witam jeśli spalanie odbywa się bez problemów to pozostaje pytanie czy masz pompę paliwa w zbiorniku czy przy silniku napędzaną od wałka może przez nią paliwo dostaje się do układu olejowego i proponuje sprawdzic kompresje
Wobec tego cudów niema. Sprawdż jeszcze raz wtryski.Jest jeszcze podłączony podciśnieniowo regulator ciśnienia dla szyny paliwowej ale ja się jeszcze nie spotkałem aby przez niego dostawało się paliwo do silnika.A jak ze zużyciem paliwa.
termostat wymieniłem jeszcze jakiś element związany z dawkowaniem paliwa i narazie testuje autko czyl taka różnica jest niedopuszczalna jakie mogą być skutki jazdy z jednym na 9
Nic sie poważnego nie dzieje ale może kręcic rużne numery np.ciężko palić , nie równo chodzić itp. a nawet lac paliwo do oleju. Ale jeśli jest złamany pierścień na tym cyl. to będzie rysować cylinder.
✨ W samochodzie Seat Ibiza 1.5 z 1992 roku pojawił się problem benzyny dostającej się do oleju silnikowego, mimo że wtryskiwacze są sprawne i paliwo jest podawane do wszystkich cylindrów. Pompa paliwa jest elektryczna i znajduje się przy zbiorniku. Spalanie wynosi około 10 litrów na 100 km. Wtrysk jest wielopunktowy. Kompresja na trzech cylindrach wynosi około 12 barów, a na jednym 9 barów, co jest różnicą przekraczającą dopuszczalne normy (+/- 1 bar). Może to wskazywać na zużycie pierścieni tłokowych lub uszkodzenie cylindra, co może powodować przedostawanie się paliwa do oleju. Zalecane jest sprawdzenie odpowietrzenia silnika (układ odpowietrzenia – odma), kompresji oraz wtrysków pod kątem nieszczelności. Wymieniono termostat oraz element związany z dawkowaniem paliwa. Jazda z niską kompresją na jednym cylindrze może powodować nierówną pracę silnika, trudności z rozruchem i dalsze uszkodzenia mechaniczne. Wygenerowane przez model językowy.