logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V373 - Brak dźwięku po odłączeniu, brak wersji oprogramowania

Bosy24 17 Sie 2012 13:02 1878 5
  • #1 11218065
    Bosy24
    Poziom 2  
    Witam
    mam taki problem ostatnio kupiłem kolumny i amplituner do kina domowego
    (Amplituner Yamaha RX-V373, kolumny Yamaha NS-50f), po otrzymaniu paczki i podłączeniu wszystko elegancko działało (dźwięk był itp.). Odłączyłem amplituner i zostawiłem na kilka godzin, po powrocie włączam i na wyświetlaczu wszystko niby okey stacja radiowa sobie gra ale nie ma dźwięku w głośnikach. Sprawdziłem głośniki na wieży i działają czyli wina amplitunera. Próbowałem reset ustawień nic nie pomogło. Po kilku godzinach testowania różnych ustawień zauważyłem w opcjach zawansowanych że tam gdzie powinna się wyświetlać wersja oprogramowania mianowicie Version: 1.08 jest tylko takie coś Version: ----- .
    Czy amplituner może stracić oprogramowanie ?? Szukałem pliku firmware na stronie producenta ale nic nie znalazłem.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem??
    Z góry dziekuje opowiedź

Nikt nie ma pomysłu ?? mogę nagrać filmik i pokazać co i jak
  • #2 11219604
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    A przekaźniki w końcówce mocy się załączają?
  • #3 11222062
    Bosy24
    Poziom 2  
    Nie wiem jak je sprawdzić jestem raczej zielony z tematu elektroniki
  • #4 11222134
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Bosy24 napisał:
    Nie wiem jak je sprawdzić jestem raczej zielony z tematu elektroniki

Chwała za odwagę, ale trzeba wiedzieć, czego szukać. Kolega "9800pro" sugeruje uszkodzenia stopnia mocy a wtedy układ zabezpieczający odcina wyjście. Tłumaczę: po włączeniu do pracy słychać pstryknięcie przekaźnika załączającego główny transformator. Ten układ jest sprawny, w przeciwnym razie sprzęt pozostaje martwy. Następnie po kilku sekundach odzywa się drugi przekaźnik załączający wyjście wzmacniacza. Ale pod warunkiem, że człon zabezpieczający nie wykrył zwarcia, napięcia stałego na wyjściu itp. Jeśli nie ma drugiego "pstryk" to znaczy, że coś jest nie tak i kolumny nie dostają sygnału.
    A czy nie jest włączona pętla magnetofonowa albo wyłącznik głośników? Takie rzeczy się zdarzają...
  • #5 11222288
    Bosy24
    Poziom 2  
    opcji wyłączania głośników i pętli magnetofonowej z tego co się orientuje ten amplituner nie posiada... jesli chodzi o wzmacniacza jest ten drugi pstryk i jest także trzeci. Może ten trzeci sygnalizuje jakiś problem??
  • #6 11222541
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    W działach "Audio Serwis" oraz "Audio Początkujący" obowiązują następujące zasady:

1. Główny dział "Audio Serwis" przeznaczony jest dla osób mających już pewne doświadczenie w zakresie napraw sprzętu audio.
    1.1. Posty z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw urządzeń audio będą przenoszone do subforum "Audio Początkujący".
    1.2. W dziale "Audio Początkujący" wymagane jest minimum wiedzy z zakresu elektroniki w tym: znajomość nazewnictwa elementów, obsługi podstawowych przyrządów pomiarowych oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi.
    1.3 W obydwu wyżej wymienionych działach, należy przedstawić efekty wstępnych oględzin sprzętu - pomiary kluczowych napięć oraz elementów.
    Posty nie spełniające tych wymagań mogą zostać usunięte z forum.

Usuwam z działu Audio Serwis.
REKLAMA