logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 2000 zł do League of Legends, anime, programowania i streamowania?

JinLisek 14 Sie 2012 10:46 7701 54
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki laptop wybrać do League of Legends, oglądania anime, programowania i streamowania za około 2000–4000 zł, najlepiej z większym ekranem i dobrą kulturą pracy?

Do LoL-a, programowania i streamowania z omawianych propozycji najlepiej wypada 17-calowy Dell Inspiron 17R SE-7720 z i7-3610QM, 8 GB RAM, matrycą Full HD i GT 650M; ta karta jest już wyraźnie ponad minimum dla LoL-a, a GT 630M uznano za zbyt słabą [#11211702][#11211874] Do streamowania ważniejszy jest mocny procesor niż sama grafika: wskazano na czterordzeniowy CPU i co najmniej 8 GB RAM, przy czym 6 vs 8 GB nie daje dużej różnicy, a pamięć można później dołożyć [#11211818][#11210729][#11211597] 17-calowa obudowa daje więcej miejsca i zwykle lepsze warunki chłodzenia, a w razie potrzeby można dołożyć podkładkę chłodzącą; zewnętrzna klawiatura i mysz nie sprawiają problemu [#11211874][#11212026] Ten model Della jest opisywany raczej pozytywnie w recenzjach, ale warto go obejrzeć na żywo i sprawdzić klawiaturę, sztywność obudowy oraz kulturę pracy [#11212607][#11211597]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11207024
    JinLisek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Przeprowadzam się do innego miasta na studia i potrzebuję kupić laptopa. Dużo gram, oglądam anime (głównie w przeglądarce), a jak zacznie się rok akademicki to zamierzam wykorzystywać laptopa również do programowania (ewentualnie innych rzeczy związanych z informatyką, ale głównie programowanie). Zamierzałem kupić laptopa do 2000 złotych, ale poczytałem trochę posty na forum i z tego co się dowiedziałem to raczej dobrego laptopa w takiej cenie nie kupię, więc możecie dawać propozycje droższe. Głównie gram w League of legends. Wymagania tej gry to: 3 GHz processor, 2 GB of RAM (Windows Vista and 7 users should use 4 GB of RAM or more.), 6 GB available hard disk space, GeForce 8800 or equivalent video card (Dedicated GPU with 512MB+ Video Memory(VRAM)), Support for DirectX v9.0c or better.
    Zależy mi też na tym, żebym moją grę mógł strumieniować np. na stronę own3d.tv, często grając mam też włączoną przeglądarkę, z której np. słucham muzyki. Chciałbym też, żeby laptop obsługiwał wyższą rozdzielczość niż 1366 x 768 - do tego chyba musi być 17 calowy monitor?

W nowsze gry raczej nie gram (przynajmniej nic nie przychodzi mi do głowy), najnowsze to chyba Starcraft 2 i Amnesia: The dark descent - głównie zależy mi na grach przez lan/internet, a do nich też potrzebna jest grafika. Nie zamierzam się bawić w jakiekolwiek podkręcanie, a z tego co słyszałem to na laptopach i tak się nie opłaca, ale chciałbym, żeby mi się nie przegrzewał podczas długiego grania, ewentualnie innej pracy na nim. Mogę go przewozić z miasta do miasta, chodzić z nim na uczelnię, ale raczej na baterii nie będę grał w żadne wymagające gry, raczej Adom (stary roguelike), Dwarf fortress i inne gry o podobnych wymaganiach. Mogę też na baterii chcieć oglądać anime albo słuchać muzyki. Napisałem od siebie tyle ile mi przyszło do głowy, mam nadzieję, że te informacje pomogą wam pomóc mi.

PS: Nie chcę zakładać nowego tematu, ale o co chodzi z punktami w moim profilu? Zauważyłem, że miałem przez większość czasu 20, a teraz mam 18. Byłbym wdzięczny gdybyście mi wytłumaczyli ten system albo dali link do tematu o tym (nie mogę go znaleźć).

