokątny do kilku kilkunastu MHz.Z tym że regulując wypełnienie zmienia sie częstotliwość i na odwrót Sad .

Nie zgodzę się, nie wygenerować, a zasymulować (to duża różnica) i na dodatek użyłeś idealnego źródła prądowego, więc układ jeszcze nie jest możliwy do zrealizowania w praktyce.
REKLAMA