PS2: Czy są jakieś osoby, sklepy, które składają laptopy? Tzn, żebym nie musiał kupować laptopa złożonego przez jakąś firmę, tylko np. gdybyście mi podali części to czy ktoś mógłby mi to złożyć? Jeśli tak to czy coś takiego by się opłacało?
  • #3 11209344
    JinLisek
    Poziom 12  
    Pierwszy mi się wydaje zbyt słaby. Na tym drugim jakie nowe gry by chodziły? Czy byłbym w stanie streamować moją grę w League of legends płynnie z niego? Zależy mi też na tym, żeby rozdzielczość była większa (rozumiem, że rozdzielczość matrycy to maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawić na tym laptopie) i ewentualnie większy ekran (na 15 calowym monitorze chyba trudno grać, tak mi się wydaje). Chciałbym też, żeby na laptopie był osobny dysk z Windowsem 7 (oryginalnym), z którego później się przywraca system bez formatowania (tak to chyba działa na laptopach).
  • #4 11209361
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Zapomnij o laptopie do grania w nowe gry poniżej 3 - 4 tys. no chyba, że na średnich i niskich detalach.
  • #5 11209367
    JinLisek
    Poziom 12  
    Napisałem, że chciałem kupić dobry laptop do 2 tysięcy złotych, ale zrozumiałem, że takiego nie kupię, dlatego daję wam wolną rękę co do kwoty. Oczywiście im taniej tym "lepiej", jeśli uznam, że będzie za drogo to po prostu nie kupię. Poza tym napisałem, że nie chodzi mi głównie o nowe gry... To pytanie zadałem dodatkowo, ponieważ chciałbym wiedzieć jaka jest moja "górna granica gier" na laptopie. Tym bardziej, że kiedy gram to nie zależy mi tak bardzo na wyglądzie jeśli gra chodzi płynnie (o ile nie jest zpikselowana).
  • #7 11209385
    JinLisek
    Poziom 12  
    Ten wydaje mi się trochę przesadnie mocny (takie są teraz wymagania w nowych grach)? I jednak trochę zbyt drogi. Powiedzmy, że na razie chciałbym kupić coś do 4 tysięcy (to nie znaczy, że interesują mnie tylko takie za 3999, to tylko górna granica). Chcę ten temat utrzymać żywy póki co, żeby jak najwięcej ludzi coś zaproponowało i podało swoje opinie co do propozycji innych. Rozumiem, że trudno zrozumieć o co mi chodzi, a mi też trudno to wytłumaczyć, dlatego niech każdy spróbuje zinterpretować moje słowa (wszystkie, łącznie z pierwszym postem) na własny sposób, a może coś z tego wyjdzie. Z podanych przez was laptopów do tej pory chyba najbardziej pasowałoby mi coś pomiędzy drugim, a trzecim. Jak coś nowego mi przychodzi do głowy, a mam "ostatni post" to często go edytuję, więc czasem warto przeczytać to co dopisałem od wcześniejszego przeczytania.
  • #9 11209568
    JinLisek
    Poziom 12  
    Tak, te już dużo bardziej mi pasują... Samsung chyba bardziej, bo ma duży ekran i maksymalną rozdzielczość, a rozumiem, że ten sam model z czarną obudową też nie jest trudno dostać. Z różnic, które wychwyciłem na korzyść Lenovo to 2 GB pamięci (chyba, że czegoś nie zauważyłem), ale nie wiem do czego potrzeba by mi było 8 GB. Czy później w laptopie można dołożyć pamięć? Oba komputery wydają mi się mocne, ale nie znam wymagań oprogramowania, które teraz wychodzi, więc... Tak jak pisałem wcześniej, czy te laptopy wytrzymałyby płynne strumieniowanie (wychodzące) audio i wideo podczas gry? Jak z jakością wykonania? Czytałem na forum, że jeśli producenci wkładają dużo w podzespoły to zawiasy, klawiatury itp. są marnej jakości. Czy często się psują? Dziękuję Ci, że odpisujesz i próbujesz mi pomóc, chociaż z drugiej strony jestem trochę zmartwiony, że poznaję opinie tylko jednej osoby.

PS: Pytanie trochę z innej beczki. Czy opłaca się dopłacić do laptopa do Windows 7 Professional zamiast Home Premium? Zastanawiam się czy są tam jakieś funkcje, których mogłoby mi inaczej brakować (przyszłemu studentowi informatyki).
  • #11 11209672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11209932
    JinLisek
    Poziom 12  
    Czytałem inne wątki na tym forum, ale jednak każdy szuka czegoś innego. Preferencje każdej osoby się różnią, dlatego założyłem ten temat. Jak mówiłem naprawdę nie zależy mi na super nowych i wymagających grach, a jeśli mi pójdą to nie muszą chodzić na wysokich detalach o ile będą chodzić płynnie. Głównie zależy mi na tym, żebym mógł grać płynnie w League of legends (wymagania dałem wyżej) streamując i słuchając muzyki z przeglądarki, na tym, żebym mógł programować nie czekając długo aż program się skompiluje oraz żebym mógł oglądać filmy. Dobrze byłoby gdybym miał też trochę "zapasu" na lepsze gry. Zastanawiam się jak się gra na monitorze 15,6 cala? Trzeba wytężać specjalnie wzrok albo czy jest trudno dostrzec małe rzeczy? Ja nie wiem ile cali ma mój monitor, dlatego trudno mi porównać... Alienware wydaje mi się zbyt mocny na moje oczekiwania. Tzn gdybym miał tyle pieniędzy to prawdopodobnie bym go kupił, bo pewnie się opłaca. Ale jeśli w niższej cenie nie znajdzie się nic tak mocnego to nie będę płakał. Obecnie mój stacjonarny komputer to:
    Płyta główna: Gigabyte GA-MA78G-DS3H;
    Karta graficzna: GeForce 8800 GT (256 MB);
    Procesor: AMD Phenom 9750 Quad 2405 MHz;
    4 GB ram.
    Na tym sprzęcie niestety nie mogę komfortowo strumieniować podczas grania. Zastanawiam się czy sprzęt w laptopie o podobnych parametrach do sprzętu w komputerze stacjonarnym jest słabszy? W sumie nie patrzyłem ostatnio na wymagania nowych gier ale Alienware wydaje mi się "potworem". Do tej pory najbardziej podobają mi się te dwa laptopy:
    CLEVO W150ERM 15,6 I5-2430M 750GB 8GB 650M GT GDDR od Rafal131313;
    Samsung NP550P7C-S02PL od Wyrobekj.

PS: Może nie wiecie dokładnie co rozumiem przez strumieniowanie... Chodzi mi o to, że podczas grania program wysyła obraz (to co widzę w grze) i dźwięk (razem z tym co mówię do mikrofonu) z mojego komputera na stronę na której ludzie mogą to oglądać na żywo.
  • #14 11210185
    gucio1016
    Poziom 2  
    Witam,
    dołączam się do tematu, nie chce zakładać nowego.

Planuje zakup laptopa do 4000zł znalazłem ASUS'a:

https://mobilq.pl/laptopy/441-asus-n76vz-v2g-t5098v.html

i DELL'a:

http://allegro.pl/dell-17r-se-7720-i7-fullhd-8gb-1tb-gt650m-ubuntu-i2543039787.html

DELL jest tańszy o 100zł i ma 2GB pamięci wiecej za to ma ubuntu a ASUS ma windowsa.

Mam pytanie czy DELL będzie pracował z taką samą wydajnością jak ten ASUS? Z tego co wynika z recenzji ( http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-N76VZ.76827.0.html ) ASUS sprawuje się bardzo dobrze.

Co byście doradzili co wybrać przetestowanego ASUSa z windowsem czy DELLA w ciemno z 2GB ramu więcej.
  • #15 11210198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 11210615
    JinLisek
    Poziom 12  
    Po prawej stronie można wybrać Asusa z 8GB (trzeba dopłacić 80 złotych). Z tych dwóch wydaje mi się, że Dell mi się bardziej podoba optycznie, ale Asus ma Windowsa... MSDN w mojej uczelni będzie dostępne dopiero po rozpoczęciu roku akademickiego (najprawdopodobniej od połowy listopada). Nigdy nie pracowałem na Linuxie, zresztą nie wiem czy gdybym zainstalował oprócz niego Windowsa 7 później to nie spadłaby wydajność z powodu dwóch systemów operacyjnych. Zastanawiam się nadal nad tym Samsungiem, ale on ma 6 GB i nie wiem czy mógłbym później dokupić np. do 8... Nie wiem też jaką różnicę zrobi 2 GB. Ogólnie skłaniam się chyba ku Asusowi, ale chciałbym też usłyszeć opinie od innych użytkowników na temat jakości ich wykonania i tego jak często według nich się psują, ewentualnie jak długo "żyją". Ile rdzeni ma ten Asus w ogóle? I pytanie odnośnie wszystkich tych laptopów, jak z chłodzeniem? Podobno czym laptop jest mocniejszy tym częściej się przegrzewa...

Co do punktów... Napisałem już kilka postów, a nie dostałem punktów za żaden z nich. Kilka dni temu rozpocząłem też temat w innym podforum i tam też zabrało mi 5 punktów, a nie dostałem żadnych dodatnich za moje posty... Poza tym po co są te punkty? Co się stanie jak będę miał 0, a co się stanie jak będę miał np. 1000?
  • #17 11210729
    yang32
    Poziom 36  
    Między 6, a 8 GB pamięci nie ma żadnej różnicy. Pamięci w laptopie można normalnie wymieniać, powiększać bez większego problemu.
  • #18 11210841
    gucio1016
    Poziom 2  
    Porównałem recenzje i praktycznie nie ma nimi różnic między ASUS'em i DELL'em. Licze na Windowsa ze studiów wiec system nie ma tak wielkiego znaczenia .

Jeśli ktoś ma czas wytłumaczcie mi jaka jest różnica między tymi pamięciami kart?(ta w Dellu ma pamięć VRAM GDDR5, ta w Asusie - DDR3).
    Czy to ma jakieś znaczenie dla sprawności działania karty?
  • #19 11210865
    yang32
    Poziom 36  
    Mylisz kilka rzeczy - DDR3 to jest pamięć operacyjna w obu laptopach. Natomiast karty mają DDR5. Karta natomiast jak ma braki w pamięci ( brakuje jej pamięci) to kożysta jeszcze z systemowej.
  • #20 11211039
    JinLisek
    Poziom 12  
    Nie rozumiem... Jak może nie być różnicy między 6 GB, a 8? Chodzi o to, że nie odczuję tej różnicy, bo jest znikoma?

Chciałbym, żebyście mi też udzielili odpowiedzi co do punktów z wcześniejszych postów.
  • #21 11211048
    gucio1016
    Poziom 2  
    Wydaje mi się że nie myle porównaj wątki w recenzjach:

DELL:
    Istotną informacją jest to, że karta zastosowana w Inspironie posiada 2 GB pamięci własnej GDDR5 i 128-bitową magistralę danych.

ASUS:
    Oparta na najnowszej architekturze Kepler karta graficzna GeForce GT 650M jest znaczącym krokiem naprzód. Została wykonana w procesie technologicznym 28 nm, dysponuje 384 procesorami CUDA i, mimo że otrzymała 128-bitową magistralę oraz pamięci DDR3, w testach syntetycznych wypada znakomicie na tle kart Fermi, nawet tych z wyższej półki.

Wnioskuje z tego ze DELL ma pamieci typu GDDR5 a ASUS DDR3.
    Interesuje mnie ewentualna różnica w działaniu karty(szybkość, wydajność).
  • #22 11211050
    yang32
    Poziom 36  
    Normalnie masz pół wiadra wody - nie wypijesz tego. Jak nalejesz całe wiadro wody to tym bardziej tego nie wypijesz. Z tym jest tak samo.
  • #23 11211061
    JinLisek
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    Normalnie masz pół wiadra wody - nie wypijesz tego. Jak nalejesz całe wiadro wody to tym bardziej tego nie wypijesz. Z tym jest tak samo.

To odnośnie mojego pytania o ram?
  • #24 11211092
    yang32
    Poziom 36  
    Tak - to jest odpowiedź na temat różnicy między 6 a 8 GB ramu.
  • #25 11211147
    JinLisek
    Poziom 12  
    Rozumiem. A dlaczego miałbym "nie wypić całego wiadra"? Wydaje mi się, że Gucio ma rację i ta karta graficzna rzeczywiście ma pamięć DDR3.
  • #26 11211210
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    JinLisek napisał:
    Rozumiem. A dlaczego miałbym "nie wypić całego wiadra"?

Na to pytanie odpowiedz sobie sam. Kolega trafnie porownal fakt, iz do niczego nie jest potrzebne wiecej niz 4GB (6 to juz w ogole) Ramu.
  • #27 11211394
    JinLisek
    Poziom 12  
    Do grania także? Podkreślałem fakt, że zamierzam strumieniować grę, ale nie wiem czego dokładnie potrzeba do tego, podejrzewam, że głównie karty graficznej. W sumie sam nie wiem co myśleć... Niektórzy mówią, że jeśli chcę grać na komputerze to muszę wydać przynajmniej 5 tysięcy, inni, że więcej niż 4 GB ram nie będę potrzebował...
  • #28 11211597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 11211672
    JinLisek
    Poziom 12  
    Na razie najbardziej jestem przekonany do tego Della. Ale czy ktoś z zna ten model? Nie jest wadliwy, psujący się, uginający itd? Ja nie wiem dokładnie o co chodzi np. z uginającymi się klawiaturami (nigdy wcześniej nie potrzebowałem laptopa). Może mam jeszcze licencję ze szkoły średniej na Windowsa 7 z MSDN, jeśli tak to nie będzie problemu z Ubuntu.

Ponownie ponawiam pytanie, tym razem bardziej sprecyzowane. Czy na laptopie spod tego linku http://allegro.pl/dell-17r-se-7720-i7-fullhd-8gb-1tb-gt650m-ubuntu-i2543039787.html będę w stanie streamować League of legends (wymagania wyżej)? Nie mam pojęcia o ile to zwiększa wymagania danej gry, dlatego się pytam...
  • #30 11211702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zakupu laptopa dla gracza w budżecie do 2000 zł, z uwzględnieniem wymagań do gry League of Legends oraz potrzeb związanych z programowaniem. Użytkownicy wskazali, że w tej cenie trudno znaleźć odpowiedni sprzęt do gier, sugerując modele w wyższej półce cenowej. Proponowane laptopy to m.in. Acer V3-571G, Toshiba L850, Lenovo Y580, Samsung NP550P7C, Dell Inspiron 15R oraz Alienware M17x. Wskazano na znaczenie procesora, pamięci RAM oraz karty graficznej, zwracając uwagę na różnice między pamięciami DDR3 a DDR5. Użytkownicy podkreślili również potrzebę dobrego chłodzenia laptopa oraz możliwości strumieniowania gier. Wiele osób podzieliło się doświadczeniami z różnymi markami, takimi jak Dell, Asus, Lenovo i Samsung, wskazując na ich trwałość i jakość wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA